Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιέζει για απολύσεις η τρόικα - Μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο ζητά η Task Force

Mαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων ανά την επικράτεια αμέσως μετά τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, προανήγγειλαν χθες οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την αξιολόγηση των κρατικών δομών.

 Ο διευθυντής της Task Force στην Ελλάδα Αλέν Σκριμπάν και ο επικεφαλής των Γάλλων εμπειρογνωμόνων για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης (ανώτατος υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου Προϋπολογισμού) Πιερ Λεπτίτ, που «καθοδηγούν» τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα, υπογράμμισαν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο ελληνικό κράτος.
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Λεπτίτ δήλωσε ότι η Ομάδα Δράσης της ΕΕ προτάσσει τις μετακινήσεις προσωπικού, αλλά χαρακτήρισε «ανοιχτό»το θέμα.

 «Εχετε ένα πρόβλημα και πρέπει να σκεφτείτε πώς θα το λύσετε», είπε για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Λεπτίτ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό μετά τις αξιολογήσεις λόγω των υπεράριθμων συνταξιοδοτήσεων. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι ούτε χρήσιμοι, ούτε απαραίτητοι και επικέντρωσε στο θέμα της μεταφοράς των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού μέσω της αύξησης της κινητικότητας.
 
«Οι υπάλληλοι για να κρατήσουν τις δουλειές τους θα πρέπει να δεχτούν να αλλάξουν ειδικότητα ακόμα και πόλη εργασίας. Δεν το δέχονται όλοι. Πρέπει να οργανωθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων κι εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση να την οργανώσει», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Λεπτίτ.

 Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε την πρόοδο που παρατηρείται στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης και τόνισε πως η Γαλλία και τα αλλά κράτη-μέλη θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
 
Στην πρώτη δημόσια ομιλία του στην Ελλάδα ο κ. Σκριμπάν άφησε αιχμές για τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα στον δημόσιο τομέα. «Δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις για να ευχαριστήσετε τους έξω, αλλά για εσάς. Πιστέψτε με, αν δεν κάνετε τις αλλαγές αυτό θα το διαπιστώσουν», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Task Force. Σημείωσε, επίσης, ότι βασική σύσταση της Task Force για τις αλλαγές στο Δημόσιο είναι «λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερος συντονισμός».
 
Την άμεση σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης, όπου θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό τα σχέδια αξιολόγησης των δομών και σημείωσε ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης θα συνοδευτούν από περιγράμματα θέσεων, νέο καθηκοντολόγιο και προσοντολόγιο.
 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης τόνισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα διακινούνται ηλεκτρονικά όλα τα έγγραφα των δημοσίων υπηρεσιών.

 Την άμεση υλοποίηση της «διαθεσιμότητας» σε 15.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, ως μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι 15.000 «διαθεσιμότητες» υπολογίζονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πέραν των 150.000 αποχωρήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την αξιοποίηση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup συζητείται έντονα η αύξηση των χρόνων διαθεσιμότητας που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας από 1 σε 3 έτη, με παράλληλη μείωση των αποδοχών από 75% σε 60%.
 
Εκτιμάται ότι μετά την αξιολόγηση των δομών και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών θα προκύψουν δεκάδες χιλιάδες πλεονάζοντες υπάλληλοι, οι οποίοι αρχικά θα προταθεί η μετακίνησή τους.
 
Λόγω της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων αναμένεται να βρεθούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι των 15.000 υπαλλήλων που έχουν υπολογιστεί αρχικά. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει το 2013 δεν θα προέρχεται μόνο από καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, αλλά και από τον «σκληρό» πυρήνα του κράτους (υπουργεία), κυρίως από τις καταργήσεις υπηρεσιών (διευθύνσεων και τμημάτων).

 Οι υπάλληλοι θα εντάσσονται στις «λίστες διαθεσιμότητας» και θα αναμένουν τη μετακίνησή τους ανά την επικράτεια. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η μετάταξή τους στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος, τότε θα απολύονται.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Λευκός Αφρικανός | October 12, 2012 11:37 AM | Reply
"Δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις για να ευχαριστήσετε τους έξω, αλλά για εσάς." Τι εννοεί; Δεν γκαταλαμπαίνω. ουγκ
image description nikos | October 12, 2012 12:33 PM | Reply
ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ. ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΜΙΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ..
image description KWSTAS | October 12, 2012 3:08 PM | Reply
Δεν μπορω ακομη να καταλαβω γιατι δεν διωχνουν ακομη κανεναν απο το δημοσιο........Το ξερω οτι ειναι κριμα γι'αυτους που θα χασουν τισ δουλειες τους αλλα για μια οικονομικη κριση που κατα κυριο λογο φερει ευθυνη ο δημοσιος τομεας πρεπει παντα να την πληρωνει ο ιδιωτικος τομεας.......και ολα αυτα για να μην ακουμπησουμε αυτους που τοσα χρονια εμπαιναν στο δημοσιο χωρις προσοντα αλλα με κομματικες φιλιες και δεν ειχαν ποτε το αγχος τησ απολυσης γιατι ολοι στο δημοσιο θεωρουνται μονιμοι............Δειτε ποσοι απο τους ανεργους αυτοι την στιγμη στην Ελλαδα προερχονται απο τον ιδιωτικο τομεα και ποσοι απο τον δημοσιο...............Δηλαδη αυτοι που απολυονται απο τον ιδιωτικο θα μπορεσουν να ζησουν ενω οι δημοσιοι υπαλληλοι μετα απο τοσα χρονια καλοπερασης δυστυχως δεν μπορουν να τα καταφερουν.................και οντως ειναι κριμα να πανε χαμενες οι γνωσεις των δημοσιων υπαλληλων(δημοτικο-γυμνασιο αντε και λυκειο) και δεν αναφερομαι σε ολους αλλα τουλαχιστον στο 70% αυτων που ανηκοθν σε αυτη την κατηγορια...............οποτε ας αφησουμε λοιπον ανεργους ολους αυτους που περασανε τα χρονια τους πανω απο τα βιβλια για να μην στεναχωρησουμε τους επαγγελματιες τεμπεληδες του δημοσιου.......ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ............
image description Pedro | October 12, 2012 5:45 PM | Reply
Αν και συμφωνώ μαζί σου ως προς τα σχόλια σου προς τους δημοσίους υπαλλήλους....Δεν θα ήταν σοφό να κανεις μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Πολύ απλά και ο ιδιωτικός τομέας είναι άρρωστος και τρέφεται από το δημοσιο. Απλά αν απολύσεις μαζικά δημ. υπαλλήλους ταυτοχρονα οι απολυσεις στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν. Θα ήμουν απολυτα συμφωνος σε απολυσεις -με αξιοκρατικά κριτήρια πάντα- όταν θα τρεχεις με μεγάλη ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη κάνεις μειωσεις εξόδων με σκοπό να δώσεις μεγαλύτερη ώθηση στον ιδιωτικό τομέα....τώρα θα ήταν δώρο άδωρον ίσως ακόμα και καταστροφή!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο