Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Υπουργείο Εργασίας - Σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» ή αλλιώς πως θα μειωθεί η ανεργία των συμβολαιογράφων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, παρουσίασαν σήμερα το καινοτόμο σύστημα «Αριάδνη» που αφορά στην οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «Με την πιο επιεική προσέγγιση εκτιμούμε ότι λόγω παραβατικότητας τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Δεν είναι όμως μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται. Είναι και η κοινωνική αδικία η οποία γίνεται εναντίον των νόμιμων εργαζόμενων εναντίον των νόμιμων συνταξιούχων οι οποίοι βλέπουν καθημερινά αυτές τις προκλήσεις μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μία αυξημένη διαχρονικά παραβατικότητα και ένα κράτος που για πολλές δεκαετίες είναι απλώς θεατής. 

Η απογραφή και το ηλεκτρονικό δίχτυ που αναπτύξαμε ως πολιτεία τα τελευταία χρόνια είχαν επιτυχή παρέμβαση. Είναι όμως εργαλεία τα οποία έρχονται να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα αφού γίνει. Είναι όμως εργαλεία τα οποία σε ετήσια βάση δημιουργούν και ταλαιπωρία στους συνταξιούχους αλλά την ίδια στιγμή πρέπει και να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ επιπλέον υπάρχει και το διοικητικό κόστος. 

Ως υπουργός, ως κυβέρνηση, είναι αδύνατον απέναντι σε αυτή τη μεγάλη παραβατικότητα, στη μεγάλη κοινωνική αδικία να παραμείνω αδρανής, να παραμείνουμε αδρανείς και να βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται μπροστά μας και εμείς απλά να κάνουμε ως παρατηρητές διαπιστώσεις. 

Γι’ αυτό λοιπόν εισάγουμε το σύστημα «Αριάδνη». Ένα σύστημα που από 1-1-2013 διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναγεννηθεί παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Ένα σύστημα το οποίο θα επιφέρει επιτέ­λους αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και φυσικά θα έχουμε ένα πολύ με­γάλο και πολύ σημαντικό όφελος 500 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Αυτό γίνεται με το σύστημα «Αριάδνη». 

Ένα σύστημα το οποίο δεν θα αφήσει να γεννηθεί η παραβατικότητα. Κι αυτή είναι η μεγάλη τομή αυτό είναι το εκσυγχρονιστικό και τολμηρό άλμα που σήμερα εισάγουμε.

Η όποια επιβάρυνση κόστους και χρόνου είναι ασήμαντη μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους, για όλους τους Έλληνες».ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ Α Ρ Ι Α Δ Ν Η

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

ΑΡΙΑΔΝΗ

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η Αριάδνη υπήρξε κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της κόρης του Ήλιου Πασιφάης. 

Έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον γνωστό και ως «Μίτο», στον Θησέα ώστε όταν θα έμπαινε στον Λαβύρινθο να το ξετυλίγει για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Στην συνέχεια έμεινε στη Νάξο όπου και λατρευόταν σαν θεότητα του Αιγαίου.

Σ ή μ ε ρ α . . .
η καταχώριση δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών όπως γάμοι, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια, θάνατοι, γεννήσεις γίνεται στα Ληξιαρχεία των δήμων. Τα δεδομένα αυτά χρειάζονται στους ασφαλιστικούς και προνοιακούς φορείς, καθώς επηρεάζουν τη χορήγηση από αυτούς συντάξεων και επιδομάτων.

Το  σύστημα παροχών στερείται αποτελεσματικών δικλείδων ασφαλείας

Η μερική μηχανογράφηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Ληξιαρχεία, καθώς και η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων-Ασφαλιστικών Ταμείων-ΓΓΠΣ καθιστούν το υπάρχον σύστημα τυφλό.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις και άνοιξαν λεωφόροι για εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η αξιοποίηση των υπόγειων και αδιαφανών διαδρομών οδήγησε στα θλιβερά φαινόμενα παράνομης είσπραξης συντάξεων ή λοιπών ασφαλιστικών παροχών.

Πολυπληθείς  νησίδες παραβατικότητας

Ειδικότερα διαπιστώνεται ότι:

-Συντάξεις καταβάλλονται και μετά το θάνατο του δικαιούχου και εισπράττονται παρανόμως από συγγενείς ή οικείους του θανόντος (συνδικαιούχοι λογαριασμού, χρήση κάρτας ΑΤΜ).

-Ακόμη και στην περίπτωση νόμιμης διακοπής, αυτή συχνά επέρχεται μετά 4 μήνες, στερώντας από τα Ταμεία σημαντική ρευστότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα και το διοικητικό κόστος.

-Συντάξεις χηρείας εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης.

-Συντάξεις που έχουν εκδοθεί σε άγαμες θυγατέρες συνεχίζουν να εισπράττονται ακόμη και όταν αυτές συνάψουν γάμο ή καταρτίσουν σύμφωνο συμβίωσης

-Οικογενειακά επιδόματα καταβάλλονται σε διαζευγμένους μολονότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων

Όλα τα προηγούμενα αποτέλεσαν «νησίδες παραβατικότητας» που για δεκαετίες παραμένουν ανοικτή πληγή στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και οικονομίας της πατρίδας μας με αρνητικές δημοσιονομικές προεκτάσεις και κοινωνικές αδικίες εις βάρος των νόμιμων συνταξιούχων και των νέων γενεών ασφαλισμένων.

Ζημιά  άνω των 400.000.000 €  ετησίως για τα Ταμεία

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται ευρείας κλίμακας δράσεις για τον εντοπισμό της παραβατικότητας (φυσικές απογραφές συνταξιούχων, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τη ΓΓΠΣ). Οι δράσεις αυτές ανέδειξαν την τεράστια οικονομική ζημία των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και μεγάλη φοροδιαφυγή από αδήλωτες συντάξεις. Από το πρώτο κύμα των απογραφών εντοπίστηκαν:

-6.600 αναπόγραφοι συνταξιούχοι στο ΙΚΑ, από τους οποίους έχουν ήδη πιστοποιηθεί ως νεκροί οι 2.500 και αναζητούνται οι υπόλοιποι,

-1.200 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που έχουν αποβιώσει,

-4.500 συνταξιούχοι του δημοσίου που δεν προσήλθαν για απογραφή,

-250 περίπου συνταξιούχοι άλλων ταμείων που δεν απογράφηκαν.      

Ήδη ολοκληρώθηκε η 2η απογραφή (με αυστηρότερα κριτήρια) στο ΙΚΑ και προέκυψαν άλλοι 50.000 αναπόγραφοι συνταξιούχοι, για τους οποίους αναστέλλεται η σύνταξη από 21/10/2012.  Αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτό τελικά θα μειωθεί δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τις 30.000.

Αντίστοιχη απογραφή εκτελείται μέχρι τέλος του χρόνου σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εξίσου εντυπωσιακά.

Ακόμη όμως και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία το ποσό ετήσιας επιβάρυνσης των ταμείων από τους 42.000 τουλάχιστον αναπόγραφους συνταξιούχους ξεπερνά τα 400.000.000 €. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση κατώτερες συντάξεις ανά περίπτωση και την καταβολή του ΕΚΑΣ, και είναι βέβαιο ότι με την ολοκλήρωση των απογραφών σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.     

Στο παραπάνω ποσό δεν έχει προσμετρηθεί η απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων σε συνταξιοδοτικά πεδία, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ έλεγχος.  

Οι απογραφές αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Βασικό μειονέκτημα τους είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται κατασταλτικά η παραβατική συμπεριφορά, δηλαδή όταν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ επιπλέον προκαλούν διοικητικό και οικονομικό κόστος αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Σύστημα «Αριάδνη», μεταρρυθμιστικό άλμα πρόληψης  της παραβατικότητας

Τα στοιχεία καταδεικνύουν όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος αλλά κυρίως ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, να δράσουμε άμεσα, ώστε να αναχαιτίσουμε οριστικά τη νοσηρή παραβατικότητα.

Προχωρούμε σε ένα «μεταρρυθμιστικό άλμα» για να βρεθούμε «μπροστά» από κάθε περίπτωση ανομίας και να προλάβουμε την εκδήλωση της:

Από 1-1-2013 τίθεται σε λειτουργία το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Στόχος του «ΑΡΙΑΔΝΗ» είναι η οριστική αντιμετώπιση μιας σειράς παραβατικών συμπεριφορών στη λήψη παροχών κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεων) και άλλων κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα σύστημα προστασίας τόσο του ασφαλιστικού συστήματος, όσο, κυρίως, του δικαιώματος και της αξίωσης του νόμιμου πολίτη να μην πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες του και οι πόροι που αυτός συνεισέφερε στα δημόσια και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε μία περίοδο υπερβάσεων σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, η αδράνεια στα θέματα αυτά είναι προκλητική, ασυγχώρητη και σίγουρα μη αποδεκτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας. Για το λόγο αυτό υλοποιούμε για πρώτη φορά μια, ενδεχομένως απλή στη σύλληψη, αλλά ευέλικτη και ολοκληρωμένη  εφαρμογή η οποία συνιστά ένα μεταρρυθμιστικό άλμα εκσυγχρονισμού και διάσωσης  των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιστεύουμε ότι όπως η Αριάδνη με τον «Μίτο» της, ένα απλό κουβάρι, κατάφερε να βγάλει τον Θησέα από τον Λαβύρινθο, έτσι και σήμερα με το σύστημα αυτό θα ξεφύγουμε οριστικά από τον λαβύρινθο της παραβατικότητας στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, με το «Αριάδνη» σταματάμε την αιμορραγία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επιτέλους προλαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο τις παραβατικές συμπεριφορές, που αφορούν καταχρηστική λήψη παροχών από μη δικαιούχους.

Καταπολεμούμε την παραβατικότητά εμποδίζοντας τη γέννησή της.

«Αριάδνη» ένα σύστημα απλό, αξιόπιστο πρωτοποριακό  και ευέλικτο

Κεντρικό σημείο του νέου συστήματος αποτελεί η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της χώρας, της υπηρεσίας πιστοποίησης και ηλεκτρονικής καταχώρισης δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών, που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.

Η επιλογή του συμβολαιογράφου ως κεντρικού ρόλου έγινε λαμβάνοντας υπόψη:

-Το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν παρουσία σε όλες τις έδρες των ειρηνοδικείων και αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικής εμβέλειας με πάνω από 3.000 σημεία σε όλη την επικράτεια και κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών

-Το γεγονός ότι ο συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός με βασικά καθήκοντά την  προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας ασφάλειας και της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Λόγω αυτού του ρόλου διαθέτει την «στρογγυλή» σφραγίδα του κράτους και τα έγγραφα που συντάσσει είναι δημόσια έγγραφα και αποτελούν πλήρη απόδειξη έναντι πάντων για όλα, όσα βεβαιώνονται σ’ αυτά. Ελέγχεται για τη νόμιμη και επιμελή άσκηση των καθηκόντων του από τον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας, ο Συμβολαιογράφος θα ταυτοποιεί τα προσωπικά στοιχεία και θα ενημερώνει ειδική web εφαρμογή της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, με τα απαραίτητα δεδομένα για κάθε μια από τις περιπτώσεις αλλαγής δημογραφικής ή οικογενειακής κατάστασης. Τα δεδομένα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φορείς, στην ΗΔΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Σε κάθε ασφαλιστικό φορέα η υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων ή δικαιούχων αναβαθμίζεται σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες κατά την διαχείριση των αντίστοιχων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πολίτη ή των κληρονόμων του.

Το «Αριάδνη» κοστίζει λιγότερο από   το 1% των πόρων που εξοικονομεί

Η καταβαλλόμενη στον συμβολαιογράφο δαπάνη στην περίπτωση γνωστοποίησης θανάτου καλύπτεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άλλωστε σε μια εκτίμηση με βάση τον μ.ο. θανάτων στην χώρα μας η συνολική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 Ευρώ από τα οποία 500.000 Ευρώ επιστρέφουν με την μορφή τελών και χαρτοσήμου στο κράτος και 1.000.000 Ευρώ με την μορφή φόρου απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.

Μόνο στην περίπτωση γνωστοποίησης γάμου και διαζυγίου βαρύνει τους δηλούντες η δαπάνη συμβολαιογράφου.

Στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου.

Το «Αριάδνη» κινητήριος δύναμη των Ταμείων στην πρόληψη της παραβατικότητας

Με βάση τα δεδομένα του «Αριάδνη» ενεργοποιούνται μια σειρά ενεργειών πρόληψης της παραβατικότητας. Ειδικότερα, με την γνωστοποίηση του θανάτου:

-Αναστέλλεται αμέσως η καταβολή από τον ή τους  ασφαλιστικούς φορείς συνταξιοδοτικών και λοιπών παροχών και επιδομάτων.

-Αποκλείεται η είσπραξη των παροχών αυτών από μη δικαιούμενα πρόσωπα.

-Ακυρώνεται η χρήση των ασφαλιστικών βιβλιάριων του θανόντος αποκλειόμενης της χρήσης τους από άλλους και αποτρέπεται σημαντική οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ.

-Οι ΔΟΥ πληροφορούνται άμεσα το συμβάν και θα αξιολογούν τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο περιουσιολογίου.

Αντίστοιχα, με την γνωστοποίηση του γάμου (ή της υπογραφής του συμφώνου συμβίωσης):

-Διακόπτεται η ασφαλιστική παροχή σε φερόμενα ως προστατευόμενα μέλη, που όμως μετά το γάμο τους έχασαν την ιδιότητα αυτή.

-Διακόπτεται η παροχή βοηθημάτων σε μη δικαιούμενα πλέον πρόσωπα π.χ. άγαμες θυγατέρες

-Διακόπτονται παροχές χηρείας μετά την τέλεση του νέου γάμου.

Τέλος με την γνωστοποίηση του διαζυγίου:

-Διακόπτεται η ασφαλιστική κάλυψη σε μη προστατευόμενα μέλη

-Διακόπτεται η καταβολή επιδομάτων οικογενειακών κλπ, και καταβάλλονται πλέον μόνο στον δικαιούμενο σύζυγο (που έχει την επιμέλεια των τέκνων).

Το «Αριάδνη» προγεφύρωμα του Εθνικού Μητρώου Πολιτών

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα συμβαίνουν ετησίως περίπου 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια. Τα δεδομένα  αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους ασφαλιστικούς φορείς και θα είναι διαθέσιμα εντός της επόμενης τριετίας με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του «Εθνικού Μητρώου Πολιτών» που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Το σύστημα Αριάδνη προφανώς δεν έρχεται να υποκαταστήσει στο έργο τους τα Ληξιαρχεία και σίγουρα δεν αποτελεί ανταγωνιστή στην πορεία προς το Εθνικό Μητρώο Πολιτών. Αντίθετα μάλιστα, ρητά προβλέπεται ότι όταν ολοκληρωθεί, τα πλήρη ηλεκτρονικά αρχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα είναι ελεύθερα στην διάθεση του.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε σε ένα τόσο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα την στιγμή που υπάρχει τρόπος.

Για λόγους έλλειψης τεχνικής υποδομής σήμερα ακόμα και αυτή η δήλωση του θανάτου από τους ληξιάρχους στην ΗΔΙΚΑ, που αποτελεί ένα μόνο τμήμα του «ΑΡΙΑΔΝΗ», δεν έχει καταστεί εφικτή.

Τα οφέλη του «Αριάδνη» είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα

Tο «ΑΡΙΑΔΝΗ», από την 1-1-2013 θα παρέχει την ενημέρωση σε «ζωντανό» χρόνο για κάθε ληξιαρχική μεταβολή χρήσιμη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πλήρης και ολοκληρωμένη εφαρμογή του «ΑΡΙΑΔΝΗ» εξαλείφει την ανάγκη για τη διενέργεια στο μέλλον νέων ελεγκτικών παρεμβάσεων όπως η απογραφή. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και οι ασφαλιστικοί φορείς θα συνεχίσουν με στοχευμένους ελέγχους την αναζήτηση για τον εντοπισμό παραβατικότητας παρελθόντων ετών.

Με βάση υπολογισμού τους 110.000 θανάτους ετησίως, με μ.ο. σύνταξη 800 Ευρώ και με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται 4 μήνες κατά μέσο όρο για να προβούν στην διακοπή της καταβολής, προκύπτει μια εξοικονόμηση ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον κατά 250 έως 300 εκ. Ευρώ.

Με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» και ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν πίσω, κυνηγούσαμε να εντοπίσουμε την παραβατικότητα, το κράτος θα μπορεί πλέον να την ελέγξει και το κυριότερο να μην την αφήσει από σήμερα και εφεξής να «ξαναγεννηθεί».

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Με το σύστημα «Αριάδνη» επιφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στην παραβατικότητα και ταυτόχρονα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την διαφάνεια.  

Από την εφαρμογή του, αυτονόητα, προκύπτει ένα σημαντικό δημοσιονομικό και οικονομικά μετρήσιμο όφελος.

Πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το κοινωνικό - ηθικό όφελος, με την έννοια ότι το κράτος επιτέλους θα εφαρμόσει έναν μηχανισμό, που δεν θα επιτρέπει να «γεννάται» παραβατικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

Το «Αριάδνη» είναι ένα σύστημα που έχει άμεσες θετικές συνέπειες, χωρίς χρονοβόρες μελέτες παραπομπής στο μέλλον και χωρίς κόστος.

Ένα σύστημα που υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους νόμιμους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους του σήμερα και του αύριο.

Ένα σύστημα, που δεν μας το επέβαλαν αλλά προκύπτει από την κοινή λογική και την ανάγκη προστασίας των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.   

Με πρωτοβουλίες, όπως το «Αριάδνη», οι πολίτες αισθάνονται ότι η Κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά και προστατεύει τα συμφέροντα τους.

Για πρώτη φορά βλέπουν την Πολιτεία να διαχειρίζεται με σεβασμό κάθε δημόσιο πόρο.

Και αυτό είναι το κρίσιμο κοινωνικό και ηθικό όφελος που επιδιώκουμε να κατακτήσουμε με την καθιέρωση του συστήματος «Αριάδνη».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1ο Στάδιο: Γνωστοποίηση

Α. Διαδικασία γνωστοποίησης θανάτου

Ο  συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:

-Ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου,

-το Βιβλιάριο Υγείας η αποδεικτικό ΑΜΚΑ του θανόντος,

-Αποδεικτικό ΑΦΜ του θανόντος.

Ο συμβολαιογράφος:

-Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.

-Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης

-Καταχωρεί τα στοιχεία του Θανόντος στο Σύστημα

-Θεωρεί το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου με την ένδειξη «καταχωρήθηκε».

Εν συνεχεία, ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας προσκομίζει στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και το Θεωρημένο ιατρικό πιστοποιητικό και λαμβάνει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.

Για την περίπτωση που εξαιρετικές συνθήκες (ειδικές σπάνιες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης προ της ταφής, εκδίδεται η άδεια ταφής υπάρχει ειδική διαδικασία, που θα αποτυπωθεί ειδικά στο νόμο.

Β. Διαδικασία γνωστοποίησης Γάμου

Μετά την έκδοση της άδειας γάμου το ζευγάρι επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:

-Άδεια Γάμου και αγγελία γάμου,

-Τα Βιβλιάρια Υγείας ή άλλα αποδεικτικά των ΑΜΚΑ,

-Αποδεικτικά ΑΦΜ.

Ο συμβολαιογράφος:

-Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.

-Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης

-Καταχωρεί τα στοιχεία των μελλόνυμφων στο Σύστημα

-Θεωρεί την Άδεια Γάμου με την ένδειξη καταχωρήθηκε.

Εν συνεχεία, το ζευγάρι προσκομίζει στον Θρησκευτικό λειτουργό ή στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και τη Θεωρημένη άδεια γάμου και λαμβάνει πιστοποιητικό τέλεσης γάμου μετά την τελετή.

Γ. Διαδικασία γνωστοποίησης Συμφώνου Συμβίωσης

Κατά τη σύνταξη του συμφώνου συμβίωσης ο συμβολαιογράφος καταχωρεί τα υποχρεωτικά προσκομιζόμενα στοιχεία ΑΦΜ/ΑΜΚΑ των συμβαλλομένων στο σύστημα και κάνει υποχρεωτικά αναφορά στον αριθμό καταχώρησης στο σύστημα Αριάδνη.

Δ. Διαδικασία γνωστοποίησης Διαζυγίου

Η εισαγγελική διάταξη - παραγγελία για  την πνευματική λύση του γάμου προς την αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή, για δε την διοικητική λύση του γάμου στον αρμόδιο Ληξίαρχο, συνοδευόμενη από κυρωμένο αντίγραφο της  δικαστικής απόφασης και του αντίστοιχου πιστοποιητικού τελεσιδικίας, προσκομίζεται από οποιονδήποτε των διαζευγμένων συζύγων ή τους ειδικούς εντολοδόχους τους σε Συμβολαιογράφο

2ο Στάδιο: Ενέργειες συμβολαιογράφων

Μετά την γνωστοποίηση κάποιου από τα παραπάνω γεγονότα οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται αμελητί να καταχωρήσουν στο κεντρικό σύστημα, που τηρείται στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων, τις δηλώσεις στοιχείων των εμφανιζόμενων σε αυτούς πολιτών.   

3ο Στάδιο: Ενέργειες συντονιστικού συμβολαιογραφικών συλλόγων

Ο διαχειριστής του κεντρικού συστήματος στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων αποστέλλει ηλεκτρονικά δύο φορές την εβδομάδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ΗΔΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στην ΓΓΠΣ συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις τρέχουσες μεταβολές ασφαλισμένων.

4ο Στάδιο: Ενέργειες ασφαλιστικών οργανισμών και λοιπών φορέων

Η υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων και αναβαθμίζεται με τον προωθούμενο νόμο σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων υποχρεούται αμελητί να σημειώνει την μεταβολή των στοιχείων των ασφαλισμένων και να διακόπτει άμεσα τις σχετικές παροχές.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description kleanthis1 | Οκτωβρίου 11, 2012 5:30 μ.μ. | Reply
ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΜΙΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΕΝΑΝ Η/Υ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΜΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΔΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΑΛΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ...ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΡΘΑ ΕΝΑΝ ΓΑΜΟ Η ΕΝΑΝ ΘΑΝΑΤΟ ....ΑΝΤΕ ΡΕ ΤΡΑΒΑΤΕ...ΤΑ 65 ΕΩΣ 80 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΣΑΝ ΑΜΟΙΒΗ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ??
image description ΤΗΟ | Οκτωβρίου 11, 2012 6:12 μ.μ. | Reply
Μετά τους μηχανικούς που βολεύτηκαν με τα ενεργειακά πιστοποιητικά, με την υποχρεωτικότητα τοπογραφικού στη μεταβίβαση εκτός σχεδίου αγρών, στην υποχρεωτική προσκόμιση βεβαίωσης περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κλπ κλπ κλπ κατά τις μεταβιβάσεις (δηλαδή δεν φτάνει το τοπογραφικό πρέπει να συντάξουν και βεβαίωση, με ελάχιστη αμοιβή τα 300 ευρώ), ήρθε και η σειρά των συμβολαιογράφων. Θα ακολουθήσουν οι δικηγόροι και το γλυκό έδεσε. Ποιός είπε ότι είναι αργά να διεκδικήσουμε και να θέσουμε ελάχιστες αμοιβές? Ή είμαστε απλά οι μαλάκες της παρέας? Κοροϊδεύουν έναν ολόκληρο λαό. Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι ο πιο δυνατός επιβάλλει αυτό που θέλει? Θα ήθελα να ήξερα πως το δικαιολόγησαν αυτό στην τρόϊκα.
image description klery | Οκτωβρίου 11, 2012 6:51 μ.μ. | Reply
δυστυχως ζουμε και εργαζομαστε στην Ελλαδα
βεβαιως εχει και ο κλαδος μας οπως βεβαια και ολοι οι Ελληνες τεραστιες ευθυνες
ποτε διεκδικησαμε? ,ποτε ασκησαμε πιεση? παντα εμεις και σε ολες τις απαιτησεις λεμε ναι και εργαζομαστε αδιαμαρτηρητα.
ποτε τους δωσαμε να καταλαβουν οτι μεσω του κλαδου μας μπορει να χτυπηθει αποτελεσματικα η φοροδιαφυγη?
το μονο που κανουμε ειναι να χτυπιωμαστε μεταξυ μας και βεβαιως να εχουμε
ολοι πια εξευτελιστικες αμοιβες που βεβαιως ειναι αποτελεσμα των δικων μας
ενεργειων.
ας μην εχουμε παραπονο λοιπον εναντι των αλλων
αν και η δικη μου αποψη ειναι οτι εν μεσω κρισης δεν υποχρεωνεις τους κοινωνικα ασθενεστερους να πληρωνουν για τον γαμο τον θανατο κλπ
αλλα το συμφερον των ασφαλιστικων ταμειων μπορεις να το διασφαλισεις
μεσω των δημοσιων υπηρεσιων και φυσικα χωρις προσθετη επιβαρυνση του βαρια φορολογουμενου πολιτη.
image description ??? | Οκτωβρίου 11, 2012 6:36 μ.μ. | Reply
Μετά την έκδοση της άδειας γάμου το ζευγάρι επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:

-Άδεια Γάμου και αγγελία γάμου,

-Τα Βιβλιάρια Υγείας ή άλλα αποδεικτικά των ΑΜΚΑ,

-Αποδεικτικά ΑΦΜ.

Ο συμβολαιογράφος:

-Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.

-Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης

-Καταχωρεί τα στοιχεία των μελλόνυμφων στο Σύστημα

-Θεωρεί την Άδεια Γάμου με την ένδειξη καταχωρήθηκε.

Εν συνεχεία, το ζευγάρι προσκομίζει στον Θρησκευτικό λειτουργό ή στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και τη Θεωρημένη άδεια γάμου και λαμβάνει πιστοποιητικό τέλεσης γάμου μετά την τελετή.

ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ "Η ΝΥΦΗ ΤΟ 'ΣΚΑΣΕ" Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ...
"ΤΗΝ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ" ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ "ΠΑΡΕΑ" ΣΤΟ Ε1 ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΧΙΣ....

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ "ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ" ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ .... ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ...ΓΙΝΟΥΝ.... ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΕΚ 1,10 ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ ΔΗΛΑΔΗ....

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΑΣΤΕΙΟ ΠΟΥ - ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ - ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΡΩΤΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ....ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ......

ΔΕ ΘΑ ΒΡΙΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ...ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ....(ΟΧΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ - ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ...)

image description --- | Οκτωβρίου 12, 2012 1:47 π.μ. | Reply
Πρακτική συμβουλή: στο συμβολαιογράφο θα πηγαίνει κάποιος από το γραφείο τελετών - όπως ακριβώς τώρα πάει στο ληξιαρχείο,
image description ρεζιλες | Οκτωβρίου 11, 2012 6:33 μ.μ. | Reply
σταματανε πληρως γαμοι, οποτε σταματανε κ γεννησεις..........ετσι σε λιγα χρονια αφου παμε στην ευχη του θεου κ οι εν ζωη.............να δουμε ποιον θα φορολογουν!!
εκτος εαν βρουν τροπο να μας στελνουν τα χαρατσια στην αλλη ζωη!!
κ εις ανωτερα!!!!!!!
image description b204 | Οκτωβρίου 11, 2012 7:03 μ.μ. | Reply
Με δεδομένο οτι δεν υπάρχει δουλειά για τους συμβολαιογράφους λόγω τρομακτικής μείωσης των αγοραπωλησιών των ακινήτων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και του φορολογικού διωγμού μέχρις εξοντώσεως των ιδιοκτητών ακινήτων έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να ξαναβγάλουν άκοπα και σίγουρα λεφτά. Πόσο καιρο χρειάζεται η διασύνδεση των ληξιαρχείων ηλεκτρονικά έτσι όπως θα κανει ο συντονιστής των συμβολαιογράφων να κανει κι ένα συντονιστικό κέντρο στο υπουργείο εσωτερικών? Αυτή η συνεχής αναφορά του οτι δεν πρέπει να μεινει αδρανής στο πρόβλημα προσπαθεί να κρύψει την πασιφανή αδράνεια του μέχρι τώρα του ιδίου και των προηγουομένων. Μετά μας φταιει η Μερκελ και η καθε επιτροπή των ξένων.
image description βασίλης | Οκτωβρίου 11, 2012 7:30 μ.μ. | Reply
Σιγά μη δεν έβρισκαν ένα τρόπο να ανεβάσουν τα έσοδα για τους συμβολαιογράφους. ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ και μετά τους φταίνε οι άλλοι. Πηγαίνετε να παρετε ένα αντίγραφο απλό έστω του κανονισμού πολυκατοικίας τώρα που ολοι ψάχνονται για τα χιλιοστά επιβάρυνσης θέρμανσης. Σε γδέρνουν για μια απλή φωτοτυπία για την οποία έχουν ακριβοπληρωθεί κατά τη σύσταση και κατά την πώληση των ιδιοκτησιών. Μιλάμε για χιλιάδες ευρώ κυριολεκτικά. (και το κείμενο φασόν απο το πρόγραμμα του υπολογιστή με αλλαγμένα μόνο την περιγραφή του ακινήτου.)
image description KAZA | Οκτωβρίου 11, 2012 8:35 μ.μ. | Reply
Εμείς είμαστε οι μ............ΓΕΜΗ στο τσάμπα.Ε9 στο τσάμπα επειδή κάποιοι χάσαν τα στοιχεία.Τόσο μ.........Χωρίς ένα όργανο να μας υποστηρίζει και να βγει μπροστά. Και να μας λέει ο κάθε ηλίθιος οτι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μας λενε και κλέφτες. Αλλά εμείς φταίμε που μένουμε στα λόγια και στο βρίσιμο μέσα από τα forum(κι εγώ μέσα).
image description PRESJOHN | Οκτωβρίου 12, 2012 12:02 π.μ. | Reply
- ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΡΩΤΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ....ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ...... χαχαχα.Θα..... διανυκτερεύουν και Συμβολαιογράφοι, όπως τα Γραφεία Τελετών???????
image description mhtsaras | Οκτωβρίου 12, 2012 9:42 π.μ. | Reply
Εάν πάρεις έναν εργάτη και τον έχεις να δουλεύει 8 ώρες των πληρώνεις 26 ευρώ μικτά και για την αναγγελία θανάτου, γάμου κλπ, σε συμβολαιογράφο πρέπει να δώσεις 50 ευρώ για 10 λεπτά δουλειά, δηλαδή εάν ο συμβολαιογράφος κάνει 10 τέτοια σε μία μέρα έβγαλε 500 ευρώ.
ούτε call girl απο το las vegas δεν παίρνει τόσα πολλά.
Μπράβο Κε Βρ(ε)ούστ-η, φάνηκε ξεκάθαρα ποιούς υπηρετείτε.
Ασε που ο άνθρωπος είναι επικύνδυνος με αυτές τις τροπολογίες για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών .
Πού τους βρίσκουν ρε γμτ, στα γαριδάκια;
image description zacalys | Οκτωβρίου 12, 2012 11:16 π.μ. | Reply
Μια ειναι η λύση.Να μας προσαρτησει η Μερκελ σαν ομοσπονδο καρτιδιο για 400 χρόνια...
Αλλως να μας κυβερνησει ο Ράιχενμπαχ, ο Σόιμπλε, κανενας Ολλανδος, οποιος βόρειος ναναι...Μακρια από Ελληνες!!
image description Michalis Chandakidis | Οκτωβρίου 12, 2012 12:42 μ.μ. | Reply
Η ανικανότητα του κράτους, που μας οδήγησε εδώ που είμαστε, ξαναχτυπά σε όλο της το μεγαλείο!!!. Κι όταν λέμε "κράτος" μη φανταστείτε κάτι απρόσωπο. Όχι. Έχει πολλά ονοματεπώνυμα, που όμως έχουν μεταξύ τους ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι ΟΛΟΙ τους Τουλάχιστον ΑΣΧΕΤΟΙ. (Λίαν επιεικώς, γιατί αν πεις την "άλλη" λέξη, δεν ξέρεις που μπορεί να βρεθείς). Πάντως στη βιομηχανία που έχει στηθεί από τους παπάδες, γύρω από τον θάνατο, (χώρια τα βαφτίσια και οι γάμοι), μήπως εκτός από τους συμβολαιογράφους, χωράω κι εγώ, που είμαι άνεργος 2 χρόνια τώρα?.
Και επίσης προτείνω, εκτός από το χαρτί που πρέπει να πάρεις από το Συμβολαιογράφο, να παίρνεις κι ένα παρόμοιο χαρτί από τον Τειρεσία, που να βεβαιώνει πως δεν χρωστάει στις Τράπεζες, διαφορετικά να τον αφήνουν ΑΘΑΦΤΟ. "Πώς πεθαίνεις κύριε, χωρίς να πλερώσεις τους φόρους σου και τα δάνειά σου?"
Δεν πάτε ρε, να κάνετε καμμιά άλλη δουλειά, που την ξέρετε και καλύτερα!!!
image description nikos | Οκτωβρίου 12, 2012 12:20 μ.μ. | Reply
ΩΡΑΙΑ. ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ.
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!!
image description Τάσος Κυριακίδης | Οκτωβρίου 12, 2012 1:46 μ.μ. | Reply
Εγώ ένα πράγμα ρωτάω: Κι αν δεν το κάνει κάποιος; τι θα γίνει; Τελικά καταλήγουμε στο ίδιο σημείο. Τι θα γίνει δηλαδή αν δεν πάω να δηλώσω το θάνατο του πατέρα μου, της μάνας μου, του παππού μου ή δεν ξέρω ποιού; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Θα συνεχίσει το ίδιο μπάχαλο...
Η μόνη λύση είναι να λειτουργήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ηλεκτρονική διασύνδεση ληξιαρχείων με ταμεία - εφορία κλπ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο