Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πως θα φορολογηθούν ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια

Πως θα φορολογηθούν ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια

Την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

 Επίσης σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Στόχος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα ύψους 3 δις. ευρώ όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι μαζί.

Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:
 
Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας Εξετάζονται δυο προτάσεις:

 - Μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου.
 
- Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται σε φόρο.

Φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Θα έχει πολλά κλιμάκια ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
 
Αγροτεμάχια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Όπως διαπίστωσε το υπουργείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012 με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται προσωρινά, τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.

 Αγρότες: το σενάριο προβλέπει ότι δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά θα ισχύσουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση τους όπως η εφαρμογή κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
 
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description papapaparies | Οκτωβρίου 11, 2012 8:15 π.μ. | Reply
Καθε φορα που οι τριο ανικανοι μας πινουν καφεδακι συζητουν τι θα ξεφουρνισουν για να κανουν σφυγμομετρηση . Τα παπαγαλακια τα αναπαραγουν λες και ειναι παροντες και εμεις σχολιαζουμε με αγανακτηση και τιποτε αλλο. Ας χαλαρωσουμε και ας απολαυσουμε τον βιασμο.
image description georkar | Οκτωβρίου 11, 2012 10:05 π.μ. | Reply
ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ,ΘΕΛΩ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ............
image description Μαζί μου ασχολείσαι | Οκτωβρίου 11, 2012 11:59 π.μ. | Reply
καθώς η ύφεση βαθαίνει,τα έσοδα θα μειώνονται και θα αναπληρούνται από φόρους ιδιοκτησίας ιθαγενών και τα 2 επιδιώκουν,για αυτό κρύβουν λίστες φοροφυγάδων,έλεγχοι σε ορκωτούς κλπ. δεν θέλουν έσοδα!

Κάποια στιγμή θα σε συμφέρει να μην έχεις τίποτα και θα τα ξεπουλήσεις όσο όσο,θα τα πάρουν οι εταιρείες αξιοποίησης που είναι σχεδόν αφορολόγητες.

Γλιτώσαμε την φεουδαρχία λόγω Τούρκων και θα μας την φέρει ο Κουβέλης ,ο Ψαριανός και τα 'αλλα παιδιά της καταστροφής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

πόσο ...είσαι?


image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Οκτωβρίου 11, 2012 2:08 μ.μ. | Reply
Πίσω από την "ιερή αγανάκτηση " σου κρύβονται και γελάνε κάτι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γής στη Μύκονο και αλλού με επαύλεις αδειοδοτημένες από τον παπά της περιοχής που βάζουν μπροστά τον κάθε μικροιδιοκτήτη για να μή θικτούν τα ιερά και τα όσια της λαμογιάς και της αρπακτής . Να τους πείς οττι το κόλπο είναι παλιό και δεν πιάνει .
image description PANTELIS V. | Οκτωβρίου 11, 2012 2:36 μ.μ. | Reply
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!
ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΩΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ!!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!

image description ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ !!! | Οκτωβρίου 11, 2012 5:23 μ.μ. | Reply
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231217267
image description ΣΙΓΑ ΘΑ ΣΚΙΣΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΣΟΝ | Οκτωβρίου 11, 2012 6:01 μ.μ. | Reply
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/10/2012_465662
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=228335
image description Μαζί μου ασχολείσαι | Οκτωβρίου 11, 2012 7:34 μ.μ. | Reply
ναι όπως πλήρωσαν και το χαράτσι, τελικά αυτοί που λες είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν.

Οπότε λες φορολογώ όλα τα αγροτεμάχια που ΔΕΝ αποκτήθηκαν από κληρονομιά και έχουν πάνω κτίσμα άνω των 100 τμ.

Ειδικά όσα βρίσκονται σε γνωστούς τουριστικούς τόπους φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή. Γιατί αυτοί θα βάλουν τον ανώτατο στο χωριό και στην Μύκονο τον κατώτατο.

πόσο αφελής είσαι?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο