Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο 0,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημειώθηκε το Σεπτέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,9%, έναντι 1,7% τον Αύγουστο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Σεπτεμβρίου 2012 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011 προκύπτει αύξηση 0,9%, έναντι αύξησης 3,1% κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Ο Γενικός Δείκτης το μήνα Σεπτέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2012 παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.  Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2010 - Σεπτεμβρίου 2011 παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης 3,9% κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,9% το Σεπτέμβριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως στα είδη: φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 1,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 5,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
δ) Κατά 3,3% της ομάδας «Μεταφορές» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.
ε) Κατά 0,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των εστιατορίων - ζαχαροπλαστείων - καφενείων -κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 2,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα - καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής - λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.
γ) Κατά 1,7% της ομάδας «Υγεία» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.
δ) Κατά 1,9% της ομάδας «Επικοινωνίες» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
ε) Κατά 2,2% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες» λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού - υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.
στ) Κατά 3,7% της ομάδας «Εκπαίδευση» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
ζ) Κατά 1,2% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων - κομμωτηρίων, προσωπικών ειδών και ασφαλίστρων μεταφορών.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LALITA | Οκτωβρίου 10, 2012 8:12 π.μ. | Reply
Ουσιαστικά πλέον οδεύουμε προς τον αποπληθωρισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους έχουν μία ιδέα από οικονομικά. Στην πορεία της εσωτερικής υποτίμησης και της εξυγίανσης των οικονομικών δεικτών δυστυχώς πολλοί από εμάς θα αποδημήσουν εις Κύριον, αλλά αυτό καθόλου δεν απασχολεί τους εφαρμοστές των νεοφιλελεύθερων δογμάτων στη χώρα μας.
image description tONI | Οκτωβρίου 10, 2012 11:38 π.μ. | Reply
Δεν είναι νεοφιλελεύθερα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα. Πες ένα μέτρο νεοφιλελεύθερο που έχει εφαρμοστεί έως τώρα. ΕΝΑ. Απολύσεις στο δημόσιο των υπεράριθμων κ άχρηστων δεν έγιναν, αποκρατικοποιήσεις και μακροχρόνιες παραχωρήσεις της κρατικής περιουσίας που κάθεται κ μας κοιτάει δεν έγιναν, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν. Κ όλοι οι λάτρεις του βλαχο-σοσιαλισμού στην ελλάδα ονομάζετε τα γελοία αντιαναπτυξιακά μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα ως "φιλελεύθερα".
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο