Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΟΟΣΑ: Θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ από ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά και ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία....

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ από ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά και ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Η δεύτερη -μετά την Κομισιόν- πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού ότι η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, ήρθε χθες από τον ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών στο Παρίσι την προεδρία της οποίας έχει η Ελλάδα.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα, ο διεθνής οργανισμός για το δημόσιο έλλειμμα πραγματοποιεί προβλέψεις ανάλογες με τις εαρινές εκτιμήσεις της Eurostat Προβλέπει δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος από το 4,4% του ΑΕΠ το 2005 στο 3% του ΑΕΠ φέτος και την περαιτέρω αύξησή του στο 3,3% για το 2007. Στις παρατηρήσεις του τονίζει ότι θα χρειαστεί μεταρρύθμιση στο χώρο των δαπανών της υγείας και των ΔΕΚΟ και το ασφαλιστικό προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ειδικά, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος τονίζει, ότι αποτελεί σημείο ζωτικής σημασίας στην κατεύθυνση της διατήρησης μακροχρόνια της δημοσιονομικής σταθερότητας ενώ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ζητά την άμεση εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφέρει και την οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 10,4% το 2005 στο 10% φέτος και το 9,7% το 2007 σημειώνοντας ότι χρειάζονται νέα μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς και την αύξηση της απασχόλησης.

Ανάπτυξη

Ωστόσο, ιδιαίτερα θετικές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας όπου προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης αρκετά υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό της Ε.Ε., με σημείο αναφοράς τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί στο 3,7% του ΑΕΠ και το 2006 και θα παρουσιάσει μια μικρή κάμψη στο 3,6 % του ΑΕΠ το 2007.

Η ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ θα προέλθει:

- Από την αύξηση της τελικής εγχώριας ζήτησης από το 2,4% πέρυσι σε 3,4% το 2006 και 3,5% το 2007.

- Από την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που από μείωση κατά 1,4% το 2005, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,1% φέτος και 4,6% το 2007.

- Από την σημαντική αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό 7,9% φέτος και 8,2% το 2007, ενώ οι εισαγωγές θα αυξάνονται κατά 5,9% και 6,3%, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου από το 8% του ΑΕΠ το 2005 στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος και 7,6% του ΑΕΠ το 2007.

Παράλληλα η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει την διατήρηση λόγω αυξημένης ανταγωνιστικότητας των πληθωριστικών πιέσεων, με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ να αυξάνεται οριακά φέτος στο 3,5%, από 3,4% το 2005 και να υποχωρεί και πάλι οριακά στο 3,4% το 2007.

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο