Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις έκλεισαν σε δύο χρόνια

Με αφορμή την επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα

Με αφορμή την επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα και με δεδομένο το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, η ΓΣΕΒΕΕ οφείλει να επισημάνει τόσο στην Κυβέρνηση μια σειρά διαπιστώσεων και προτάσεων, που έχει επανειλημμένα διατυπώσει στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Ήδη από το 2010 και με την έναρξη της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης η ΓΣΕΒΕΕ είχε προειδοποιήσει όχι μόνο για την αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, αλλά και για την ανατροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου ύφεσης. Σήμερα, η επαλήθευση αυτών των διαπιστώσεων έχει συντελεστεί με έναν τρόπο δραματικό: πάνω από 100.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει σε αυτήν τη διετία, έχουν καταστραφεί περί τις 500.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη του οποίου έκανε λόγο η ΓΣΕΒΕΕ, είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να έχει μετατραπεί και σε κρίση ανθρωπιστική. Το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, αλλά και οι αδικίες που προκαλεί είναι ένα στοιχείο, που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επισημάνει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό.

Μία άλλη διαπίστωση, που επανειλημμένα έχει διατυπώσει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι και η ανεπάρκεια των περίφημων και πολυδιαφημισμένων διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα εκείνων που αναφέρονται στο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των αγορών προϊόντων κυριαρχείται από επιχειρήσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα - μία χρόνια στρέβλωση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη διαμόρφωση των τιμών. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι σε περίοδο ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας, το μόνο εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες όμως «κουρεύονται» κάθε χρόνο σύμφωνα με τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος ενώ θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί όπως είχαμε επισημάνει από το 2010. Επιπροσθέτως, οι όποιοι στόχοι για αναπτυξιακές πολιτικές εξουδετερώνονται από την ίδια την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Με τον τρόπο αυτό η παγωμένη ρευστότητα, η παράλογη υπερφορολόγηση και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης θα συνεχίσουν να καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό η εσωτερική οικονομία θα οδηγηθεί στην ερήμωση, θα συνεχίσει να περιθωριοποιείται στο εξωτερικό, ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής θα αποτρέπει κάθε πιθανότητα για επένδυση. Οι μόνες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι καταδικασμένες να είναι καιροσκοπικές και προσανατολισμένες στην αποκόμιση  εφήμερων προνομίων και προσόδων.          

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται αυτοαποδεικνύονται χρόνο με το χρόνο αδιέξοδες και για Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και πρέπει να αλλάξουν.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ | Οκτωβρίου 9, 2012 10:31 π.μ. | Reply
μωρές παρθένες, της ΓΣΕΒΕΕ αυτό λέγεται καπιταλιστική κρίση, όχι κρίση οικονομική γενικά και αόριστα, και ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, εντός καπιταλισμού.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο