Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην ελληνική οικονομία.

Το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην ελληνική οικονομία.


Για το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πορείας θεσμικής αναδιαμόρφωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι με τον τριμερή κοινωνικό διάλογο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω».


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει και θα θέσει σε ισχύ νέο μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για εφαρμογή της δέσμευσης που έχει αποτυπωθεί στο ν.4046/2012 και συγκεκριμένα στο Παράρτημα V_2_ΕΛΛ «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», κεφ. 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας»:

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών.
«Η Κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.»


Στο πλαίσιο αυτό, το χρονοδιάγραμμα ενεργειών έχει ως εξής:
1. Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.
2. Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους
3. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.
4. Μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
5. Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

Χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή νέου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού

2012

2013

Βήματα

7

8

9

10

11

12

1

2

3

4

1

Κοινωνικός διάλογος

2

Προετοιμασία σχεδίου νομοθετικής παρέμβασης

3

Παρουσίαση και δημόσια διαβούλευση σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης,

4

Νομοθέτηση του «νέου μηχανισμού» για τον κατώτατο μισθό

5

Έναρξη ισχύος κατώτατου μισθού σε πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού»

 

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Οκτωβρίου 8, 2012 9:13 π.μ. | Reply
Χα,χα,χα. Ρε δεν παίζεστε ρε σεις. Κάνατε και ...χρονοδιάγραμμα;
Δηλαδή θα τηρηθούν όλα αυτά που γράφετε για να ξεσκίσετε τον κατώτατο μισθό τον Απρίλη του 2013;
Ωραίο θεατράκι. Ωραίο όσο και αισχρό.
image description vi | Οκτωβρίου 8, 2012 10:51 π.μ. | Reply
ότι θα το συζητήσουμε κιόλας.......!!!!!!!!
image description ΦΟΥ!!!!!!!!!! | Οκτωβρίου 8, 2012 11:26 π.μ. | Reply
και ποσο θα ειναι ο κατωτατος μισθος??????????????????
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Οκτωβρίου 8, 2012 12:09 μ.μ. | Reply
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ, ΤΣΙΡΑΚΙΑ - ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ- ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ .....ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ !!!! ΒΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΥΤΕ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΟΥΤΕ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. Ο ΔΗΘΕΝ... ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ - ΚΟΡΟΙΔΙΑ -ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ. ΟΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ .....ΚΑΣΕΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΤ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ..... ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ???? ΧΑΘΗΚΑΝ ??


image description zacalys | Οκτωβρίου 8, 2012 2:29 μ.μ. | Reply
Αρθ.4 της 87 Διεθνούς Συμβασεως Εργασίας απαιτει να εξασφαλισζουν τα κρατη-μελη στους κοινωνικούς εταιρους(λέμε τωρα) "να προσερχονται ΕΚΟΥΣΙΩΣ σε διαπραγματευσεις για τον καθορισμό των όρων εργασίας..
Αρθ. 28 παρ. 1 του Συνταγματος (ξαναλέμε τώρα) "οι διεθνεις συμβασεις που εχουν κυρωθεί από την Ελλάδα με νόμο ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ.
Υπαρχουν και άλλες διαταξεις αλλά για το Κρατος ισχυει ότι και για τον εθνικό μας ηρωα και πρότυπο, τον Καραγκιόζη"Σπιτι μου εισαστε, δικη μου η τράπουλα, εγώ κερδίζω".
image description Μ | Οκτωβρίου 8, 2012 7:21 μ.μ. | Reply
ΟΥΑΟΥ!!! Τ Ι ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ Η ΤΡΟΙΚΑ! ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΚΙΑ! ΑΤΙΜΟΥΛΙΚΑ!!!
ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ???????????
image description Μαρία | Οκτωβρίου 10, 2012 9:43 μ.μ. | Reply
Παιδιά, ωραία τα σχόλια αλλά μπορεί κάποιος να μας πει πόσο θα είναι ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο? Έχει πάρει το αυτάκι μας τίποτα..?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο