Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δ. Σπινέλλης: Εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής στις εφορίες - «Επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα σε εταιρίες-φαντάσματα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν»

Δ. Σπινέλλης: Εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής στις εφορίες - «Επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα σε εταιρίες-φαντάσματα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν»


Εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής λιμνάζουν στις εφορίες δηλώνει σε συνέντευξή του στο SKAI.gr o τέως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ, και καθηγητής Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων Διοίκησης, Διομήδης Σπινέλλης.

«Επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα σε εταιρίες-φαντάσματα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σπινέλλης, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, το κράτος δεν πρέπει να στοχεύει στην αυτοματοποίηση ανόητων διατάξεων και ελέγχων, αλλά στην κατάργησή τους. «Να αφήσουμε τα σχέδια (πολλά εκ των οποίων παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων) και να προχωρήσουμε σε έργα» τονίζει με νόημα.

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επικαλείται σχετική μελέτη σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πέντε κύριοι παραγωγικοί τομείς (τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα, γεωργία, εμπόριο) και έξι ανερχόμενοι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να επικεντρωθεί η χώρα.

Αναφερόμενος εξάλλου στη νέα δράση που δημιούργησε, στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν φαινόμενα διαφθοράς, τονίζει ότι μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από τριάντα χιλιάδες μοναδικοί επισκέπτες στη σχετική ιστοσελίδα, με αναφορές δεκάδων περιστατικών και ποσά που αθροισμένα ξεπερνούν τις 55 χιλιάδες ευρώ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δ. Σπινέλλη:

Τι κομίζει το κίνημα πολιτών με την επωνυμία "Τελεία και Παύλα" που ανακοινώσατε στο πλαίσιο της ΤEDxAcademy; Υπάρχει κάποια συνεννόηση με άλλους "όμορους" ιδεολογικά φορείς και ομίλους προβληματισμού;

Η δράση Τελεία & Παύλα έχει ως στόχο τον περιορισμό της διαφθοράς μέσω της χαρτογράφησής της σε επίπεδο φορέων. Με αναφορές που καταθέτουν ανώνυμα οι πολίτες για περιστατικά χρηματισμού ή σωστής εξυπηρέτησης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (χωρίς πάλι να αναφέρουν συγκεκριμένο πρόσωπο), αποκτούμε όλοι μια ακριβή εικόνα για τους φορείς που πρέπει να βελτιωθούν καθώς και αυτούς που αποτελούν το καλό παράδειγμα. Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεση όλων μας, μπορούμε να πιέσουμε την Πολιτεία, συγκεκριμένους φορείς, αλλά και τους πολίτες να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να περιοριστεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.
Πριν το ξεκίνημα της δράσης μας είχαμε επικοινωνήσει και έρθει σε επαφή με πολλές οργανώσεις, όπως της Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς, τη διεθνή συνομοσπονδία φορέων «Task Force on Financial Integrity and Economic Development» και το κέντρο Janaagraha που ξεκίνησε στην Ινδία (και πρόσφατα στην Ελλάδα) μια σχετική δράση. Από την επικοινωνία αυτή αντλήσαμε ιδέες και καλές πρακτικές για να οργανώσουμε τη δράση Τελεία & Παύλα.

Συγκεντρώνετε καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ στην ιστοσελίδα του φορέα που ιδρύσατε έχετε δημιουργήσει και ένα άτυπο “Top 10” της διαφθοράς. Η συμμετοχή των πολιτών είναι ικανοποιητική; Υπήρξαν μέχρι στιγμής αντιδράσεις ή προσπάθεια επικοινωνίας από τους υπευθύνους των κατονομαζόμενων φορέων;

Μιλάμε για αναφορές, όχι καταγγελίες, μια και ρόλος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά να βοηθήσουμε με τη συμμετοχή όλων μας στον περιορισμό του φαινομένου. Η συμμετοχή των πολιτών μέχρι τώρα είναι εκπληκτική! Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα είχαμε πάνω από τριάντα χιλιάδες μοναδικούς επισκέπτες και αναφορές δεκάδων περιστατικών με ποσά που αθροισμένα ξεπερνούν τις 55 χιλιάδες ευρώ. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ότι η διαφθορά εστιάζεται σε συγκεκριμένους φορείς, μια και ο αριθμός των αναφορών που έχουν συγκεντρωθεί δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε στατιστικά συμπεράσματα. Προσδοκούμε να υπάρξει επικοινωνία από τους φορείς στους οποίους θα εντοπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, και είμαστε στη διάθεσή τους με ιδέες και βοήθεια για τον περιορισμό της διαφθοράς. Για το λόγο αυτό, στον ιστότοπό μας, teleiakaipavla.gr, υπάρχει μια ξεχωριστή ενότητα συζητήσεων, όπου μπορούμε όλοι μαζί, συνεργατικά, να διαμορφώνουμε καινούριες προτάσεις για τον περιορισμό της διαφθοράς.

Εν έτει 2012 γίνεται ακόμη λόγος για διασύνδεση των συστημάτων TAXIS, ELENXIS και ISIS αλλά και για νέο σύστημα πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών για τους φορολογικούς μηχανισμούς. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός για ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης, ενδεχομένως και των ΔΕΚΟ, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας;

    Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, δεν πρέπει να στοχεύουμε στην αυτοματοποίηση ανόητων διατάξεων και ελέγχων, αλλά στην κατάργησή τους. Και εκεί όμως υπάρχουν έτοιμα δεδομένα

Το πρόβλημά μας είναι λιγότερο στα σχέδια (από τα οποία έχουμε πολλά, ειδικά στα συρτάρια των υπουργείων) και πολύ περισσότερο στα έργα, στα οποία υστερούμε τραγικά. Έτσι, αντί να μιλάμε για σχεδιασμό ηλεκτρονικής διασύνδεσης, θα έπρεπε να διασυνδέουμε αρχεία που ήδη υπάρχουν και να προχωράμε σε συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των στοιχείων που προκύπτουν. Για παράδειγμα, η ενιαία αρχή πληρωμής για τους δημοσίους υπαλλήλους δίνει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης πέντε ελέγχων που σχετίζονται με τις δημόσιες δαπάνες. Αντίστοιχα, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μας δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής που έχουν προκύψει από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις λιμνάζουν στις εφορίες. Τέλος, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, δεν πρέπει να στοχεύουμε στην αυτοματοποίηση ανόητων διατάξεων και ελέγχων, αλλά στην κατάργησή τους. Και εκεί όμως υπάρχουν έτοιμα δεδομένα. Χαρακτηριστικά, το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το 2011 είναι διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου και έτσι επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αντλεί αυτόματα τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που συναλλάσσεται, αντί να τα πληκτρολογεί από την αρχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί και επιδικασθεί για υποθέσεις φοροδιαφυγής ανέρχεται σε 13,2 δισ. ευρώ, ενώ ποσό που έχει εισπραχθεί από τα παραπάνω δεν ξεπερνά το 630 εκατ. ευρώ, καθώς παραμένει η αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών και η μη απόδοση παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ. Πού εντοπίζετε το πρόβλημα;

Η διαχείριση των οφειλών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι οργανισμοί, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις που μπορεί η διοίκηση να υιοθετήσει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη (μια και δεν είμαι ειδικός στο θέμα αυτό) το πρόβλημα της έλλειψης αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ότι δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση. Δηλαδή αυτόματη κατηγοριοποίηση των οφειλών και των οφειλετών σε ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. ποιοι θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, ποιοι μπορούν αλλά δεν θέλουν, ποιοι χρειάζονται διευκολύνσεις) και συνεχείς κλιμακούμενες ενέργειες κατάλληλες για κάθε ομάδα: ενημέρωση, τηλεφωνήματα, επιστολές υπενθύμισης, προληπτικοί έλεγχοι, κλπ. Αντί αυτής της διαχείρισης, επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα σε εταιρίες-φαντάσματα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν, καθιερώνονται οριζόντιες διευκολύνεις που ευνοούν τους ασυνεπείς, και οι υπάλληλοι σπαταλούν χρόνο σε δουλειά και υποθέσεις χαμηλής απόδοσης.

Ποιο νομίζετε ότι πρέπει να είναι το νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας; Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης κλάδων της νέας οικονομίας στην Ελλάδα όπως λόγου χάριν η ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών;

Και εδώ πρέπει να στηριχτούμε στις τεκμηριωμένες απόψεις των ειδικών, και όχι σε γνώμες σαν τη δική μου. Υπάρχει, για παράδειγμα, η μελέτη της εταιρίας συμβούλων McKinsey που διακρίνει πέντε κύριους παραγωγικούς τομείς (τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα, γεωργία, εμπόριο) και έξι ανερχόμενους τομείς (βιομηχανία γενοσήμων φαρμάκων, ιχθυοκαλλιέργεια, ιατρικός τουρισμός, φροντίδα ηλικιωμένων, μεταφορές και επεξεργασία απορριμμάτων) στους οποίους θα κερδίσουμε αν επικεντρωθούμε ως χώρα. Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές καινοτόμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία την ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή υπηρεσιών στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότερες έχουν σαφή ή αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα. Ελπίζω γύρω από αυτές να δημιουργηθεί ένας καινούριος πυρήνας ανάπτυξης.

Πηγή ΣΚΑΙ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DDR | Οκτωβρίου 4, 2012 10:40 π.μ. | Reply
ΚΑΤΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ........ΜΟΛΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ, Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΛΠ.

Ο ΙΔΙΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ. ΜΟΝΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ!
image description υπομονή | Οκτωβρίου 4, 2012 12:57 μ.μ. | Reply
Τον "αποχώρησαν" από τη θέση του επειδή τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα τα εξέφρασε δημοσίως και πρότεινε λόγω θέσης και γνώσεων τις λύσεις......οι οποίες ΕΥΤΥΧΩΣ εφαρμόζονται σιγά-σιγά έστω και μέσω "Λαμίας -Γερμανίας". Ο άνθρωπος αναφέρεται συγκεκριμένα στα κακώς κείμενα των Εφοριών και του μηχανισμού......και προφανώς πρέπει να καταργηθούν ¨ανόητες" διατάξεις που απλώς δημιουργήθηκαν για να έχουν εεε μια κάποια σφραγιδοδουλειά οι χιλιάδες υπάλληλοι-πελάτες,,,,,και παρακαλώ μην αρχίσουμε πάλι την καραμέλα περί ΑΣΕΠ και ότι θα ευχόμασταν εμείς οι "απ' έξω" να ήμασταν στο Δημόσιο κλπ κλπ. Εννοείται πως η Διοίκηση έχει ανάγκη από ΜΕΡΙΚΟΥΣ καλούς υπαλλήλους όπως σε κάθε σύγχρονη Οικονομία. Η σαβούρα όμως που πιθανόν να παίρνει η μπάλα και τα "καλά παιδιά" ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ....
image description κανενας | Οκτωβρίου 4, 2012 7:13 μ.μ. | Reply
ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ,ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ,ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ,ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ; ΙΕΡΟΚΥΡΗΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΙΝΕΛΛΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ 2000 ΒΕΝΖΙΔΑΔΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΒΑΛΑΝΕ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΦΑΙΣΤΟΣ.ΑΣΧΕΤΟΣ -ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΙΜΙΟΣ-ΚΟΠΜΠΙΟΥΤΕΡΑΣ
image description κανενας | Οκτωβρίου 4, 2012 7:02 μ.μ. | Reply
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ" ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΣΟΥΝ
image description ΣΠΥΡΟΣ | Οκτωβρίου 6, 2012 9:48 π.μ. | Reply
ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Για να λήξει πια αυτό το παραμυθάκι της φοροδιαφυγής και για να μάθετε όσοι δεν γνωρίζετε, τα πάντα στηρίζονται στην λογική των κυβερνήσεων ότι φορολογώ δύο και τρείς φορές το ίδιο εισόδημα γιατί είμαστε άχρηστοι να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Θέλει λοιπόν: εάν υποθετικά κάποιος έχει εισόδημα 123.000 € και έχουν πληρωθεί οι φόροι του, πάντα υποθετικά δίνει αυτά τα χρήματα σε κάποιον άλλον για μία παροχή υπηρεσίας. Ο δεύτερος λοιπόν θα πληρώσει στην περιοδική του Φ.Π.Α. 23.000 ευρώ και 40.000 € φόρο εισοδήματος. Μένουν λοιπόν από τα αρχικά 123.000, μόνο 60.000€ για να συνεχίσουν το κύκλο της αγοράς. Στην τρίτη συναλλαγή περισσεύουν περίπου 30.000 και πάει λέγοντας. Πάταξη λοιπόν της φοροδιαφυγής γίνεται ώς εξής: Όλες οι δαπάνες εκπίπτουν απο το φορολογητέο εισόδημα, και θεσμοθετείται η φοροκάρτα για όλες τι συναλλαγές όλων των φυσικών προσώπων σε περιοχές πάνω από 10.000 κατοίκους ώστε να καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιεί το φυσικό πρόσωπο στην διάρκεια του έτους . Και μην μου πεί κανένας για τους ηλικιωμένους γιατί τους βλέπω στα Super Market με τις κάρτες για τα bonus και τις χειρίζονται μιά χαρά. Έτσι λοιπόν κάποιος που δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα δεν θα μπορεί να έχει 30.000 ευρώ συναλλαγές. Είναι τόσο απλό αλλά δεν συμφέρει κανέναν να το εφαρμόσει. Και κάτι άλλο, γκρινιάζουν πολλοί για τα εστιατόρια που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Κάτι που κάνει 10 ευρώ στο εστιατόριο περιέχει, 23% φπα 11% φιλοδώρημα σερβιτόρων και 2% δημοτικό φόρο. Αυτά όλα κάνουν 36%, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο της τιμής είναι φόροι και τέλη. Από τα υπόλοιπα 6,4 ευρώ που μένουν ο επιχειρηματίας έχει να πληρώσει , ΔΕΗ, χαράτσια, ανακαινήσεις, τροφοδοσία, και φόρο εισοδήματος στο τέλος της χρήσης. Πώς θα "βγεί" λοιπόν ο κάθε μικροκαταστηαμτάρχης, εάν αυξήσει τις τιμές δεν θα πατήσει κανένας στο μαγαζί του. Ή λοιπόν θα το κλείσει η δεν θα εκδόσει αποδείξεις. Αυτά.
image description LYKOS | Οκτωβρίου 6, 2012 9:04 μ.μ. | Reply
Σχολιάστε
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο