Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ επιδείνωση καταγράφει η δυνατότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν το δανεισμό τους προς το πιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, της μείωσης των εισοδημάτων και φυσικά της αύξησης της ανεργίας.   

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν στην «Ε» ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2012 ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια βρίσκεται ήδη σε καθυστέρηση. Συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 19,9% έναντι 17,2% στο τέλος Μαρτίου ποσοστό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ «κόκκινων» στεγαστικών, παρά τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται.

Μάλιστα στις τράπεζες ανησυχούν ότι από τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς το «μίγμα» της πίεσης γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, με δεδομένα τη νέα άνοδο της ανεργίας μετά το πέρας των εποχικών εργασιών, τις περικοπές μισθών στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επικείμενη εφεδρεία με όποιον τρόπο και αν τελικά εφαρμοστεί και τις αυξανόμενες εισπρακτικές απαιτήσεις από πλευράς Δημοσίου.

Ήδη τα καθυστερούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 20% του συνόλου και προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο, με σταθερά ανοδική τάση, η οποία μάλιστα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Το τελευταίο τετράμηνο καταγράφεται άνοδος των επισφαλειών κατά 1% το μήνα, ενώ μέχρι πρόσφατα ο ρυθμός ήταν ως 1,5% σε ορίζοντα τριμήνου.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πιστωτικού συστήματος από 14,7% του συνόλου που ήταν στο εννεάμηνο του 2011, πήγε στο 15,9% στο τέλος του 2011, για να εκτοξευτεί στο 18,5% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και να ξεπεράσει το 20% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέσα σε εννέα μήνες προστέθηκαν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα δάνεια» στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για το σχηματισμό προβλέψεων.

Η άνοδος των καθυστερήσεων επιταχύνεται σταθερά όσο επιδεινώνονται οι συνθήκες ύφεσης. Από τη μία πλευρά εντείνεται το κοινωνικό πρόβλημα, αφού πλέον αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και οι πιο συνεπείς δανειολήπτες, και από την άλλη για τις τράπεζες ενισχύεται το πρόβλημα των επισφαλειών, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ακόμη υψηλότερες προβλέψεις και στο τέλος της ημέρας περισσότερα κεφάλαια. Μέχρι στιγμής οι παραδοχές της BlackRock ενσωματώνουν τις δυσχερείς εξελίξεις των τελευταίων μηνών και άρα παραμένουν επίκαιρες, ώστε να στηρίξουν τα τελικά μεγέθη ανακεφαλαιοποίησης, χωρίς να μπορεί όμως να αποτιμηθεί ένα ακόμη δυσμενέστερο σενάριο.

Δεν προχωράει η νομοθετική ρύθμιση

Την ίδια στιγμή χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση των δανείων, σύμφωνα με την οποία η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη, καθώς πρόκειται για λύση, που κατά τις τράπεζες «φορτώνει» το σύστημα με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η πρόταση για μείωση των δόσεων σε ποσοστό ως το 30% του μηνιαίου εισοδήματος προσκρούει στις συνέπειες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς θα προκαλούσε ανάγκες για ακόμη 25 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, είναι προφανές ότι μια τέτοια λύση «δεν θα πέρναγε» από την τρόικα, ενώ επίσης δεν έχουν νόημα προτάσεις για επιμήκυνση της διάρκειας στο επίπεδο των 99 ετών όπως προτείνεται από ορισμένες πλευρές. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τόκοι θα έφθαναν 2,5 φορές το αρχικό κεφάλαιο.

Κατά περίπτωση ήδη γίνεται επιμήκυνση σε 40 ή 45 έτη με πρωτοβουλία των τραπεζών, με μείωση της μηνιαίας δόσης. Οι τράπεζες πραγματοποιούν ενεργό διαχείριση των καθυστερήσεων μέσω κινήσεων αναδιάρθρωσης, που ήδη έχουν γίνει στο ένα στα πέντε δάνεια όλων των κατηγοριών αν συμπεριλάβει κανείς και τις πιο ήπιες παρεμβάσεις που γίνονται και σε ενήμερους δανειολήπτες.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Εν αμύνει | Οκτωβρίου 2, 2012 11:38 π.μ. | Reply
Οι Τράπεζες το μόνο που έχουν να προτείνουν είναι να τους πληρώσει ο δανειολήπτης παραπάνω τόκους κατά την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής των x ετών! Όταν χρέωνε προ κρίσης για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση η περιορισμένη εγγύηση ίσως και με διπλάσια επιτόκια προκειμένου να καλύψει το όποιο ρίσκο, ας τα λουστούν τώρα.....και ας ρίξουν μια ματιά επιτέλους στις πάγιες τακτικές του εξωτερικού όσον αφορά τις επισφάλειες. Δεν έχουν και τόσο το πάνω χέρι και σσσσσσσσσσσσ........μην το πάρει μαζικά χαμπάρι ο κόσμος γιατί έρχεται κατάρρευσης.
image description ΝΟ ΝΑΜΕ | Οκτωβρίου 2, 2012 1:44 μ.μ. | Reply
ΚΟΥ....ΡΕ....ΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ (ΑΚΟΜΑ) ΕΝΗΜΕΡΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ. ΕΤΣΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ANAΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ EFSF.
image description Ενας | Οκτωβρίου 2, 2012 11:55 μ.μ. | Reply
Ααααα... μάλιστα. Προς Τράπεζες: Τι θα λέγατε να μετατρέψετε όλα τα δάνεια από Euribor σε ΕΚΤ + Spread; Ο πολύς κόσμος δεν θυμάται ότι κάποτε το προσφέρατε και όποιος το πήρε χαμπάρι καταφέρνει και τα κουτσοπληρώνει ακόμα. Θέλατε το κερδοσκοπικό παιχνίδι εεεεε; Προς Ολους: Μας κλέβουνε με κάθε τρόπο και εμείς τις .... ανακεφαλαιοποιούμε! Καλά να πάθουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο