Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με τη φυσική καταγραφή συνταξιούχων

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας που αναπαρήχθη και στο διαδίκτυο και αναφέρεται στη φυσική καταγραφή συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί τα εξής:

Η διαδικασία της φυσικής απογραφής των συνταξιούχων του Ιδρύματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από 1.7.2012 έως και 5.10.2012, έχει στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους -φαινόμενο που επιβάρυνε σημαντικά τα οικονομικά του Ιδρύματος με απώτερη ζημία εις βάρος των ασφαλισμένων του- και έχει επιφέρει αξιοσημείωτα έως τώρα αποτελέσματα.

Η κατ' έτος επανάληψη της διαδικασίας φυσικής απογραφής, έγκειται στο γεγονός ότι το διάστημα ενός έτους είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου μπορεί να επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή στη προσωπική κατάσταση των συνταξιούχων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης και η εξυγίανση των ελεγκτικών δομών θα αντικαταστήσουν σύντομα την ανάγκη της απογραφής των συνταξιούχων.

Από την πρώτη στιγμή, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρείχε με σχετικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις προς τους εμπλεκόμενους στη διενέργεια της φυσικής καταγραφής, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, το Ενημερωτικό Σημείωμα συντάξεων 1ου ή 2ου τριμήνου 2012 ως απαραίτητο δικαιολογητικό, έχει σημαίνουσα πρακτική σημασία για τη διαδικασία της απογραφής, δεδομένου ότι παρατηρείται συχνότατα να προσέρχονται στα πιστωτικά ιδρύματα συνταξιούχοι άλλων φορέων που θεωρούν λανθασμένα ότι τους αφορά η παρούσα φυσική καταγραφή (λ.χ. οι μέχρι 5/9/2012 συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Είναι δε απαραίτητο, γιατί σε περίπτωση που λαμβάνουν εκτός από την κύρια σύνταξη και παραπληγικό επίδομα ή επικουρική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν για κάθε παροχή ξεχωριστά.

Επιπλέον, καθώς στο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων αναγράφεται ο ΑΜΚΑ, από την προσκόμισή του προκύπτουν και περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν ΑΜΚΑ, για τις οποίες πριν από τη φυσική καταγραφή προηγείται η διαδικασία απογραφής για την απόκτησή του.

Σημειώνεται, ότι αν ο συνταξιούχος έχει απολέσει το ενημερωτικό σημείωμα, ή έχει αλλάξει ταχυδρομική διεύθυνση, μπορεί για το λόγο αυτό να μεταβεί στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του και στο τμήμα Πληρωμών Συντάξεων, όπου θα του χορηγηθεί νέο, με ενημερωμένα στοιχεία, παράλληλα με τη φυσική του καταγραφή, χωρίς να χρειαστεί να πάει για τον λόγο αυτό στην Τράπεζα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΛΑΙΤΗΣ | Νοεμβρίου 4, 2012 7:58 μ.μ. | Reply
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο