Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξάνονται στα 3 δισ. ευρώ τα φορολογικά μέτρα

27 Σεπτέμβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Φορο-σοκ για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και ελαφρύνσεις στα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Το φορολογικό «πακέτο» αυξάνεται στα 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από το σύνολο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κατά 11,7 δισ. στη διετία 2013-2014, τα 10,5 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών και τα 3 δισ. από αλλαγές στη φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο με τις φορολογικές αλλαγές που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο και στον εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημ. Χατζησωκράτη προβλέπει τα εξής:

Επιβολή φόρου με έναν συντελεστή 35% (30% προέβλεπε το αρχικό σενάριο) από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Από το μέτρο αυτό αναμένεται να εξαιρεθούν υπό προϋποθέσεις εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως «μισθωτοί», με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι».

Οι προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα είναι να απασχολούνται σε έναν εργοδότη, η έδρα τους να είναι η κατοικία τους και το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Ταυτόχρονα προωθείται η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%, με συνέπεια να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια» και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 60%.

Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που ισχύει σήμερα στο 35%. Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα φορολογηθούν με νέα φορολογική κλίμακα. Τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα θα γίνουν τέσσερα ή τρία και παράλληλα θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να προσγειωθεί στην περιοχή του 35%. Η κυβέρνηση επιδιώκει οι φορολογικές αλλαγές να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις επώδυνες περικοπών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που περιλαμβάνει το δημοσιονομικό «πακέτο».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης