Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στην φορολογία: Φοροελαφρύνσεις σε όσους σηκώνουν τα βάρη της κρίσης

26 Σεπτέμβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στην φορολογία: Φοροελαφρύνσεις σε όσους σηκώνουν τα βάρη της κρίσης

Με μείωση των φορολογικών βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης επιχειρεί η κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που θα περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό «πακέτο» που αναμένεται να αποφέρει «καθαρά» έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 «κλείδωσε» στη χθεσινή σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους κ.κ. Ευαγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθούν φορολογικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες και να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με την επιβολή ενιαίου φόρου 30% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Μισθωτοί - συνταξιούχοι. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι περίπου 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν των 78% του συνόλου των εισοδημάτων και καταβάλουν το 72% των φόρων που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2011 ύψους 65 δις. ευρώ. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν ακόμα 5 δις. ευρώ από διάφορες άλλες πηγές από τα οποία 3 δισ. ευρώ προέρχονται από εισοδήματα από ακίνητα, 1 δισ. ευρώ από ελευθέρια επαγγέλματα και 1 δισ. ευρώ ευρώ από μετοχές, γεωργικά εισοδήματα και εισοδήματα προερχόμενα από το εξωτερικό. Συνολικά δήλωσαν στην εφορία 70 δις. ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι και συγκεκριμένα, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες και αγρότες εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 13 δις. ευρώ.

2.Αγρότες: Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι αγρότες από την επικείμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους και του τρόπου φορολόγησης τους. Το εισόδημα των αγροτών προσδιορίζεται σήμερα βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή. Από το νέο έτος ο φόρος τους θα προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων- εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν, δεν αποκλείεται όμως το αφορολόγητο όριο να διατηρηθεί τελικά γιʼ αυτούς

3.Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις : Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και επιβολή ενιαίου φόρου 30% σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τις αμοιβές που καταβάλουν στους εργαζόμενους τους.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης