Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στουρνάρας: Εως 15 δισ. ευρώ η επιμήκυνση του Μνημονίου κατά δύο έτη

Στουρνάρας: Εως 15 δισ. ευρώ η επιμήκυνση του Μνημονίου κατά δύο έτη

Στα 13 - 15 δισ. ευρώ θα διαμορφθωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Για να διαλυθεί η σύγχυση που υπάρχει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα: Το δημοσιονομικό κενό (έλλειμμα) το οποίο ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ», δήλωσε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι 11,5 δισ. προέρχονται από δαπάνες και 2 δισ. ευρώ από έσοδα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης.
 
«Υπάρχει και το χρηματοδοτικό κενό το οποίο εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθεί στα 13-15 δις ευρώ, εάν λάβουμε τη διετή παράταση. Αυτό είναι πιθανό να καλυφθεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος», πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή η Ελλάδα να αποπληρώσει αργότερα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
 
Όπως ανέφερε σε έγγραφο του προς τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το μεσημέρι από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, επισημαίνεται σε σχέση με τα παραπάνω:

«Επειδή σε μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου αναγράφεται ότι, στην απάντηση που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση βουλευτή, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται ότι τέτοιος όρος δεν εμπεριέχεται στο περιεχόμενο της απάντησης, μιας και δεν υπάρχει τέτοια σκέψη».
 
Λαγκάρντ: Δεν αρκούν τα 11,5 δισ. ευρώ
 
Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης, υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ -μιλώντας, μεταξύ άλλων, και για ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι το Ταμείο επιδιώκει οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους.
 
Η Ελλάδα, επισήμανε, χρειάζεται σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλύψει το κενό που έει προκύψει, παράλληλα με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπών, χρειαζόμαστε σειρά περιοκπών και ενίσχυση εσόδων για να καλυφθεί το κενό», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Ως μέρος αυτής της εξίσωσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος», τόνισε.
 
Suddeutsche Zeitung: Χρειάζονται επιπλέον 30 δισ. ευρώ
 
Η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος απαιτεί άλλα δύο χρόνια και επιπλέον 30 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική Suddeutsche Zeitung (SZ), επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται δύσκολο το χρονοδιάγραμμα πλήρους επανόδου στις αγορές το 2020 -αναφορές που γίνονται λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που μιλούν για μεγάλο κενό χρηματοδότησης.

«Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης», υποστηρίζει η εφημερίδα.
 
Σε δημοσίευμά της, την Τρίτη, η SZ επικαλείται πηγές της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα χρειάζεται «τουλάχιστον δύο χρόνια» επιπλέον για να ορθοποδήσει.
 
Επίσης, τόσο Βρυξέλλες όσο κεντρικές τράπεζες φέρονται να αποτιμούν «σε περίπου 30 δισ. ευρώ το νέο κενό χρηματοδότησης». Παράλληλα, ο στόχος της πλήρους επανόδου της χώρας στις αγορές το 2020 φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί.
 
Σύμφωνα με τις πηγές από τις κεντρικές που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες του κενού είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που υπήρχε με την είσοδο στο δεύτερο πρόγραμμα, η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η βαθιά ύφεση.
 
Σταϊκούρας: Οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου
 
Οπως ανέφερε σε έγγραφο του προς τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ενας | Σεπτεμβρίου 26, 2012 10:08 π.μ. | Reply
Αρα κατά Στουρνάρα χρειαζόμαστε 13,5 + 13~15=26,5~28. Κατά Suddeutsche Zeitung χρειαζόμαστε 30. Και κατά Lagard τα 11,5 δεν φτάνουν. Ύπάρχει κάποια διαφορά σ'αυτά που λένε; Τα ΜΜΕ γιατί μας τα πρήζουν ότι και καλά κάποιοι δεν μας λένε την αλήθεια;
image description Ενας | Σεπτεμβρίου 26, 2012 11:17 π.μ. | Reply
... και γιατί χρειαζόμαστε τη διετή παράταση εάν είναι να πληρώσουμε επιπλέον 13~15 δις; που θα βρούν τα 6,5~7,5 δις το χρόνο όταν ήδη θα τρέχουν τα μέτρα των 11,5 δις; .... ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕΕΕ .... μας δουλεύουν!!!!!!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο