Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.-Π. για την ανάκληση της ΠΟΛ 1166/2011 σχετικά με την πιστοποίηση των λογιστών

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απ.Αναγ.Μον. Πρωτ. Αθηνών 5581/2009 ΑΜ: 27961/Ειδ. 5968/2009
Ρεθύμνης 17 Τ.Κ. 185-33 Πειραιάς – E-mail: [email protected]

Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2012

Προς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ    
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α' - Β'

Κοινοποίηση:
1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Γ.Γ,Π.Σ.)
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ, Α/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30), ΤΜΗΜΑ Β'  
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
3. (ΠΟΦΕΕ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
4. TAX HEAVEN ΕΠΕ (Κόμβος φορολογικής και λογιστικής ενημέρωσης)

Κύριοι,
     
Ένας χρόνος πέρασε από την επιστολή μας με αρ. πρωτ  4025874/08-08-2011 με την οποία σας ζητούσαμε την κατάργηση της ΠΟΛ.1166/1.8.2011, όπου μεταξύ άλλων σας  επισημαίναμε ότι:

«Για ακόμα μια φορά αψηφήσατε την γνώμη μας και προχωρήσατε, χωρίς ανοιχτό διάλογο, σε μια απόφαση, που αφορά όχι απλά χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους, αλλά τους «συνεργάτες» σας, όπως εσείς θέλετε να μας ονομάζετε.
  
Προχωρήσατε στην έκδοση μιας απόφασης, η οποία αντί να εξυπηρετήσει την δεοντολογική και  νόμιμη πιστοποίηση  του επαγγέλματος μας, ενισχύει οικονομικά το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και διασφαλίζει την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία.»

Τότε ζητούσαμε την σύσταση επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών και συνδικαλιστικών οργάνων, για την ουσιαστική διαδικασία πιστοποίησης μας.
  
Έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, αντιθέτως έκπληκτοι για ακόμα μία φορά είδαμε να δημοσιοποιείτε στις 19-9-2012 την ΠΟΛ.1163/23.7.2012 η οποία ανακαλεί την ΠΟΛ.1166/1.8.2011. Η ανάκληση αυτή θα μας χαροποιούσε, αν υπήρχε έστω και ένα ψήγμα μνείας για την επανεξέταση του θέματος της πιστοποίησης.
   
Να θυμηθούμε λίγο κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του τότε Γ.Γραμματέα στη  Δημόσια Διαβούλευση που διοργάνωσε η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις 05/03/2010 με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ» στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος που προωθεί η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών:

«Οφέλη για εσάς που η πιστοποίηση που θα παίρνετε από το Υπουργείο ακόμη και για την χρήση του συστήματος εκκαθάρισης των δηλώσεων αλλά και της αναγνώρισης της εγκυρότητας της υπογραφής σας, για την ακρίβεια των στοιχείων, είναι σίγουρα πάρα πολύ μεγάλη. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε εδώ, σπεύδω να σας πω, ένα νέο κλειστό επάγγελμα, όσοι έχουν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους να το βγάλουν . Εδώ θα καταργήσουμε τα κλειστά επαγγέλματα δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα νέο κλειστό επάγγελμα.
Οφέλη όμως θα έχει και το Υπουργείο για τον λόγο ότι αφού με την συμμετοχή σας θα μειωθεί κατά πολύ ο αντιπαραγωγικός χρόνος των υπηρεσιών θα μπορούν αυτές να ασχολούνται με πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές εργασίες.

Σε αυτή την συνεργασία όπως καταλαβαίνετε θα μπουν πάρα πολύ αυστηρές ρήτρες. Σε μια συζήτηση που κάναμε, στην διαβούλευση που έγινε, είχα πει το εξής: όποιος είναι πιστοποιημένο γραφείο ή πιστοποιημένος Φοροτέχνης – Λογιστής θα έχει απόλυτα την ευθύνη της υπογραφής του για αυτά τα οποία θα στέλνει στο Υπουργείο Οικονομικών. Οποιαδήποτε, όχι λάθος, παρατυπία γίνει να ξέρετε ότι οι ποινές θα είναι αυστηρές. Αν θέλετε σε 1η φάση θα είναι χρηματικές σε 2η φάση θα υπάρχουν και ποινικές ευθύνες αλλά θα υπάρχει και αφαίρεση της Αδείας για την άσκηση του Επαγγέλματος. Θα αφαιρείται η Άδεια έτσι ώστε να τελειώσουμε με ότι γίνεται, γιατί πάρα πολλοί Λογιστές, μα πάρα πολλοί, εάν δεν συμμετέχουν με την θέλησή τους εν τούτοις συμπράττουν στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Είτε από ανάγκη γιατί είναι υπάλληλοι είτε γιατί έχουν πελάτες και δεν θέλουν να τους χάσουν είτε για τον α’ ή β’ λόγο, ενώ τώρα με την πιστοποίηση θα είστε κατοχυρωμένοι και εσείς να αντισταθείτε σε αυτούς οι οποίοι σας πιέζουν κάθε φορά όταν θέλουν να δημιουργήσουν τα συστήματα, όλα αυτά, της φοροδιαφυγής.  

Και γι΄αυτό σας είπα προηγουμένως ότι οφέλη θα έχει και το Υπουργείο, γιατί όλοι εσείς, οι 25.000 όταν μέσα από το γραφείο σας θα υποβάλλετε ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις προς το Υπουργείο, ουσιαστικά θα υποβάλλετε και θα κάνετε δουλειά με αυτό τον τρόπο την οποία σήμερα είναι αναγκασμένο να την κάνει το Υπουργείο.

Όμως είναι γεγονός ότι η πιστοποίηση με όρους και προϋποθέσεις που θα συζητήσουμε, όταν φτάσει αυτή η ώρα, θα βάλει τέλος και στα φαινόμενα της παραοικονομίας και θα βοηθήσει πιστεύουμε εμείς σημαντικά την αύξηση της φορολογητέας ύλης, την μείωση της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου που είναι το ζητούμενο.»
   
Από όλα αυτά τελικά, μόνο για την πιστοποίηση και την ψηφιακή υπογραφή δεν νοιαστήκατε. Γιατί από το άρθρο 17 του Ν.3842/2010, τις παραγράφους 7 και 8 τις ξεχάσατε…  Την 9η παράγραφο όμως, όχι δεν την ξεχάσατε… Το όφελος ως αποδείχτηκε ήταν μονομερές και αδιαπραγμάτευτο. Εμείς οι «25.000 συνεργάτες σας» κάναμε την δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε εξουθενωτικές συνθήκες, με τις προθεσμίες σαν δαμόκλειο σπάθη άνωθεν μας, και τα ελεγκτικά όργανα να τριγυρνάμε στα γραφεία μας. Αναλάβαμε και τις πρόσθετες ευθύνες μας με τις φορολογικές αναμορφώσεις…  Βάζουμε την υπογραφή μας, αναλαμβάνοντας ευθύνες χωρίς καμία διασφάλιση.
  
Άραγε σας ενδιαφέρει  η αύξηση της φορολογητέας ύλης, η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου; Και αν ναι, ο κλάδος μας είναι η δεν είναι αυτός που θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων σας;

Κατόπιν όλων αυτών:

-Θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την απόφαση, γιατί στην ουσία στηρίζει την απελευθέρωση του επαγγέλματος που ικανοποιεί τις επιθυμίες των μεγάλων ελεγκτικών εταιριών και των τραπεζών όπως αυτή διαφαίνεται στην απ. 26801/ΔΙΟΕ 654/13.6.2012 του Υπουργείου Ανάπτυξης.

-Απαιτούμε μία πιστοποίηση μέσω της οποίας πραγματικά να κατοχυρώνεται το Λογιστικό – Φοροτεχνικό επάγγελμα.

-Θεωρούμε ανεπίτρεπτη και συνάμα προκλητική τη στάση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το οποίο συναίνεσε ερήμην μας στη λήψη αυτής της απόφασης, χωρίς να έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό.

-Ζητάμε την άμεση σύσταση επιτροπής, όπου θα συμμετάσχουν όλα τα θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα, και η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις της εντός ενός μηνός από τη σύσταση της.Για το Δ. Σ.

Η Πρόεδρος                                              
Ειρήνη Γιαννουλάτου                               

Ο Γενικός Γραμματέας
Σωκράτης Μανωλέλλης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Θεόδωρος | Σεπτεμβρίου 21, 2012 2:28 μ.μ. | Reply
Αγαπητοί συνάδελφοι που ασχολείσθε με την εκπροσώπηση του κλάδου (συμπεριλαμβανομένης και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε) , μήπως οι ενέργειές σας κουβαλούν σε λάθος μύλο νερό;
image description ZKAR | Σεπτεμβρίου 22, 2012 11:03 π.μ. | Reply
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΥΤΟ. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΗ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.
ΦΙΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ...... ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο