Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Α.ΚΙ.Ο.Ε. - Ανάκληση της ΠΟΛ για την πιστοποίηση λογιστών - Που οδηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας;

Που οδηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας;

Η ανησυχία μας για την μη εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1166/1.8.2011 , η οποία προέβλεπε τις   προϋποθέσεις και τα κριτήρια  πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών, δυστυχώς δεν διαψεύστηκαν ήταν βάσιμες.

Στην καρδιά του καλοκαιριού εκδόθηκε η ΠΟΛ.1163/23.7.2012 που ανακαλεί την ΠΟΛ.1166/1.8.2011.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου στα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου θεωρεί αναγκαία την πιστοποίηση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, όμως  βρέθηκε στην ‘’δυσάρεστη θέση’’ να καταργήσει την συγκεκριμένη ΠΟΛ, αφενός μεν γιατί παρουσίαζε αδυναμίες και κενά αφετέρου,  γιατί όπως άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., ήταν επιθυμία της ‘’Τρόικας’’.  Παράλληλα οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν το Ο.Ε.Ε. ότι αν υπάρχει κάποια  «σοβαρή» πρόταση είναι έτοιμοι  να την  δεχτούνε.

Συγκροτήθηκε λοιπόν, στα πλαίσια του Ο.Ε.Ε., πάλι επιτροπή προκειμένου να συντάξει ένα  νέο πλαίσιο Πιστοποίησης των Λογιστών Φοροτεχνικών, που ενδεχομένως να μην αποκλίνει  από το σκεπτικό πιστοποίησης του Υπουργείου ή της Τρόικας.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων συμμετέχει, όπως και προηγουμένως,  στην νέα αυτή προσπάθεια, αλλά επιθυμεί να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την ενέργεια του αρμοδίου Υπουργείου να κατάργηση την συγκεκριμένη  ΠΟΛ και τι είναι αυτό που ανάγκασε στο γεγονός να μην αντιδράσει και να αδρανήσει πλήρως  ο Πρόεδρος και το Προεδρείο του ΟΕΕ στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Συνάδελφοι η ΠΟΛ.1166/1.8.2011 προέβλεπε ποιοι  θα ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού , τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η αδεία του Λ/Φ , και το βασικότερο ότι ο φορέας πιστοποίησης θα είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο. Προέβλεπε τις υποχρεώσεις των πιστοποιημένων Λ/Φ και κυρίως στο άρθρο 3 αναφερόντουσαν  τα ασυμβίβαστα με την  άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Δυστυχώς ο ίδιος ο Πρόεδρος  και το προεδρείο του ΟΕΕ είναι αυτοί που  συνέβαλαν στην σύνταξη της συγκεκριμένης  απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θέλουν να μας πείσουν ότι  ''αποσαφηνίζεται'' η  εφαρμογή των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3919/2001. Η ουσία όμως είναι ότι  δίνεται η  δυνατότητα  στις ελεγκτικές εταιρίες και στις τράπεζες να ασκούν το επάγγελμα  χωρίς περιορισμούς.
Η ανάκληση της ΠΟΛ.1166/1.8.2011 για την πιστοποίηση  στην ουσία έγινε δια χειρός του Προεδρείου του ΟΕΕ. Έτσι  χάνετε μια κατάκτηση του Οικονομικού Επιμελητήριου και των Οικονομολόγων.

Δυστυχώς συνάδελφοι οι δυνάμεις που το τελευταίο χρονικό διάστημα διοικούν και κυριαρχούν  στο ΟΕΕ επιθυμούν μία απελευθέρωση του επαγγέλματος που ικανοποιεί τις επιθυμίες των μεγάλων ελεγκτικών εταιριών και των τραπεζών και όχι μία πιστοποίηση που μέσω της οποίας πραγματικά κατοχυρώνεται το Λογιστικό – Φοροτεχνικό επάγγελμα.

 Επιβάλλουν την κατάργηση κάθε απόφασης που τους δυσκολεύει στην επίτευξη των στόχων τους και δεν διστάζουν να συμβάλλουν στην νομοθέτηση διατάξεων που είναι σε  βάρος των Λογιστών - Φοροτεχνικών.
Συνάδελφοι.

Το προεδρείο του ΟΕΕ - οι δυνάμεις ΔΗΚΙΟ , ΠΑΣΚΟ και ΠΟΦΕΕ – έχει την ευθύνη για την συνεχιζόμενη αδράνεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ευθύνεται για την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συμβάλει στην απαξίωσή και στην υποβάθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών του.

Η Τρόικα μπορεί να επιθυμεί οτιδήποτε. Εμείς θα ακούμε τις επιταγές της  και θα εφαρμόζουμε όλους τους πειραματισμούς στην «πλάτη των Οικονομολόγων»;

Γιατί αντίστοιχες ενέργειες δεν γίνονται ούτε υιοθετούνται από αντίστοιχα επιμελητήρια ή συλλόγους  όπως  οι Μηχανικοί, οι Γεωπόνοι, οι Δικηγόροι;

Γιατί οι Ορκωτοί έχουν προνομιακή μεταχείριση σε βάρος του συνόλου του σώματος των  Οικονομολόγων και  ασκούν και το επάγγελμα του Λογιστή -  Φοροτεχνικού;

Συνάδελφοι της Διοίκησης απαντήστε σ’ αυτά τα εύλογα ερωτήματα:

Δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο τρόπος που διοικείτε οδηγεί το Οικονομικό Επιμελητήριο στην κατάργηση του.Με Εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description xalara | Σεπτεμβρίου 20, 2012 10:14 π.μ. | Reply
Μια από τα ίδια. Συντεχνίες ,συμφέροντα και στη μέση οι λογιστές με όλα αυτά για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι να ύπτανται πάνω από τα κεφάλια μας και οι <<εκπρόσωποί μας>> να κάνουν δημόσιες σχέσεις με την πολιτεία.
Πολλές φορές λέω ότι μας αξίζει μέχρι κεραίας ότι έχουμε υποστεί και ότι θα έρθει. Είμαστε η χειρότερη <<φάρα>> επαγγελματιών(?) που έχουμε άποψη για όλα , είμαστε <<ειδικοί>>για όλα εκτός του να προασπίσουμε την δουλειά μας και την ζωή μας. Να βγάλουμε λοιπόν το σκασμό , να ασχολούμαστε με τις παρατάσεις των υποχρεώσεών μας και να κρυφτούμε ο καθένας μας στους συλλόγους του πολεμώντας συναδέλφους άλλων συλλόγων. Ποιός ξέρει μπορεί να μας προσλάβει καμμιά τράπεζα με 50 ευρώ το μήνα fason.
image description Το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού | Σεπτεμβρίου 20, 2012 10:11 π.μ. | Reply
Αν δεν υπάρξει ένας φορέας που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επαγγελματιών Λογιστών - Φοροτεχνικών προκοπή δεν γίνεται. Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορεί να καθορίζει τον κλάδο μας η συντεχνιακή λογική των πανεπιστημιακών εναντίων των τεχνολογικών και αντίστροφα. Εξάλλου έτσι όπως κατάντησε το ΟΕΕ πλέον έχει μέλη βάση πλειάδα πτυχίων (μεταπτυχιακά και μη) από οποιαδήποτε χώρα και ειδικότητα ενώ σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Τρίπολης μπαίνεις με 13.811 μόρια στο Ρεθύμνου με 14.030 μόρια, ενώ στο ΤΕΙ Πειραιά με 13.971 μόρια για να μην αναφερθώ σε κάποια "πανεπιστήμια" του εξωτερικού, άρα τα δεδομένα είναι για να αλλάζουν και σκοπός είναι να προσαρμόζεσαι στην εποχή και να εξελίσσεσαι. Μόνο στόχος πλέον η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πραγματικών επαγγελματιών λογιστών - φοροτεχνικών.!!!!!
image description tzannis | Σεπτεμβρίου 20, 2012 11:58 μ.μ. | Reply
συμφωνω απολυτα...λογιστες ειμαστε και οχι οικονομολογοι σε τραπεζες!!!!!
image description ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ | Σεπτεμβρίου 20, 2012 2:17 μ.μ. | Reply
ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ, ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ! ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΠΟΡΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ?
image description Απιστοποιητος | Σεπτεμβρίου 20, 2012 6:49 μ.μ. | Reply
Η πιστοποίηση των λογιστών ήταν για να μαζέψουν χρήματα. Τίποτα άλλο δεν θα προσέφερε!! Και απορώ που κάποιοι δεν το έχουν δει. Σα να έχεις πτυχίο 15 χρόνια, να εργάζεσαι 15 χρόνια και να είσαι ακόμα Β' ταξης γιατί δεν γράφτηκες αμέσως στο επιμελητήριο. Περιμένω πως και πως να κλείσει το επιμελητήριο και να μην ξανακούσω για αυτα τα κοπρόσκυλα που τα πληρώνω για να ΜΗΝ μπορώ να κάνω τη δουλειά μου!! Εκτός και αν είμαι παπας ή δικηγόρος ή εργάζομαι στο marketing που μπορω να υπογράφω σα λογιστής. Καραγκιοζηλίκια δηλαδή!!! Συγγνώμη για το θυμό μου αλλά θέλουν σκότωμα!
image description giobi | Σεπτεμβρίου 20, 2012 11:38 μ.μ. | Reply
μηπως ηρθε ο καιρος (για να μην πω οτι εχει αργησει παρα πολυ) για ενα λογιστικο επιμελητηριο;
image description yupi | Σεπτεμβρίου 22, 2012 7:58 μ.μ. | Reply
Τα 300 ευρώ που ζητήσατε πως θα πληρωνώταν τώρα που είμαστε άνεργοι?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο