Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς μια τραπεζική ένωση

Δεν αρκεί πλέον ο απλός συντονισμός. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε στενότερη εποπτεία και ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποφύγουμε τυχόν μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προστατεύσουμε τους αποταμιευτές.

Παρότι οι τράπεζες αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη διασυνοριακή δράση, η εποπτεία των δραστηριοτήτων τους εξακολουθεί να παραμένει εθνική υπόθεση. Λόγω του κοινού νομίσματος και της στενής χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης, η ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη έναντι των τραπεζικών κρίσεων που διαχέονται από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο.

Η λύση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η μεγαλύτερη εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2011 συστάθηκαν 3 εποπτικές αρχές για να συντονίζουν τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και να εξασφαλίζουν τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ.

Βάσει μιας νέας πρότασης , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποκτήσει νέες αρμοδιότητες σε σχέση με την παρακολούθηση των επιδόσεων των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει νέα καθήκοντα, όπως η χορήγηση αδειών σε τράπεζες και άλλους πιστωτικούς οργανισμούς, η εξασφάλιση ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν ακόμη κι αν υποστούν απώλειες, και η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Εάν μια τράπεζα παραβιάσει, ή κινδυνεύει να παραβιάσει, τις απαιτήσεις κεφαλαίου, η ΕΚΤ θα μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα αυτή να λάβει διορθωτικά μέτρα. Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα εξακολουθούν να διενεργούν κανονικά τους ελέγχους τους.

Την τραπεζική ένωση θα συμπληρώσει η έκδοση ενιαίων κανόνων σχετικά με τις απαιτήσεις κεφαλαίου, η εναρμόνιση των συστημάτων προστασίας των καταθέσεων και η θέσπιση νέων διατάξεων σχετικά με την ανάκαμψη και την εξυγίανση.

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία τον Ιανουάριο του 2013, με την παρακολούθηση ορισμένων από τις τράπεζες που έχουν λάβει ή ζητήσει βοήθεια από το δημόσιο. Από τον Ιανουάριο του 2014 όλες οι τράπεζες θα περάσουν στο σύστημα εποπτείας.

Η πρόταση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΕ για να αποφευχθεί μια νέα τραπεζική κρίση όπως αυτή του 2008. Παράλληλα με τη σύσταση εποπτικών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΕ προέβη επίσης σε ενέργειες για τη θέσπιση κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα κλείνοντας τις μη βιώσιμες τράπεζες, και την εισαγωγή εγγυήσεων για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο