Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πυροτέχνημα η φορολόγηση των μερισμάτων

Πυροτέχνημα ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων, που πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, λένε στο οικονομικό επιτελείο και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ θέλγεται από την αύξηση της φορολογίας, όπως απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν....

Πυροτέχνημα η φορολόγηση των μερισμάτων
Aπειλή για την Κεφαλαιαγορά οι προτάσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για αύξηση των φόρων, υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου

Πυροτέχνημα ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων, που πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, λένε στο οικονομικό επιτελείο και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ θέλγεται από την αύξηση της φορολογίας, όπως απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν.

Η αύξηση της φορολογίας είναι για το ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το σίγουρο εργαλείο για να χρηματοδοτείται η σπατάλη του κράτους.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε προχθές (ως πρόθεσή του όταν το κόμμα του αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης) από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, τη φορολόγηση των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων (π.χ μερίσματα) μέσω της υπαγωγής τους στην κλίμακα. Σήμερα η φορολόγηση είναι αυτοτελής με συντελεστή 25%.

Χρήση της κλίμακας σημαίνει ότι (με βάση τα σημερινά δεδομένα) το εισόδημα φυσικού προσώπου πάνω των 23.000 ευρώ, θα φορολογείται με συντελεστή 40%.

Η συγκεκριμένη μέθοδος φορολόγησης, ίσχυε μέχρι το 1992, οπότε και καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λένε στο ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση γιατί από το 1993 μέχρι το 2004 που ήταν κυβέρνηση δεν την υιοθέτησαν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δίνουν διάφορες απαντήσεις. Μία εξ αυτών αποδίδει ευθύνες στην αρμόδια φορολογική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, που όπως λέγεται «τρομοκρατούσε» τους υπουργούς Οικονομικών με σενάρια κατάρρευσης των εσόδων. Αν και τούτο ακούγεται ως μεσσιανικό και δικαιολογία (που βάζει στην άκρη την πολιτική βούληση) έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας, καθώς οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών ήταν και είναι έμπλεοι της πλέον απόλυτης γραφειοκρατίας. Γνωστό τοις πάσι ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ένα άλλο κράτος μέσα στο κράτος. Το κράτος των εφοριών, με όλα τα γνωστά παρεπόμενα που όλοι στηλιτεύουν, αλλά ουδείς καταφέρνει να μεταβάλει.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη φορολογική πρόταση εντός του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσονται διάφορες παραλλαγές. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι μια τέτοια εξέλιξη, πρέπει να συνοδευτεί με μείωση στο 10% (από 25% που θα γίνει το 2007) των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα της μείζονος αντιπολίτευσης. Το μέτρο χαρακτηρίζεται ανεφάρμοστο και όπως λένε εξετάσθηκε σε πρωθύστερο χρόνο, αλλά απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλέσει αύξηση της γραφειοκρατίας.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο