Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σεναρίων συνέχεια για το αφορολόγητο και τις αποδείξεις και τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου - Δείτε τι προτείνεται και τι διαρρέει το Υπ.Οικ.

17 Σεπτέμβριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 11 λεπτά
Σεναρίων συνέχεια για το αφορολόγητο και τις αποδείξεις και τις ρυθμίσεις του Νέου φορολογικού νομοσχεδίου - Δείτε τι προτείνεται και τι διαρρέει το ΥΠΟΙΚ.


Το αφορολόγητο φεύγει...οι αποδείξεις ξανάρχονται
 
Οι αποδείξεις επανέρχονται δυναμικά, το αφορολόγητο όριο σιγά σιγά αποσύρεται. Αυτό προκύπτει από τις νέες προθέσεις που επιδεικνύει τελευταίως το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να μειώσει κατά το δυνατόν τον στρατό των φορολογουμένων που στοιχίζεται με αξιοσημείωτη... πειθαρχία πίσω από το αφορολόγητο όριο αποφεύγοντας να καταβάλλει επιπλέον φόρο και να ξαναζεστάνει το κίνημα των αποδείξεων.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
 
Κάτω από αυτές τις δύο βασικές επιδιώξεις τα σενάρια που προτείνουν οι υπηρεσίες της Καραγιώργη Σερβίας είναι τρία και η οριστική επιλογή θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού ισοζυγίου εκείνης της στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοσιονομικό όφελος από μία ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, εξηγώντας τη σπουδή με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα το οικονομικό επιτελείο. Η καθολική κατάργηση του αφορολογήτου δεν μπορεί πάντως να εφαρμοστεί εάν δεν συνοδευτεί από εντυπωσιακή και ανταποδοτική επιστροφή του μέτρου των αποδείξεων, οι οποίες θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα ακόμη και στο 100% της αξίας τους, εφόσον προέρχονται από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις προτάσεις του για το φορολογικό σύστημα είχε προτείνει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και την αντικατάστασή του με τεκμηριωμένες φοροεκπτώσεις μέχρι και 2.160 ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, τα τρία σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν τα εξής:
 
1. Καθολική κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Εάν πράγματι καταργηθεί το αφορολόγητο όριο για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, αυτό θα αποφέρει έσοδα 3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και ανυπολόγιστη βεβαίως κοινωνική αδικία, εφόσον δε συνοδευτεί από κάποιο αντισταθμιστικό μέτρο. Και αυτό, καθώς ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, που σημαίνει ότι με τον υπάρχοντα συντελεστή φορολόγησης 10% του συγκεκριμένου κλιμακίου οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν αυτομάτως με επιπλέον φόρο 500 ευρώ! Η επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους θα φανεί από τον πρώτο μήνα του 2013 μέσω της αυξημένης παρακράτησης.
 
2. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για μέτρο που έχει κατ' επανάληψη εξετασθεί από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή από συγκεκριμένους κλάδους. Επί εποχής Αλογοσκούφη μάλιστα ψηφίστηκε η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που τότε μάλιστα ανερχόταν σε 10.000 ευρώ και επιβλήθηκε φόρος 1.000 ευρώ. Κάτι που ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη, καθώς η σχετική διάταξη καταργήθηκε με την πρώτη πράξη του κ. Γιάννη Παπαθανασίου που τον διαδέχθηκε. Αργότερα και αφού η χώρα είχε μπει για τα καλά στην κρίση θεσπίστηκε το τέλος επιτηδεύματος που σήμερα ανέρχεται στα 500 ευρώ και περιλαμβάνει ακόμη και τα ανενεργά μπλοκάκια. Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρείται επιβεβλημένη από την τρόικα μετά μάλιστα και τα εισοδήματα φτώχειας που δηλώνουν τα τελευταία χρόνια, τα οποία εμφανίζουν έξι στους δέκα επαγγελματίες να βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο.

3. Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου μόνο για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Το σενάριο αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, το δικαιότερο μέτρο γι' αυτούς που αδυνατούν ακόμη και να καταναλώσουν στην περίπτωση που η καθολική κατάργηση συνδεόταν με τις αποδείξεις.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
 
Πλήρη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα απολαμβάνουν όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά σε ποσοστά παραβατικότητας. Πρόκειται κυρίως για αποδείξεις που θα εκδίδονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους αλλά και μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Αντίθετα δεν θα εκπίπτουν ή θα εκπίπτουν σε μικρότερο ποσοστό οι αποδείξεις που προέρχονται από επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, όπως σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα. Η συνολική αξία των αποδείξεων αυτών θα δημιουργεί ουσιαστικά ένα νέο αφορολόγητο όριο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου. Για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι θα ζεσταθεί και πάλι το κίνημα των αποδείξεων που είχε ατονήσει μετά την κατάργηση του μπόνους της έκπτωσης από τον φόρο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο
Οι τελικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Οκτωβρίου και θα αφορά στη φορολογία των εισοδημάτων, την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια με τις παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για την επιτάχυνση του όλου έργου σύνταξης των νομοσχεδίων έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα, η οποία επανεπεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί. Μέχρι και λίγο πριν τη στροφή του οικονομικού επιτελείου προς την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, οι αποφάσεις έκλειναν προς την εφαρμογή του αμερικανικού μοντέλου φορολόγησης που βάζει εμμέσως τις αποδείξεις στο παιχνίδι, αφού φορολογεί τη διαφορά μεταξύ εσόδων και πάσης φύσεως τεκμηριωμένων δαπανών. Συγκεκριμένα, από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι πάσης φύσεως ετήσιες δαπάνες του φορολογουμένου εκτός εκείνων που αφορούν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Στο καθαρό ποσό που θα απομένει θα υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές που θα ξεκινούν από 25%.
 
Πέραν αυτών προτείνεται:
1. Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
2. Θέσπιση κινήτρων για απόκτηση φορολογικής κατοικίας από οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς με στόχο την ανάπτυξη της κατοικίας αλλοδαπών ευκατάστατων συνταξιούχων στην Ελλάδα και την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
3. Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
4. Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
5. Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
6. Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ενδεχομένως μόνο σε περιπτώσεις οικιοθελούς συμμόρφωσης και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Ειδικό πρόστιμο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
7. Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες με τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι offshore.
8. Θέσπιση γενικής διάταξης για τη φοροαποφυγή, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές που γίνονται αποκλειστικά με σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
9. Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση του Κώδικα δεν είναι ακόμη δυνατή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις εφορίες. Θα προωθηθούν, ωστόσο, κάποιες διατάξεις, που θα εκσυγχρονίζουν πολλές απόλυτα περιττές σήμερα διαδικασίες.

Από την Εφημερίδα Το Κέρδος



------------------------

Αφορολόγητο δύο ταχυτήτων εξετάζει το υπ. Oικονομικών

Τα εναλλακτικά σενάρια

Tο δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την επιβάρυνση που θα προκύψει για τους φορολογουμένους έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Τις προσεχείς μέρες αναμένονται και αναλυτικά στοιχεία από την ΓΓΠΣ έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει στοιχεία εισοδηματικών κλιμακίων ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία εισοδηματικών κλιμακίων χωρίζονται ως εξής: Μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιτηδευματίες. Aγρότες και λοιπά εισοδήματα. Eνδέχεται το αφορολόγητο όριο να καταργηθεί για κάποιες κατηγορίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αντίθετα, υπάρχουν εισηγήσεις για τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου (δεν αποκλείεται και να αυξηθεί) για τους συνταξιούχους.

Πηγή Καθημερινή


-------------------------


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Εφορία: Νέου τύπου αποδείξεις. Προς κατάργηση το αφορολόγητο

Στο φορολογικό «παιχνίδι» σχεδιάζει να ξαναβάλει τις αποδείξεις το υπουργείο Οικονομικών ως αντιστάθμισμα στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα απαλύνει την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί, με την έκπτωση κατά 100% συγκεκριμένων αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, ουσιαστικά οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα «νέου τύπου» αφορολόγητο αφού οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν θα περιορίζουν το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό με τις οριστικές αποφάσεις να εξαρτώνται από το ποσό πειστικό και δημοσιονομικά αποδοτικό θα είναι το τελικό «πακέτο» με τις περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου τότε τα νοικοκυριά θα υποστούν άλλο ένα φορολογικό σοκ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους για τα εισοδήματά τους.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 10% ή 18% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει το επόμενο έτος τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα έχει ως συνέπεια να επιβληθεί για πρώτη φορά παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών σε πολύ χαμηλούς μισθούς και πολύ χαμηλές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 5.000 ευρώ. Επιπλέον, η κατάργηση του αφορολογήτου θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ένα απλούστερο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων το οποίο θα προβλέπει την αφαίρεση από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογούμενου όλων των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει σταδιακά προκειμένου να εξασφαλιστεί προηγουμένως ο έλεγχος όλων των αποδείξεων.

Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μεταβατικά μέτρα για την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:

1. Από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

2. Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

3. Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.


Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «ζεσταθεί» το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 100% των δαπανών για την καταβολή αμοιβών σε επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και σε ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων από τις συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν εκδίδουν αποδείξεις σε όλους τους πελάτες τους και εμφανίζουν κάθε χρόνο στην Εφορία πάρα πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα.


Το κίνητρο

Το κίνητρο της έκπτωσης του 100% της αξίας των αποδείξεων είναι ισχυρό. Και αυτό γιατί ο φορολογούμενος μπορεί να επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% κατά την έκδοση της απόδειξης αλλά στη συνέχεια θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος πολύ μεγαλύτερο αφού για τις περισσότερες περιπτώσεις φορολογουμένων τα εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστές μεγαλύτερους από 23% που είναι σήμερα ο συντελεστής ΦΠΑ.


Παράδειγμα


Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 1.700 ευρώ σʼ ένα χρόνο για αμοιβές σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες.

- Αν δεν λάβει αποδείξεις τότε γλιτώνει το ΦΠΑ 23% δηλαδή 391 ευρώ.

- Αν ζητήσει αποδείξεις θα πληρώσει και τα 391 ευρώ του ΦΠΑ. Έτσι η συνολική του δαπάνη θα ανέβει στις 2.091 ευρώ (1.700 + 391 = 2.091).

- Ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 25.000 ευρώ, με βάση την ισχύουσα σήμερα κλίμακα φόρου εισοδήματος, ανέρχεται σε 3.670 ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης του εισοδήματος των 25.000 ευρώ είναι 25%.

- Αν ο φορολογούμενος λάβει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.091 ευρώ τότε από το εισόδημα των 25.000 ευρώ θα αφαιρεθεί το 100% της αξίας των αποδείξεων, δηλαδή ολόκληρο το ποσό των 2.091 ευρώ.

- Ο φορολογούμενος δεν φορολογηθεί για εισόδημα 25.000 ευρώ και δεν θα πληρώσει φόρο 3.670 ευρώ αλλά θα φορολογηθεί για εισόδημα 22.909 ευρώ στο οποίο αναλογεί φόρος 3.147,25 ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 522,75 ευρώ φόρο εισοδήματος. Συνεπώς με το να λάβει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.091 ευρώ μπορεί να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 23% ήτοι 391ευρώ, αλλά θα γλιτώσει σε φόρο εισοδήματος 522,75 ευρώ, δηλαδή θα γλιτώσει ένα ποσό μεγαλύτερο κατά 131,75 ευρώ. Άρα λοιπόν το κίνητρο για τον φορολογούμενο αυτόν να ζητήσει αποδείξεις από τους επιτηδευματίες που του παρείχαν υπηρεσίες θα είναι πλέον ισχυρό!

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης