Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού
 
Καρτέλ και στον κλάδο των κατασκευών από το 2002 μέχρι το 2009 εντόπισε η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με τις υψηλές τιμές των ακινήτων, καθώς και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Κ.Ε.), η οποία ανέφερε: «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ μην προχωρείτε σε ανεγέρσεις νέων κτιρίων, αν προηγουμένως δεν έχετε διαθέσει το 70% των ακινήτων που έχετε προς πώληση».

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, από την εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψε ότι η Ε.Κ.Κ.Ε., μέσα από διαρκείς αποφάσεις/συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009 συνέβαλλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. Με τις ενέργειες της αυτές η Ε.Κ.Κ.Ε υποκατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την 1η Νοεμβρίου για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν θεμελιώνεται παράβαση του άρθρου 1 των ν. 703/77 (όπως ίσχυε) ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.Ε.) στον κλάδο των κατασκευών, η οποία εκπροσωπεί ποσοστό περίπου 14% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον νομό Αττικής.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις του εμπλεκόμενου μέρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Απορία: | Σεπτεμβρίου 13, 2012 8:46 π.μ. | Reply
Μα υπάρχουν καρτέλ στην τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης; Εκπλήσσομαι!
image description ΠΑΛΙΟΕΡΓΟΛΑΒΟΣ | Σεπτεμβρίου 13, 2012 10:07 π.μ. | Reply
Για να υπάρχει καρτέλ σε μια αγορά πρέπει να γίνονται πωλήσεις... Στην περίπτωση μας μεταβιβάσεις. Πόσες μεταβιβάσεις γίνανε το 2011-12. Πόσες;;; Μήπως σχεδόν μηδαμινές;;; Και αυτές αφορούσαν μεταχειρισμένα;;; Μήπως;;; Τα ακίνητα μου με το ΦΠΑ στο 23% ούτε εγώ δε θα μπορούσα να τα αγοράσω, ακόμα και στο κόστος....Μπορείς να πεις οτι υπάρχει καρτέλ σε μια αγορά εάν οι πωλητές αρνουνται να πουλήσουν κάτω του κόστος;;; Α' στα Διαλλα!!!!


image description ΠΑΛΙΟΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ | Σεπτεμβρίου 13, 2012 10:33 π.μ. | Reply
Επειδή διάβασες το άρθρο ξώφαλτσα έχοντας στο νου σου μόνο να υπερασπιστείς τους εργολάβους, σου τονίζω: "Καρτέλ και στον κλάδο των κατασκευών από το 2002 μέχρι το 2009..." λέει. Το ξέρουμε ότι το 2011-12 δεν γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων. Στο παραπάνω διάστημα όμως, έγινε όργιο, με συμβόλαια στην αντικειμενική αξία των ακινήτων και με τρελλά ΜΑΥΡΑ που ανέρχονταν σε τρεις, τέσσερις ή και παραπάνω φορές από τα δηλωθέντα. Μήπως είχες ακούσει τίποτα γι' αυτά, ή όχι;
image description ΕΛΛΑΔΑΡΑ | Σεπτεμβρίου 13, 2012 10:25 π.μ. | Reply
ΑΝΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΡΤΕΛ........................
image description mpe | Σεπτεμβρίου 13, 2012 11:38 π.μ. | Reply
Γίνεται να στηθεί καρτέλ σε ένα κλάδο ο οποίος είναι κατακερματισμένος;; Η κουτσή Μαρία έχει γίνει εργολάβος. Ακόμα κ δικηγόροι και οικονομολόγοι είναι εργολάβοι. Αυτό που γίνεται στο Ελλάντα, ο κάθε κλάδος να μισεί τον δίπλα κλάδο και να βαυκαλίζεται ότι είναι ο καλύτερος από όλους τους άλλους, είναι εμετικό. Απύθμενο κόμπλεξ παντού. Σαφώς και οι εργολάβοι είναι κατακριτέοι για φοροδιαφυγή, για άσχημη δόμηση, για παράνομη δόμηση, για άναρχη δόμηση, για για.. Άλλα η κατηγορία για καρτελ είναι αστεία. Καρτέλ από το 14% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική... Είμαστε αστείοι κ μόνο που το συζητάμε.. Κρίση 0. κ μετά κάνουμε κ πολιτικές αναλύσεις.. mpeee
image description 2405 | Σεπτεμβρίου 13, 2012 2:35 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ
image description Καλώς τους... | Σεπτεμβρίου 13, 2012 11:03 π.μ. | Reply
Πέφτω από τα σύννεφα... Σε λίγο θα μας πουνε ότι έγινε και κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος από τις κομματικές κυβερνήσεις....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο