Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η τρόικα εκβιάζει: Απολύσεις στο Δημόσιο ή σύνταξη στα 67

Εμμένει στο ζήτημα των απολύσεων η τρόικα προτάσσοντας μάλιστα τις αποχωρήσεις στους ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν τα “κενά” άνω των 2,5 δις που εντόπισε στο πακέτο της διετίας 2013 – 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να είναι “χειροπιαστή” και μεταξύ των άλλων διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε απολύσεις ή να βάλει στο πακέτο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναζητούνται λύσεις στο παραπέντε προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να αποσύρει από το τραπέζι την πρόταση των απολύσεων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως θα δοθεί “μάχη¨ για το ζήτημα αυτό.

Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Είναι ενδεικτικό πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε χθες το μεσημέρι για “ζόρικη” κατάσταση.

Οι επικεφαλής της τρόικας από το συνολικό πακέτο ενέκριναν περικοπές ύψους 5,5 δις ευρώ , για μέτρα 3,5 δις ευρώ ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και για 2,5 δις ευρώ εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για την αποδοτικότητα τους.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν το οικονομικό επιτελείο τους παρουσιάσει ισοδύναμα που καλύπτουν με επάρκεια το “κενό” οι απολύσεις θα βγουν από την ατζέντα.

Επί του παρόντος όμως η τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις εξοικονόμησης που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη νέου τύπου εφεδρεία.

Έτσι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη και αυτό της εφεδρείας όπως προτάθηκε προεκλογικά η ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Σε χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δ. Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, ο κ. Αν. Σαμαράς ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα που έχουν προτείνει και απορρίφθηκαν από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλύσει τρία σενάρια στα οποία θα περιλαμβάνεται η αποχώρηση από το δημόσιο επιπλέον 40.000 υπαλλήλων για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 μισθοδοτούμενων από το δημόσιο μέχρι το 2015.

-Πρόωρη συνταξιοδότηση: θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για την διετία 2013-2014 στο οποίο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια και ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 ή το 2017 θα συνταξιοδοτούνται άμεσα.


· Διαθεσιμότητα: με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2012 όσοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία και δεν υπάρχει οργανική θέση να τους «υποδεχτεί» λόγω των νέων οργανογραμμάτων, θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα χρόνο. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας σε τρία χρόνια.

-Εφεδρεία: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει ξανά η προεκλογική πρόταση της ΝΔ για τριετή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν μέχρι και τρία χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν ή για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει αύριο το απόγευμα σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας να γεφυρώσει το... χάσμα που έχει προκύψει.

Χθες εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα.

“Υπάρχει συζήτηση και αξιολόγηση από την τρόικα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε για τα επιχειρήματά μας", πρόσθεσε.

Τέλος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να παρουσιάσει στο Eurogroup της Παρασκευής το περίγραμμα του πακέτου των περικοπών που εισηγείται, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description tONI | Σεπτεμβρίου 11, 2012 10:24 π.μ. | Reply
Αντί να κόβουν μισθούς και συντάξεις, καλό θα ήταν να πάρουν και τα 2 αυτά μέτρα. Αλλά μετά θα πέσουν όλοι οι "φιλάνθρωποι" να σε φάνε...
image description gkazan | Σεπτεμβρίου 11, 2012 10:46 π.μ. | Reply
Να δουμε αν θα μπορείς να δουλεύεις στα 67 σου, όπως δουλεύεις τώρα, εγω πάντως δεν θα μπορώ.... Και όσον αφορά το προσδόκιμο, θα μειωθεί άρδην συντόμως. Οπότε σε 30 χρόνια θα έχει μηδενιστεί σχεδόν η δαπάνη συντάξεως και έτσι θα "φτιάξουν" από την αρχή τα ταμεία... Τα οποία φυσικά θα ξανακαταρεύσουν μετά από άλλα 30 χρόνια, μιας και τότε θα έχουν ξαναφάει τις εισφορές.
image description tONI | Σεπτεμβρίου 11, 2012 11:18 π.μ. | Reply
Συγγνώμη αλλά εγώ βλέπω ένα σωρό 70άρηδες να δουλεύουν σαν τα σκυλιά κ να γουστάρουν κιόλας. κ βλέπω και ένα σωρό 30άρηδες να βαριούνται να δουλέψουν κ να γκρινιάζουν, ενώ γύρω τους υπάρχουν ένα σωρό άνεργοι που παθαίνουν κατάθλιψη. Δε διαφωνώ ότι ίσως η απόδοση να έχει πέσει στα 67, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία κ σοφία τότε. Για τους χειρώνακτες να το συζητήσουμε. Οι επιστήμονες όμως πιστεύω άνετα δουλεύουμε ως τα 67. Κ εν πάση περιπτώσει θα προτιμούσα να πάρω σύνταξη στα 50, αλλά αν είναι να με μ@μ@νε 20 χρόνια για να πάρω σύνταξη στα 50, προτιμώ να έχω πιο ποιοτική ζωή και να πάρω σύνταξη στα 70.
image description Ναι Σε Ολα | Σεπτεμβρίου 11, 2012 2:08 μ.μ. | Reply
Εγώ λέω να δουλεύουμε μεχρι τα 128 για να έχουν και κατι για να κλέψουν γιατι με άδεια ταμεία τί θα κλέβουν οι λεβέντες που μας κυβερνούν .Τόσοι τσοχατζόπουλοι κυκλοφορούν αναμεσά μας,αυτοι τι θα απογίνουν? Τα τελευταία 10 χρόνια καμία αγορά ακινήτου δέν έγινε στην πραγματική του αξία(πέσατε απο τα σύννεφα ) είναι δύσκολα να τα βάλεις με τους εργολάβους.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο