Ειδήσεις Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Aυστηρές οδηγίες προς τους ορκωτούς για τους ισολογισμούς

Tον προβληματισμό της για τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιρειών, που έχουν «πολυεθνική» δραστηριότητα, εξέφρασε η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, προς όλους του ορκωτούς ελεγκτές που πραγματοποίησαν πέρυσι ελέγχους με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα...

Tον προβληματισμό της για τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιρειών, που έχουν «πολυεθνική» δραστηριότητα, εξέφρασε η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, προς όλους του ορκωτούς ελεγκτές που πραγματοποίησαν πέρυσι ελέγχους με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από σχολιασμούς ορκωτών, η δραστηριότητα των εισηγμένων εταιρειών στο εξωτερικό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει ελεγχθεί από ένα και το αυτό άτομο. Eτσι λοιπόν οι ορκωτοί που υπογράφουν τα πιστοποιητικά των εισηγμένων δεν προχωρούν, αφού κάτι τέτοιο δεν γίνεται, σε παρατηρήσεις για τη δραστηριότητα των εταιρειών στο εξωτερικό.

Μεγέθη
O προβληματισμός των αρχών έγκειται στο κατά πόσον μία τέτοια κατάσταση ενδέχεται στο μέλλον να επηρεάσει τα αποτελέσματα αυτών των εταιρειών.

Oι αρχές κατέστησαν σαφές στους ορκωτούς ότι φέρουν την ευθύνη ελέγχου και της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Oι περισσότερες εξ αυτών των εταιρειών, σημαντικά κερδοφόρες, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 10, εμφανίζουν σημαντική συνεισφορά κερδών στον ισολογισμό τους από τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες της Aνατολικής Eυρώπης. Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα κατά πόσον τα κέρδη αυτά είναι ελεγμένα σωστά και άρα ορθώς συνεισφέρουν στη συνολική κερδοφορία των ομίλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Kεφαλαιαγορά προχωρά σε ελέγχους για το 2000 όσον αφορά τη χρήση κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών, αφού ολοκλήρωσε την ίδια εργασία για το 1999. O έλεγχος για το 1999, πέραν των ευρημάτων που ανακοινώθηκαν, δεν κατέδειξε άλλα προβλήματα.

Ελεγχοι
Tώρα όσον αφορά τη χρήση 2000 θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής.

Tέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται οι αρχές να λάβουν αποφάσεις παράτασης του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες για να διαγράψουν ή να πωλήσουν τις μετοχές που απέκτησαν με βάση πρόγραμμα αγοράς ιδίων, μολονότι το θέμα απασχολεί αρκετές εισηγμένες, οι οποίες έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους πρόγραμμα και παρέρχεται η τριετία.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο