Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με κοινωνικά κριτήρια η αναστολή πλειστηριασμών - Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με κοινωνικά κριτήρια η αναστολή πλειστηριασμών - Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με το σχετικό σχέδιο να εστιάζει στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών φυσικών πρόσωπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία. Παράλληλα, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών εξετάζουν την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή του πλαισίου, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
 
Η διαβούλευση. Χθες ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου είχε συνάντηση με την ΕΚΠΟΙΖΩ, με την οποία εγκαινίασε τη διαβούλευση για τις αλλαγές στον Ν. 3869/2010. Την προσεχή εβδομάδα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα στείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης τις θέσεις της, τόσο αναφορικά με τις προσαρμογές στον νόμο Κατσέλη, όσο και τα σχόλια-απόψεις της για τη δυνατότητα ρύθμισης στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενημερώσει ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεσή του να παρέμβει εκ νέου στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την «προσωπική πτώχευση», ωστόσο η κοινοποίηση του σχετικού σχεδίου νόμου - προς γνωμοδότηση - στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει αρκετά (τέλη του έτους) και θα εξαρτηθεί από την έκθεση προόδου της τρόικας και τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Ηδη η Επιτροπή έχει ζητήσει οι όποιες παρεμβάσεις να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.
 
Αρμόδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως στις κυβερνητικές προθέσεις δεν περιλαμβάνεται η διαγραφή χρεών ή επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των οφειλετών στα 40 έτη ή στα 99 έτη. Οπως ξεκαθαρίζουν δεν θα υπάρξει ρύθμιση που θα επιτρέπει τη μείωση του ποσού της δόσης μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων. Κάτι που ουσιαστικά συνιστά υπαναχώρηση έναντι των αρχικών προεκλογικών δεσμεύσεων. «Η ρύθμιση στεγαστικών δανείων με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από 40 έως 99 έτη κινείται στο όριο της φαντασίας κάποιων», τονίζουν χαρακτηριστικά.
 

Σε τέλμα η αγορά. Η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή της διαδικασίας, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
 
Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» κυβερνητικό στέλεχος, η αναστολή πλειστηριασμών όπως έχει λειτουργήσει έως σήμερα έχει τελματώσει την αγορά real estate και έχει δημιουργήσει προβλήματα. «Οπως είναι σήμερα η ρύθμιση δεν υπάρχει καμία αγοραπωλησία ακινήτων και όλοι περιμένουν να βγουν μαζικά ακίνητα σε πλειστηριασμούς. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε η αγορά ακίνητων να μείνει σε τέλμα, ούτε να θιγούν οι αδύναμοι» τόνισε, προσθέτοντας πως τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης εξετάζουν την ανά περίπτωση αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων, κάτι που φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα.
 
Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων η αναστολή πλειστηριασμών θα εξακολουθήσει να ισχύει το 2013 για κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικοι, αλλά και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
 
Σημειώνεται πως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων έως 200.000 ευρώ, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού. Η αναστολή αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ, όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόμο (3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
 
 
 Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο