Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Σχετικά με το φαινόμενο των εικονικών ασφαλίσεων

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αθήνα, 06 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την αποκάλυψη περί εξαπάτησης του Ιδρύματος, μέσω των ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (που προκλήθηκαν μετά από δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 30/08/2012) και σχετικές "διαπιστώσεις" για υφιστάμενες "τρύπες" στο λογισμικό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας "η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις"

Οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αξιοποιώντας ακριβώς τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος, διαπιστώνουν αυτού του είδους τις παραβατικές συμπεριφορές των διαφόρων επιτηδείων που υποβάλλουν εικονικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) μέσω διαδικτύου, προκειμένου να επιτύχουν ασφαλιστικά οφέλη.

Αποτελέσματα αυτών των αποκαλύψεων-διαπιστώσεων έχουν γνωστοποιηθεί είτε με σχετικές ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είτε με δελτία τύπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για όλες τις περιπτώσεις που έχουν αποκαλυφθεί, έχουν ακυρωθεί οι ημέρες εικονικής ασφάλισης, αναζητούνται τυχόν ληφθείσες παροχές και υποβάλλονται κατά των υπευθύνων μηνυτήριες αναφορές στους αρμόδιους εισαγγελείς. (Μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί πάνω από 600.000 ημέρες εργασίας που αντιστοιχούσαν σε εισφορές 14.116.611,00 Ευρώ)

Πέραν των ανωτέρω, η οριστική εξάλειψη του φαινομένου των εικονικών ασφαλίσεων θα επιτευχθεί με την εφαρμογή από 01/11/2012 της διάταξης του άρθρου 18 του Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89/τ. Α' /11-04-2012) σύμφωνα με την οποία η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας θα γίνεται εφόσον έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή έχουν εκδοθεί σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη και επιδοθεί πράξεις επιβολής εισφορών.

Με την ευκαιρία δηλώνουμε ότι αταλάντευτα προχωρούμε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος και των ασφαλισμένων του.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ZAKU | Σεπτεμβρίου 6, 2012 7:11 μ.μ. | Reply
η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας θα γίνεται εφόσον έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή έχουν εκδοθεί σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη και επιδοθεί πράξεις επιβολής εισφορών.
image description ΣΤΕΦΑΝΟΣ___ | Σεπτεμβρίου 7, 2012 9:30 π.μ. | Reply
ΑΠΛΟ είναι ,πληρωνονται οι εισφορες μετα οι παροχες.
image description pioneer | Σεπτεμβρίου 7, 2012 12:11 μ.μ. | Reply
οπότε εργαζομένος που έχει κακοπληρωτή εργοδότη που δεν έχει φροντίσει λάβει το μισθό του και ο εργοδότης δεν έχει πληρώσει τις εισφορές είναι στον αέρα
image description doctor | Σεπτεμβρίου 7, 2012 12:11 μ.μ. | Reply
Μπορεί να αλλάξει και ο τρόπος υποβολής της ΑΠΔ. Για να "φύγει" η ΑΠΔ να πρέπει να δώσεις τον αριθμό παραστατικού της πληρωμής των εισφορών.
Τα λαμόγια μπορούν να αποκλειστούν μόνο όταν πριμοδοτείται ο νομοταγής.
image description Thanos | Σεπτεμβρίου 7, 2012 2:37 μ.μ. | Reply
Συνάδελφοι το θέμα είναι πολύπλοκο και με πολλές προεκτάσεις.
Ας μην βιασθούμε να δώσουμε πρόχειρες λύσεις .
Μπορεί ο εργοδότης να μην πληρώνει αλλά ο εγαζόμενος ήδη πλήρωσε μέσω
των κρατήσεων στον μισθό του.Γιατί να στερηθεί την ασφάλιση και όλα τα
όσα απορρέουν απ΄αυτή ;
O εργοδότης που δεν πληρώνει δεν διαπράτει μόνον εισφοροδιαφυγή εις
βάρος του ΙΚΑ αλλά ταυτόχρονα και εισφοροκλοπή εις βάρος του ανυποψίαστου εργαζόμενου.
Ο άλλος πληρώνει και γ@^&*$#@ ει ,ο εργαζόμενος να πληρώνει και να τον
γ@&*&^%άν κι απο πάνω ;Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο