Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Γ.Σ.Ε.Ε.: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία

Το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία, δεν είναι η παράταση της πενταετούς ύφεσης (2008- 2012) και η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, ούτε η λιτότητα και η χρεοκοπία, αλλά η ανάπτυξη, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αν δεν δοθεί εναλλακτική προοπτική για την ανάπτυξη διαμέσου των μισθών, τονίζεται στην έκθεση, η «ελληνική οικονομία και κοινωνία θα περιθωριοποιηθεί και μία σοβαρή δοκιμασία περιμένει το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων, το επίπεδο ζωής των πολιτών θα επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2008 εξαιτίας της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Σύμφωνα με την έκθεση:

- Από τον Μάιο 2010 μέχρι και τον Ιούνιο 2012 οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ.

- Στο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας των 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014 οι περικοπές που σχεδιάζονται στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ και στα κοινωνικά επιδόματα αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλ. 5,5 δισ. ευρώ.

- Ακόμη, τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία προκαλούν απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και στον Κρατικό Προϋπολογισμό της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τα "κουρεμένα" ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους έχασαν το 70% της πραγματικής τους αξίας.

- Παράλληλα, τα ταμεία έχουν απορροφήσει σχεδόν το 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν κάθε μήνα τις συντάξεις με εσωτερικό δανεισμό.

- Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. ευρώ. Το εισόδημα των μισθωτών μειώνεται κατά τουλάχιστον τρεις μισθούς τον χρόνο και των ανέργων κατά 3 ½ επιδόματα ανεργίας τον χρόνο. Σε τρέχουσες τιμές, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η αντίστοιχη μείωση θα ανέλθει στα 33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά την περίοδο 2010- 2011, οι μειώσεις μισθών του δημοσίου ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπήρξε μείωση του κατώτατου μισθού.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η πτώση (περίπου 25%) της εγχώριας ζήτησης την τριετία 2010- 2012 επανέφερε το επίπεδο της ζήτησης σε αυτό του 2000, με προοπτική υποχώρησης στα επίπεδα του 1990.

Η αγοραστική δύναμη από τα εισοδήματα εργασίας μειώθηκε, στη διετία 2010- 2011, κατά 22,8%. Έτσι, την τριετία 2010- 2012 διευρύνθηκε θεαματικά το χάσμα της αγοραστικής δύναμης των μισθών έναντι της παραγωγικότητας της εργασίας.

Η μείωση του ΑΕΠ, ανέρχεται σωρευτικά για την τριετία 2009- 2011 σε 16,7% έναντι του 2007 και θα προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2012 περίπου το 22%, με αποτέλεσμα η πραγματική απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώνει την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1995- 2007.

Η συμβολή των εξαγωγών στη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά το 2010- 2012 ανήλθε σε 0,74 εκατοστιαίες μονάδες και οφείλεται κατά περίπου τα 4/5 στη μείωση των εισαγωγών, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στη δραστική περιστολή της εσωτερικής ζήτησης.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της έκθεσης για το πρόβλημα της ανεργίας. 

Κατά τα έτη 2010- 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 8,6% ως επακόλουθο της μείωσης του προϊόντος, έναντι 10,4% του ΑΕΠ.

Η έκθεση προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020 και εκτιμά, ότι αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί ύφεσης η πραγματική ανεργία θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1960, βυθίζοντας σε τέλμα μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα φθάσει στο τέλος του 2011, το 29% στατιστικά, ενώ το πραγματικό ποσοστό θα έχει εκτιναχθεί στο 34%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σταδιακά η Ευρώπη αποκτά ένα 28ο κράτος- μέλος ανεργίας, ανάλογο σε πληθυσμό με την Ολλανδία (17,5 εκατ. άτομα) και η Ελλάδα με ένα εκατ. ανέργους απέκτησε μία νέα πόλη ανέργων ανάλογη σε πληθυσμό με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Τέλος, οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, εκτιμούν ότι αν είχε εντοπιστεί έστω και το ήμισυ της ετήσιας φοροδιαφυγής, που αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είχαν αποφύγει τις επώδυνες περικοπές.

Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, έχουν εξαγγείλει συλλαλητήριο το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωση την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους προγραμματίζει και το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).


Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο