Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σε τρείς δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Τι περιλαμβάνει

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το νέο φορο-ποινολόγιο.

Το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην φορολόγηση των ακινήτων:

-Αντικατάσταση, από το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

-Αυτοτελή φόρο στην υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών (για ποσά άνω κάποιου ορίου).

-Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

-Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

Και το τρίτο θα περιλαμβάνει τι αλλαγές στην φορολογία Φυσικών και νομικών προσώπων.


Για το ίδιο θέμα ο Σπύρος Δημητρέλης στο Capital.gr γράφει:

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την παροχή επιδόματος θέρμανσης στη βάση τεσσάρων κριτηρίων και σε δυο δόσεις, την πλήρη κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και τιμολογίων, τη δραστική μείωση των χρηματικών προστίμων για όσους συλλαμβάνονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις,  τη ριζική αλλαγή της φορολογίας στα ακίνητα και την πλήρη ανατροπή στο σύστημα φορολόγησης του εισοδήματος περιλαμβάνει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ο κυβερνητικός  σχεδιασμός για τις αλλαγές  στη φορολογία τέθηκε χθες επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης με εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Από τη Νέα Δημοκρατία στη συνάντηση ήταν οι Α. Βεζυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο Α. Μακρυπίδης, ενώ συμμετείχε και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν η πρώτη σε  μια σειρά συσκέψεων που έχουν προγραμματισθεί σε διακομματικό επίπεδο και θα έχουν ως αντικείμενο το περιεχόμενο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr κατά τη σύσκεψη ορίστηκε ο προγραμματισμός για το χρόνο ψήφισης και εφαρμογής των αλλαγών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συζητήθηκε, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου πρόκειται να έρθει στη βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τρία σκέλη.

ΚΒΣ

Το πρώτο σκέλος θα αφορά στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, ορισμένες διατάξεις του ΚΒΣ θα ενσωματωθούν στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση να καταργηθεί πλήρως η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. 

Ποινολόγιο

Το δεύτερο σκέλος του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου θα αφορά στην αλλαγή του ποινολογίου της εφορίας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον κ. Μαυραγάνη για την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να μειώσει δραστικά τα φορολογικά πρόστιμα καθώς και τις εξοντωτικές ποινές προκειμένου να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στους φορολογούμενους να τα πληρώνουν.

Επίδομα θέρμανσης

Το τρίτο σκέλος του νομοσχεδίου θα αφορά στην προγραμματισμένη εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η κουβέντα αφορούσε κυρίως στο επίδομα θέρμανσης όπου προτάθηκε να θεσπιστούν τέσσερα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά θα είναι γεωγραφικά, εισοδηματικά, ποσοτικά (επιφάνεια κατοικίας) και κοινωνικά (μέγεθος νοικοκυριού κλπ). Το επίδομα προτάθηκε να δοθεί σε δυο δόσεις, δηλαδή να γίνει μια προκαταβολή στην αρχή της χειμερινής περιόδου και να δοθεί η δεύτερη δόση στα μέσα της, δηλαδή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Ακίνητα

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά τις αλλαγές της φορολογίας των ακινήτων και αναμένεται να κατατεθεί έως το Νοέμβριο. Με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, στον οποίο θα συγχωνευθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το έκτακτο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Χθες κατά τη σύσκεψη υπήρξε έντονος προβληματισμός από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να φορολογηθούν οι εκτός σχεδίου εκτάσεις που έχουν αξία οικοπέδου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να μην φορολογηθούν οι αγροί που δεν ανήκουν σε αγρότες και η εμπορική τους αξία είναι πολύ χαμηλή.

Εισόδημα

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι και το πιο καθοριστικό καθώς θα αφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 και πριν την κατάθεσή του θα προηγηθεί διαβούλευση διάρκειας τουλάχιστον δυο μηνών. Με το νομοσχέδιο θα επέλθει σημαντική μείωση των φοροαπαλλαγών ενώ συζητήθηκε και η θέσπιση του λεγόμενου αμερικάνικου συστήματος φορολόγησης, το οποίο προσδιορίζει το εισόδημα βάσει του συστήματος έσοδα μείον έξοδα. Με το σύστημα αυτό αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων και αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Το υπόλοιπο θα φορολογείται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα θεσπιστεί και θα έχει σημαντικά λιγότερα κλιμάκια από τη σημερινή. Την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι θα εισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spirosvii | Σεπτεμβρίου 6, 2012 10:09 π.μ. | Reply
Μπορούμε κάπου να διαβάσουμε αναλυτικά τι θα σημαίνει "η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων"
image description VASS.APOST | Σεπτεμβρίου 6, 2012 10:08 π.μ. | Reply
Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΑΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΤΕΜΑΧΙΩΝ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ, ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ή ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΩΦΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΗ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗ ΑΣΤΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΕΩΣ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗ
image description SakRets | Σεπτεμβρίου 6, 2012 4:51 μ.μ. | Reply
Και αυτοί που έφτιαχναν τόσα χρόνια τον ΚΒΣ και μετά πουλούσαν βιβλία, ερμηνείες και σεμινάρια τι θα κάνουν τώρα; Κάποτε ένας συνάδελφος είπε ότι ο ΚΒΣ ειναι καλός γιατί κάνει την επιχειρηματικότητα δυσκολότερη και μας χρειάζονται περισσότερο. Θα μπορούσαμε βέβαια να συμβουλεύουμε σε χρησιμότερα θέματα όπως αριθμοδείκτες και οτι άλλο σπουδάσαμε από το να τρέχουμε πίσω από την καινούργια πονηρή ιδέα του καθένα. Ο ΚΒΣ στον υπόλοιπο δυτικό πολιτισμό δεν υπάρχει και δεν γίνεται και κατανοητή η ύπαρξη του. Εδώ τόσα χρόνια είναι ένας τρόπος για να κερδίζουν κάποιοι από την συντήρηση του. Οι κανόνες του είναι σαν την πολύπλοκη Ελληνική ορθογραφία, φανταστείτε για κάθε ορθογραφικό να υπήρχε και πρόστιμο.
image description gkazan | Σεπτεμβρίου 6, 2012 11:43 μ.μ. | Reply
Συγκρίνεις την Ελληνική γλώσσα με ένα τραγικό και ασυνάρτητο δημιούργημα γραφειοκρατών; Μην κοιτάς που έχουν αλλάξει τα φώτα και στην Ελληνική γλώσσα εδώ και δεκαετίες, σχέδιο είναι και αυτό... Μάθαμε οτι είναι καλύτερο να ισοπεδώσουμε το επίπεδο και να χαμηλώσουμε τον πήχη παρά να ανέλθουμε όλοι σε υψηλότερο επίπεδο... Γιατί όταν μάθουμε να σκεπτόμαστε για εμάς, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα για όσους μας επιβουλεύονται... Όσον αφορά τους αριθμοδείκτες, δεν απασχολεί τον μέσο "επιχειρεηματία" κάτι τέτοιο, το μόνο που ζητούσαν χρόνια τώρα ήταν να είναι "εντάξει" τα αποτελέσματα, να μην βγαίνουν ζημιές "και μας κόψουν την χρηματοδότηση οι τράπεζε'. Επίσης, όσον αφορά όσους "έγραφαν| δεκαετίες τους νόμους (σιγά μην τους διατύπωναν οι πολιτικοί) και εν συνεχεία πλούτιχαν, πουλώντας σε εμας 3τομες εκδόσεις, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ερμηνεύοντας ουσιαστικά περαιτέρω, όσα εκείνοι διατύπωναν, ο ένας από την Φορολογία εισοδήματος, βγήκε στην σύνταξη. Πιθανότατα να ξεκινήσει το tour των σεμιναρίων...
image description ola 5 | Σεπτεμβρίου 7, 2012 5:27 μ.μ. | Reply
na min katargithei o kbs einai telios kai euxristos
image description josa | Σεπτεμβρίου 7, 2012 9:36 μ.μ. | Reply
kalo!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο