Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι τράπεζες θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου

Οι τράπεζες θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου


ΤΗΝ ανάθεση στις τράπεζες της ευθύνης ελέγχου και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ετέθη κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στη διάρκεια της οποία συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου ρύθμισης των πάσης φύσεως δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικών).

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, που σε αυτή τη φάση εξετάζεται από νομικής πλευράς, η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβάλει όχι μόνο στην επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και στη διαφάνεια δεδομένων των προβλημάτων ηθικής τάξεως που έχουν διαπιστωθεί στη διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού, η εμπλοκή των τραπεζών και σήμερα είναι δεδομένη, αφού αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια προκειμένου να τα δανειοδοτήσουν. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να γίνεται μία αξιολόγηση και όχι δύο (από τις τράπεζες και τις υπηρεσίες του Δημοσίου), ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος της διαφθοράς, αφού ένας τραπεζίτης δεν θα ενέκρινε ένα επενδυτικό σχέδιο που θα προκαλούσε ζημία στην τράπεζα. Οι όποιες αλλαγές θα συμπεριληφθούν στις κυοφορούμενες αλλαγές του επενδυτικού νόμου, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η αύξηση των επιχορηγήσεων καθώς τα φορολογικά κίνητρα καθίστανται ουσιαστικά ανενεργά αφού η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πλέον ζημιογόνες.

Εξάλλου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση έγινε μια πρώτη διερεύνηση της κατάστασης και οι τράπεζες υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι ήδη προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες από το 2009 έχουν φθάσει στις 670.000. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Απλοποίηση των διαδικασιών εξετάζεται τέλος και για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και για το ΕΤΕΑΝ, για το οποίο παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να απεγκλωβιστούν 1,2 δισ. ευρώ που παραμένουν στο ταμείο χωρίς να είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.  


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Δερβίσης Τρύφωνας | Σεπτεμβρίου 6, 2012 1:14 μ.μ. | Reply
Από την στιγμή που θα εμπλακούν στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του Νέου Επενδυτικού Νόμου τα τραπεζικά ιδρύματα, ενισχύεται όλο το κύκλωμα της διαφθοράς & επιβράδυνσης της διαδικασίας αξιολόγησης. Ας θυμηθεί κανείς μόνο το πρόγραμμα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ που έτρεξε το 2009 και το οποίο είχε ανατεθεί στις τράπεζες. Αποτελέσματα αξιολόγησης: 1 χρόνο μετά!!!!

Πόσο μάλιστα όταν η χώρα "καίγεται" κυριολεκτικά για επενδύσεις τη τρέχουσα χρονική περίοδο στο όνομα της πολυπόθητης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Δεν λέω, η αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών με κίνητρα επιδοτήσεων είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η αντικατάσταση του διεφθαρμένου δημοσίου τομέα με νέα άτομα (Ιδιώτες και όχι Τράπεζες) θα λειτουργήσουν θετικά.

Ας αναλογιστεί κανείς το νέο μητρώο Αξιολογητών που συστάθηκε το 2010, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του Επενδυτικού Νόμου έπεσε από 2-2,5 έτη σε μόλις 6 μήνες!!

Ωστόσο, το κόστος για την αξιολόγηση κάθε επενδυτικού σχεδίου ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ του μητρώου αξιολόγησης ανέρχονταν μόλις σε 80€-160€ ανάλογα με το ύψος και την δραστηριότητα της επένδυσης. Φυσικά αυτά τα χρήματα ουδέποτε έχουν δοθεί στους αξιολογητές του Ιδιωτικού τομέα (ΙΔΙΩΤΕΣ το τονίζω, μιας και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι-Αξιολογητές αμοίβονται μηνιαίως με υπέρογκα ποσά), αλλά φυσικά για μια ακόμη φορά οι αξιολογήσεις θα δοθούν στην Τράπεζες με πολλαπλάσια κόστη για το κράτος ή στο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα.

Ας αναλογιστούν κάποιοι τις ευθύνες τους και ας καθίσουν να σχεδιάσουν λίγο την κατάσταση όχι όμως σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά πάντα στο πλαίσιο της αγοράς, από ανθρώπους και επιχειρηματίες οι οποίοι καθημερινά μοχθούν στην αγορά.

Το μόνο που έχω να δηλώσω για όλα αυτά είναι "ΝΤΡΟΠΗ"

Δερβίσης Τρύφωνας
Απλήρωτος επί 18 μήνες ΙΔΙΩΤΗΣ Αξιολογητής του Νέου Επενδυτικού Νόμου
image description Mike | Σεπτεμβρίου 7, 2012 6:38 π.μ. | Reply
στο εσπα πεπ του 2009 που ανέφερες...το χρονοδιάγραμμα ήταν εξαιρετικά γρήγορο και δεν πήρε 1 χρόνο που αναφέρεις.... 1 χρόνο+ έπαιρνε η αξιολόγηση του αναπτυξιακού (του παλιού...εκείνου που είχε δηλαδή υποβολές)....

αναφορικά με το εσπα πεπ 2009 να σου θυμήσω πως έληξε αρχές δεκμεβρίου...και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μάιο ....δηλαδή 5-6 μήνες μετά.... κάτι που είναι απολύτως λογικό καθώς αξιολογήθηκαν 40.000+ μελέτες.... και στο υπογράφω...πως λάδωμα δεν υπήρξε...σε αντίθεση με τον αναπτυξιακό που όπως βλέπουμε και στα κανάλια οι μίζες έπεφταν σύννεφο

σύμβουλος είμαι...και θεωρώ πως η ανάθεση και του αναπτυξιακού στις τράπεζες θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή...και για την ταχύτητα..και για την διαφάνεια
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο