Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απομείωση φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το 2013 μελετά η κυβέρνηση

Τριετές σχέδιο για τη μείωση των φόρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καταρτίζει η κυβέρνηση με στόχο να μειωθούν από το 2013 οι επιβαρύνσεις στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία φέτος πλήττονται με πενταπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που θα προβλέπει μόνο 5 κλιμάκια (έναντι 9 που προβλέπει η ισχύουσα) και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ.

Το ευρύτερο σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα τεθεί υπόψη της τρόικας προβλέπει επίσης μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται:
-    Η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης για όλες τις εταιρίες (ανώνυμες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, δικηγορικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών.
-    Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα (τα κέρδη που διανέμονται στους μετόχους) από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15%.
-    Η κατάργηση της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών.
-    Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές εγκριθούν θα ισχύσουν για τα κέρδη του 2012 που θα δηλωθούν το 2013.
 
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών όλων των μορφών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξιών κ.λπ.). Ο συντελεστής μπορεί να προσδιοριστεί αρχικά στο 20% και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα μειωθεί στο 15%. Στο ίδιο φορολογικό πλαίσιο, εξετάζεται, αλλά θεωρείται δύσκολο στην παρούσα φάση, να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις. Τα κέρδη των ατομικών εταιριών φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου 10% έως και 45%, αλλά και με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ.

Πέρα από την υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου για τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προωθεί και τη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Σήμερα τα νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται μεσοσταθμικά με φορολογία 40% επί των κερδών. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση με κέρδη 100.000 ευρώ παρακρατείται αρχικώς φόρος 20.000 ευρώ (φόρος 20% επί των αδιανέμητων κερδών), ενώ καταβάλλεται και επιπλέον φόρος 20.000 ευρώ εάν η εταιρία αποδώσει τα κέρδη 80.000 στους μετόχους (φόρος 25% επί των διανεμόμενων κερδών).

Η επικρατέστερη, για την ώρα, ιδέα προβλέπει παρακράτηση 20% ή 15% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στη συνέχεια φορολόγηση 15% στο υπόλοιπο ποσό των κερδών.

Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται και το ενδεχόμενο να καταργηθεί και ο φόρος 50% επί των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών που επιβάλλεται με τη μορφή επιχειρηματικής αμοιβής.

Φορολογικά κίνητρα ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων

Μια ρηξικέλευθη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει τον φορολογικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «έντασης κεφαλαίου» και «εντάσεως εργασίας» με στόχο να μειώνονται ακόμα περισσότερο οι φόροι σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό έναντι των επιχειρήσεων που δεν επιβαρύνονται με σημαντικό μισθολογικό κόστος.

Το σχέδιο προβλέπει χαμηλή φορολόγηση για τα κέρδη που θα έχουν το 2012 βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικά καταστήματα, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά ακόμα και προσωπικές επιχειρήσεις (συνεργεία αυτοκινήτων, ραφεία, ξυλουργεία, φούρνοι κ.λπ.) με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ως κριτήριο για τον διαχωρισμό και τη φορολόγησή τους θα τίθεται το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης και άρα το ύψος του μη μισθολογικού κόστους εργασίας σε αυτές.

Τον έλεγχο αυτό θα κάνει ο ειδικός Φορέας Φόρων και Ασφαλιστικών Εισφορών που θα συστήσει το υπουργείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Θα συλλέγει τα στοιχεία για να «επιβραβεύονται» με φοροελαφρύνσεις όσοι διατηρούν ή αυξάνουν το προσωπικό τους, εισφέροντας κεφάλαια και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εάν η πρόταση προχωρήσει, τότε οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις έντασης εργασίας, που διατηρούν ή αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης, θα είναι σημαντικά μικρότερες, με μικρότερους συντελεστές και πλέγμα απαλλαγών και κινήτρων.  

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο