Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Καρτέλ» στην πτηνοτροφία καθόριζε τις τιμές σε κρεοπωλεία, ψησταριές και σούπερ μάρκετ

Τη σοβαρότερη υπόθεση καρτέλ στην ελληνική αγορά, ξεπερνώντας και τις διαστάσεις αυτής του γάλακτος, εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορά στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Για 14 χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που ανακοίνωσε χθες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, οι δέκα μεγαλύτερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ και συνολικό μερίδιο 70% συμφωνούσαν τις τιμές πώλησης του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου στα κρεοπωλεία, τις ψησταριές, τα σούπερ μάρκετ και τους χονδρεμπόρους.

Ενημέρωση
Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, ενημέρωσε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Χθες ανακοίνωσε την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού μετά τους αυτεπάγγελτους ελέγχους που έκανε στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Γνωστοποίησε ταυτόχρονα την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κλάδο των πτηνοτροφικών δραστηριοποιούνται συνολικά 25 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι πέντε μεγαλύτερες έχουν το 60% της αγοράς. Ο τζίρος όλων είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις
Το κουβάρι... του καρτέλ άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2010. Τότε στο υπουργείο Ανάπτυξης «έσκασε» η πληροφορία πως οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ετοιμάζονταν για αυξήσεις με πρόσχημα την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κλιμάκιά της προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία του Συνδέσμου του αλλά και των επιχειρήσεων.

«Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιρειών του κλάδου», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.

Πηγές αναφέρουν ότι βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπρόσωποι τουλάχιστον 10 πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συναντιούνταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του Συνδέσμου και ενυπόγραφα συμφωνούσαν τον καθορισμό των τιμών πώλησης του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου: «Μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντών τους (ήτοι του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή της πελατείας τους», λέει η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Με απλά λόγια, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφωνούσαν ότι δεν θα πουλάνε κάτω από μία καθορισμένη τιμή στα κρεοπωλεία, κάτω από μία άλλη στα σούπερ μάρκετ κοκ. Ταυτόχρονα συμφωνούσαν πως δεν θα πωλούσε η μία επιχείρηση στους πελάτες της άλλης.

Από το 1996
Σοκ προκαλεί δε, το γεγονός ότι την πρακτική αυτή οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που κατηγορούνται για «καρτέλ» ακολουθούσαν «επί μακρόν χρονικό διάστημα (1996 έως 2010)», κατά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι ουσιαστικά ο κλάδος αυτός συνέχιζε να λειτουργεί με την πρακτική της διατίμησης δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 1994 η αγορά ήταν ελεγχόμενη ως προς τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές. Οι επιχειρήσεις παρά την απελευθέρωση συνέχιζαν τις ίδιες πρακτικές, από το 1996 μέχρι το 2010.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Φιλελεθερισμός | Αυγούστου 24, 2012 8:17 π.μ. | Reply
Ο μαγικός κόσμος της ελεύθερης αγοράς . laissez faire - laissez passer .
Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι τα διάφορα οικονομικά συστήματα είναι δυνατό να εφαρμοστούν 100% σωστά, σύμφωνα με τη θεωρία. Η σύγκριση πρέπει να γίνει ανάμεσα στα συστήματα όπως έχουν εφαρμοστεί ιστορικά στην πράξη και στα αποτελέσματά τους στην ζωή του μέσου πολίτη. Δυστυχώς τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά για τους ρομαντικούς. Υπάρχουν ρομαντικοί που είναι ταυτόχρονα ρεαλιστές και συμβιβάζονται με το "μη χείρον βέλτιστον" και προσπαθούν να κάνουν ρεαλιστικές βελτιώσεις όπου μπορούν και υπάρχουν και ρομαντικοί κολλημένοι που κυνηγάνε κάτι που δεν υπάρχει και το μόνο που καταφέρνουν είναι να τα κάνουν χειρότερα. Αυτοί λοιπόν μπορούν να πάνε στην Κούβα ή στα βουνά.. Ο μέσος πολίτης δεν τους φταίει σε τπτ..
image description Alexander RS | Αυγούστου 24, 2012 10:32 μ.μ. | Reply
@κομμουνισμος κ.λπ.

Καλύτερα να παλεύεις μάταια για μια "ουτοπία" παρά να ζεις μάταια. αγαπητε ρεαλιστη. Τον κόσμο δεν τον άλλαξαν ποτέ οι ρεαλιστές. Αν η επιλογή του ανθρώπου ήταν να διαλέξει απ' τις εφαρμοσμένες λύσεις, ακόμα θα ζούσαμε στα σπήλαια. Αλλα λόγια να αγαπιομαστε για συντηρητικά μυαλα...
image description ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ | Αυγούστου 24, 2012 10:59 π.μ. | Reply
Ο πράγματι μαγικός κόσμος της ελεύθερης αγοράς.
Αρκεί κάποιοι να μην κάνουν πως το ξεχνούν και ακολουθούν πρακτικές πριν της απελευθέρωσης της.
Αυτό μας έλλειπε τώρα .Η διατίμηση.Δηλαδή μια αγορά χωρίς ανταγωνισμό.
ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ.image description Alexander RS | Αυγούστου 24, 2012 10:57 μ.μ. | Reply
Στμπληρώνω κ γω... Τον μαγικό κόσμο της "ελεύθερης" (τα εκφυλισμένα τα βαφτίζουμε ελεύθερα) αγοράς να ρωτήσεις τα δις των συνανθρώπων μας πως τον βλέπουν...οπισθοδρόμηση είναι να υπάρχουν το 2012 πεινασμένοι κ ανεργοι.Η ζωή μας θυσία στο βωμό του κέρδους, του ανατοκισμού του χρήματος καί της κάθε λογης απάτης. Τι μεγαλύτερη υποτίμηση απ' αυτό?..Δεν δικαιούσαι να ομιλείς για τον μέσο άνθρωπο,λοιπόν, απ' τη στιγμή που υποφέρει απ' τον καπιταλισμό...
image description kgeor | Αυγούστου 24, 2012 2:18 μ.μ. | Reply
Ονοματα παρακαλω
image description tomas | Αυγούστου 24, 2012 3:03 μ.μ. | Reply
Η ΚΟΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΙΟΥ

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΤΙς ΤΡΩΜΕ
image description styliaris | Αυγούστου 27, 2012 8:43 π.μ. | Reply
βασανίζομαι
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο