Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πενήντα φορές πάνω θα κοστίζει το «φακελάκι» στους επίορκους

Χρηματική ποινή - πέραν εκείνης της φυλάκισης - θε επιβαρύνει πλέον του δημόσιους λειτουργούς που λαμβάνουν «φακελάκι». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα επιβάλλεται, υποχρεωτικά, πρόστιμο ύψους 50πλάσιου από το ποσό που αποκόμισαν όσοι διαπράττουν αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και εκμεταλλεύεται τη θέση του και την ανάγκη του πολίτη.

Δηλαδή εάν ένας γιατρός πήρε «φακελάκι» 1.000 ευρώ, πέρα από τη ποινή φυλάκισης που θα τον βαρύνει, καλείται, πλέον, να πληρώσει 50.000 ευρώ, αν ένας μηχανικός έλαβε «δωράκι» 2.000 ευρώ, θα πληρώσει 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται στη διάταξη ότι, για τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή και τραπεζικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, να υπάγονται αυτές σε ταχυτάτη διαδικασία στο στάδιο αξιολόγησης, ανάκρισης και εκδίκασης, όπως συμβαίνει σήμερα για υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης εξουσίας (π.χ. περίπτωση Τσοχατζόπουλου).

Η ρύθμιση θα αφορά σε αδικήματα όπως δωροδοκία, απιστία στην υπηρεσία, υπεξαίρεση και ψευδής βεβαίωση.

Ειδικότερα, οι δικογραφίες των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί την ποινική δίωξη. Στη συνέχεια, θα αναλαμβάνει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4 ή το πολύ 6 μήνες. Θα έχει, επίσης, δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Υπολογίζεται ότι, με αυτό τον τρόπο, το πολύ σε 8 μήνες θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη.

Να σημειωθεί πως σήμερα εκκρεμούν 6.000 κακουργηματικές υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την πάροδο ακόμη και πολλών ετών.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Thanos | Αυγούστου 23, 2012 11:54 π.μ. | Reply
Καλές οι ποινές ,εύχομαι όμως και να λειτουργήσουν στην πράξη.
Δεν διάβασα τίποτα όμως για ποινές που πρέπει να ισχύουν και γι΄αυτούς
που δωροδοκούν.Ελπίζω να είναι οι ίδιες αν όχι χειρότερες.
Αυτοί που δωροδοκούνται συνήθως εκμεταλλεύονται την θέση τους σε συνδυασμό με την ανάγκη του πολίτη.
Αυτός όμως που έχει το χρήμα και μπορεί να δωροδοκεί τι κάνει ;
Απλά εκμεταλλεύεται τους πάντες από θέση ισχύος.Και τον δημόσιο λειτουργό
με τον ψαλιδισμένο μισθό και τον συνάνθρωπο που δεν έχει την δική του
οικονομική δυνατότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
50 φορές πάνω απο το φακελάκι + φυλακή για τους λήπτες
100 '' '' '' '' '' για τους δότες .

image description oink | Αυγούστου 23, 2012 5:50 μ.μ. | Reply
ακόμα και αν είχε λογική αυτό που λες (που δεν έχει καμία), δε νομίζω ότι θα είχε κανένα αποτέλεσμα διότι αν κρινόταν εφαρμοστέο τότε δε θα υπήρχε κανείς για να καταγγείλει τους δωροδοκούντες και τους δωροδοκούμενους...
image description +++ | Αυγούστου 23, 2012 5:23 μ.μ. | Reply
oink ΣΩΣΤΟΣ
image description katan | Αυγούστου 23, 2012 6:16 μ.μ. | Reply
Θεωρώ ότι έχει κάποια βάση αυτό που θέλει να πει ο Θάνος αλλά πρακτικά όπως λέει και ο oink δεν θα υπάρχουν καταγγελίες αν διώκονται και δωροδοκόντες.

Στο κάτω κάτω η παντρεμένη γυναίκα πρέπει να πει το όχι στον υποψήφιο εραστή. Αυτός δεν είναι παντρεμένος για να τον κυνηγήσουμε :-Ρ

image description Thanos | Αυγούστου 23, 2012 7:46 μ.μ. | Reply
Αγαπητέ oink πριν πεις ότι δεν έχει λογική αυτό που λέω θα έπρεπε πρώτα
να το σκεφτείς καλύτερα .
Δηλαδή αν εσύ είσαι χειρούργος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και πάω εγώ να σε δωροδοκήσω για να κάνεις το χειρουργείο της αδελφής μου άμεσα , εσύ σαν έντιμος δεν μπορείς να με στείλεις στον εισαγγελέα για απόπειρα δωροδοκίας; Μάλλον δεν με κατάλαβες ή παρερμήνευσες αυτό που έγραψα.
image description T2 | Αυγούστου 23, 2012 8:45 μ.μ. | Reply
Εκείνος που δωροδωκεί είναι εξίσου συνυπεύθυνος με τον δωροδωκούμενο.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου
image description Thanos 2 | Αυγούστου 23, 2012 8:50 μ.μ. | Reply
Αγαπητέ katan, ωραίο το παράδειγμα,αλλά εγώ θα το αντιστρέψω Αν η παντρεμένη δεν πει το όχι στον υποψήφιο εραστή, όπως λές , και συμφωνεί δήθεν μαζί του να συναντηθούν κάπου για τα περαιτέρω.
Αν την στιγμή της συνάντησης παρουσιαστεί ο σύζυγος [που ήδη μιλήθηκε από την γυναίκα του] και που ''συμπτωματικά'' πάλι τυχαίνει να έχει και μαύρη ζώνη στο καράτε ,ας πούμε ,πως καθαρίζει ο πηδήκουλας ;
Απλοικό παράδειγμα μήπως και γίνω κατανοητός.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο