Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιο σκληρά τα μέτρα - Τέλος στα δώρα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων

Όλο και πιο “βαρύ” γίνεται μέρα με την ημέρα το πακέτο μέτρων της διετίας 2013 – 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό περιλήφθηκε πρόταση για κατάργηση και των δώρων (Χριστουγέννων , Πάσχα και επίδομα αδείας) που λαμβάνουν οι 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Όπως έχει γράψει το “Έθνος” δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των δώρων των εν ενεργεία υπαλλήλων αλλά πλέον στο “τραπέζι” έπεσε ανάλογη πρόταση και για τους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 800 ευρώ μικτά τον χρόνο εκ των οποίων τα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα , 200 το Πάσχα και άλλα 200 το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζονται πολλές εναλλακτικές παρεμβάσεις λόγω τουύψους 13, πολύ μεγάλου όγκου του πακέτου καθώς πρέπει να εξευρεθούν μέτρα συνολικού 5 δις ευρώ ώστε να προκύψει καθαρά μείωση δαπανών 11,5 δις ευρώ μετά την αρνητική επίδραση σε φορολογικά έσοδα και εισφορές.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προσδιορίσει περικοπές 6 δις ευρώ για ... καθαρή εξοικονόμηση 4,8 δις ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Περικοπές στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Στο τραπέζι έχουν πέσει εναλλακτικά σενάρια ακόμα και για την επιβολή εισφοράς στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η εισφορά να μπει σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ, ενώ στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας το ποσό αυτό πηγαίνει στα 800 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι περικοπές στις συντάξεις.

Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη και θα ξεκινά από το 2% ή το 5%. Θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ και αναμένεται να διαμορφώνεται στο 20% για τις συντάξεις των 2.500 ευρώ.

- Μείωση επικουρικών συντάξεων άνω των 400 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση θα επιβληθεί μία νέα εισφορά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

-Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21 για συνταξιοδότηση στα 65. Το μέτρο θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 66 ή 67 έτη. Στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015

-Περικοπή του εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μείωση θα φτάσει το 22.67%.

Στα υπόλοιπα ταμεία αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 10% έως 30% αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%.

-Επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τις προτάσεις η εισφορά θα είναι 1% έως 2%.

-Περικοπές στις συντάξεις που παίρνουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι άγαμες θυγατέρες. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κοπούν οι συγκεκριμένες συντάξεις, μέτρο που ωστόσο δεν θα θίξει γυναίκες που έχουν υπερβεί ένα ηλικιακό όριο.

Σημειώνεται πως στις προτάσεις που έχουν εξεταστεί είναι να υπάρξει περικοπή της δεύτερης σύνταξης κατά 35%.

-Καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους (και όχι του 60ου)

-Επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων (περιλαμβάνονται οικογενειακά, επιδόματα αναπηρίας κ.α.). Θα λαμβάνονται υπόψη τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια. Εξετάζεται επίσης μείωση επιδομάτων 20% ακόμη και για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DimitrisD | Αυγούστου 22, 2012 12:59 μ.μ. | Reply
Λεφτά υπάρχουν!!! Τα έχει η εκκλησία...
image description ikaros | Αυγούστου 22, 2012 12:38 μ.μ. | Reply
δεν ξερω ποτε αλλα σιγουρα η θεια δικη καποια στιγμη θα τους τιμωρησει .
δεν μπορει να καταστρεφουν ετσι τον κοσμακη ,
δεν γινεται συνταξεις του ιδιωτικου τομεα που πληρωθηκαν με εισφορες απο τον ιδρωτα των εργαζομενων να κοβονται μεσα σε μια νυχτα και ο Ακης να εχει
1 ΔΙΣ ευρω κλεμενα και να μην του περνουν ουτε σεντ.
image description broster | Αυγούστου 22, 2012 1:00 μ.μ. | Reply
Παρόλο που είμαι κατά αυτών μέτρων , από την άλλη δεν ξέχναω ότι σχεδόν το σύνολο αυτών των συνταξιούχων ψήφισε τον κ.Σαμάρα για να μη χάσει τη σύνταξη του (αν έβγαινε ο Συριζα πχ) και τώρα τα λουζόμαστε και όσοι δεν ψηφίσαμε γιατί πολύ απλά ξέραμε .......... Απόρω πως τα ΜΜΕ δεν έβγαλαν ανακοίνωση ότι φταίει η φοροδιαφυγή , η εισφοροδιαφυγή , ο Συριζα , το ΚΚΕ , και γενικά όλοι οι άλλοι πλην της κυβερνήσεως και του μνημονίου ........
image description tONI | Αυγούστου 22, 2012 4:00 μ.μ. | Reply
Άσε τα σάπια.. δε φταίνε αυτοί που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Φταίνε αυτοί που ψηφίζανε πασοκ και νδ 30 χρόνια τώρα. Ανάμεσά τους είναι η πλειοψηφία των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Φταίνε επίσης αυτοί που συντηρούσαν και ΑΚΟΜΑ συντηρούν το σάπιο σύστημα (με τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρά και μεγάλα λαμόγια) που υπάρχει στην Ελλάδα. Κ ανάμεσα σε αυτούς είναι ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι σαφώς κ ο Σαμαράς..
image description Γκούφι | Αυγούστου 22, 2012 4:20 μ.μ. | Reply
Η εκκλησία στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να βοηθήσει αλλά εμείς δεν τις δώσαμε τις εισφορές μας να τις διαχειριστή...βαρέθηκα τα άκυρα!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο