Αποτελέσματα live αναζήτησης

"Ψήνεται" ρύθμιση - σκούπα για εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρων

22 Αύγουστου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Τη θέσπιση ρύθμισης για την υποβολή πάσης φύσεως εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και άλλες κυρώσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι των επιτελών της Καραγιώργη Σερβίας με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα θεσπιστεί αυτού του είδους η ρύθμιση. Κάθε ένα ή δυο χρόνια, αντιμέτωπο με ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη "άφεση αμαρτιών" των από πρόθεση ή αμέλεια φορολογούμενων που δεν είναι τυπικοί στην υποχρέωσή τους για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίστοιχη προηγούμενη ρύθμιση θεσπίστηκε στα μέσα του 2011 και εξέπνευσε μετά από απανωτές παρατάσεις στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.  Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να μην υποβάλουν κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να μην πληρώσουν κάποιο φόρο είναι πολλοί. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου κληρονομιών, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, παρακρατούμενων φόρων (π.χ. Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κ.ά.) ακόμη και τη φετινή δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το δέλεαρ για τους «αμελείς» φορολογούμενους θα είναι το σύνηθες στις ρυθμίσεις αυτού του είδους. Η απαλλαγή τους από τα πρόστιμα και μέρους ή του συνόλου των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση θα αφορά την υποβολή αρχικών αλλά και τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικά για τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση και υπολογίζονται σε περίπου 30.000, μελετάται να απαλλαγούν μόνο από το πρόστιμο μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Αντίθετα θα επιβαρυνθούν με τα 500 ευρώ από την απώλεια του αφορολόγητου ορίου που συνεπάγεται η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.





Πηγή:www.capital.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης