Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

"Ψήνεται" ρύθμιση - σκούπα για εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρων

Τη θέσπιση ρύθμισης για την υποβολή πάσης φύσεως εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και άλλες κυρώσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι των επιτελών της Καραγιώργη Σερβίας με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα θεσπιστεί αυτού του είδους η ρύθμιση. Κάθε ένα ή δυο χρόνια, αντιμέτωπο με ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη "άφεση αμαρτιών" των από πρόθεση ή αμέλεια φορολογούμενων που δεν είναι τυπικοί στην υποχρέωσή τους για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίστοιχη προηγούμενη ρύθμιση θεσπίστηκε στα μέσα του 2011 και εξέπνευσε μετά από απανωτές παρατάσεις στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.  Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να μην υποβάλουν κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να μην πληρώσουν κάποιο φόρο είναι πολλοί. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου κληρονομιών, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, παρακρατούμενων φόρων (π.χ. Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κ.ά.) ακόμη και τη φετινή δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το δέλεαρ για τους «αμελείς» φορολογούμενους θα είναι το σύνηθες στις ρυθμίσεις αυτού του είδους. Η απαλλαγή τους από τα πρόστιμα και μέρους ή του συνόλου των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση θα αφορά την υποβολή αρχικών αλλά και τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικά για τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση και υπολογίζονται σε περίπου 30.000, μελετάται να απαλλαγούν μόνο από το πρόστιμο μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Αντίθετα θα επιβαρυνθούν με τα 500 ευρώ από την απώλεια του αφορολόγητου ορίου που συνεπάγεται η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description bk | Αυγούστου 22, 2012 11:15 π.μ. | Reply
Μπορούν ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να θεσπίσουν νόμο που δεν θα δίνει φορολογική ενημερότητα άν δεν έχει υποβληθεί δήλωση ΦΜΥ, ΦΠΑ κλπ έστω και μηδενική.
Αρα υποχρεωτικά δηλώσεις και τις μηδενικές.
Τώρα πάς να πάρεις φορολογική και εφόσον δεν χρωστάς - αφού δεν έχεις υποβάλει- είσαι ο.κ.
image description Ανώνυμος φορολογούμενος | Αυγούστου 22, 2012 12:16 μ.μ. | Reply
Ακόμη μπορούν σε όσους πήγαν και πλήρωσαν πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΜΥ, ή ΦΠΑ, ή οτιδήποτε άλλο, να απονείμουν το μετάλλιο της ανοιχτής παλάμης αναγράφοντας επάνω το ονοματεπώνυμό και τον τίτλο τους, ξέρετε αυτή τη λέξη με τα τρία α που όμως θα ξεκινάει με το συνθετικό αχρι - .......ς.
image description sakis | Αυγούστου 22, 2012 2:10 μ.μ. | Reply
Πότε θα σταματήσει αυτό το άθλιο φαινόμενο ,που το Κράτος θα δείχνει στους
έντιμους φορολογούμενους πως το να είσαι λαμόγιο είναι μαγκιά;
image description Σε ποιο πλανητη ειστε? | Αυγούστου 22, 2012 5:51 μ.μ. | Reply
Υπαρχει σημερα που ο ενας χρωσταει στον αλλο δυνατοτητα οσο εντιμος κι αν εισαι να εισαι συνεπης στις υποχρεωσεις σου? Δεν λεω γι αυτους που δεν κοβουν αποδειξεις και αποκρυπτουν εσοδα αυτοι μπορουν να ειναι συνεπεις για τους αλλους λεω που δεν εχουν εσοδα, αυτα που εχουν τα εμφανιζουν αλλα προτιμουν να διακινδυνευουν στον πρωτο ελεγχο παρα ν αφησουν τον υπαληλλο τους απληρωτο και το παλευουν ελπιζοντας να μην τον αφησουν ανεργο Ναι υπαρχουν και οι φοροκλεφτες αλλα οι μη εχοντες τη δυνατοτητα τωρα ειναι πολλοι και πρεπει να τους δοθει μια ευκαιρια Μ αυτο τον τροπο το κρατος ξερει και τι εχει λαμβανειν και απο ποιον
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο