Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δικαστικό έμφραγμα - «Λερναία Ύδρα» οι φορολογικές δίκες με έσοδα έως 20 δισ.

Εναν εντελώς άνισο αγώνα μοιάζει να δίνουν οι διοικητικοί δικαστές που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του 2013 τη δικαστική εκκρεμότητα με τις 167.000 φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις που εντόπισε πέρσι η τρόικα και από τις οποίες το κράτος προσδοκά να εισπράξει κονδύλια που εκτιμάται ότι αφορούν τουλάχιστον 10 έως και 20 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή που οι διοικητικοί δικαστές «φορτσάρουν» και κατάφεραν να πετύχουν τον αρχικό στόχο να «φύγουν» κατά ένα ποσοστό 25% οι εκκρεμότητες μέχρι τις αρχές του 2012, η σκληρή πραγματικότητα έδειξε ότι η επίτευξη του τελικού στόχου μοιάζει και με όνειρο θερινής νυκτός. Η αιτία δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αρκετές υποθέσεις έμειναν πίσω εξαιτίας αναβολών που δόθηκαν από τις αλλεπάλληλες δικηγορικές αποχές (λόγω των μέτρων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και τους νέους νόμους για τις δίκες-«εξπρές») και τις διπλές βουλευτικές εκλογές. Αλλά έχει να κάνει κυρίως με τη συνεχή, ασταμάτητη εισροή νέων υποθέσεων που γεννά η πολυνομία, η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και η κακοδιοίκηση αυτού του κράτους.

Αδιέξοδο
Οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις μοιάζουν με τη Λερναία Υδρα και η πρόσκαιρη επιτυχής αντιμετώπισή της, οδηγεί τελικά με μαθηματική ακρίβεια στο να «ξετρυπώσουν» ακόμα περισσότερα «κεφάλια», προκαλώντας τελικά ένα αδιέξοδο.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται σε αρκετά δικαστήρια το «τέρας» μοιάζει ανίκητο, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά και δεν έχει δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ο θεσμός της «πιλοτικής» δίκης, που με τη γρήγορη παραπομπή κρίσιμων νομικών θεμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα επέτρεπε να λυθούν το ταχύτερο δυνατό καίρια συνταγματικά προβλήματα, ώστε να ευθυγραμμιστούν όλα τα κατώτερα δικαστήρια στην ίδια πορεία χωρίς να χρειαστεί να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία (ή και παραπάνω) μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

Τα αλλεπάλληλα φορολογικά νομοθετήματα, και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις και «χαράτσια», «γέννησαν» όπως ήταν εύλογο νέες «φουρνιές» δικών, παρά τα «τσουχτερά» παράβολα, με τα οποία επιβαρύνονται πλέον όσοι τολμούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το «αλάθητο» των φορολογικών και λοιπών διωκτικών αρχών.

Σε φορολογικό επίπεδο έχουν προσβληθεί με αγωγές όλα τα μέτρα που έφερε η μνημονιακή διετία, αλλά και προγενέστερα, όπως η έκτακτη εισφορά του 2009, το ΕΤΑΚ, τα τέλη επιτηδεύματος, το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ο νέος τρόπος υπολογισμού τεκμηρίων, η αλλαγή του συστήματος φορολόγησης, η κατάργηση φοροαπαλλαγών (και ο περιορισμός τους για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες), ο ΦΑΠ, φορολογικά μέτρα για εξωχώριες εταιρείες, η φορολόγηση ακινήτων ιδρυμάτων και μουσείων, η φοροκάρτα, ο συμψηφισμός χρεών, η δυνατότητα διασταύρωσης όλων των στοιχείων και συναλλαγών για τη διεύρυνση της φορολόγησης κ.λπ.

Ολες αυτές οι υποθέσεις, από τη στιγμή που τίθενται συνταγματικές ενστάσεις και αφορούν ταυτόχρονα χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες, έχουν παραπεμφθεί αναγκαστικά στο ΣτΕ, έχουν προκαλέσει «πιλοτικές» δίκες και αναμένεται η επίλυσή τους.

Μόνο που η Ολομέλεια ΣτΕ έχει «φρακάρει» στην κυριολεξία από τέτοιες «πιλοτικές» ή μείζονος σημασίας υποθέσεις, αφού πέρα από τα φορολογικά - τελωνειακά ζητήματα, μοιραία παραπέμφθηκαν στον ίδιο δικαστικό σχηματισμό και σωρεία άλλων σπουδαίων υποθέσεων που αφορούν τη συνταγματικότητα του Μνημονίου, των περικοπών μισθών - συντάξεων, της επιβολής εισφορών αλληλεγγύης, των νέων εργασιακών μέτρων, του «κουρέματος» (PSI), της εργασιακής εφεδρείας, των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαιρέτων, του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, της νομοθεσίας για την ιθαγένεια και πολλών ακόμα «καυτών» κοινωνικών προβλημάτων.

Από όλες αυτές τις υποθέσεις, απάντηση έχει δοθεί μέχρι στιγμής μόνο για το 1ο Μνημόνιο, για το «χαράτσι» της ΔΕΗ και κατά ένα περιορισμένο σκέλος για τους ημιυπαίθριους χώρους. Ακόμα και η έκτακτη εισφορά επί ΝΔ το 2009 που κινήθηκε με ταχύτατους δικαστικούς ρυθμούς και «πίεση» από τη Γενική Επιτροπεία, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα στην Ολομέλεια ΣτΕ και από την απόφασή της θα κριθεί η τύχη πάνω από 20.000 εκκρεμών δικών στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και εφετεία της χώρας, αλλά και το κατά πόσον τα κρατικά ταμεία θα αναγκαστούν να επιστρέψουν μεγάλα κονδύλια.

Νέες δίκες
Είναι τέτοιο το «έμφραγμα» από τις «πιλοτικές» δίκες, που αρκετές υποθέσεις άρχισαν να «φεύγουν» από την Ολομέλεια ΣτΕ για να βγουν αποφάσεις από τμήματα του δικαστηρίου με επταμελείς συνθέσεις, όπως έγινε με τις διατάξεις περί συμψηφισμού χρεών, που τελικά κρίθηκαν κατά πλειοψηφία συνταγματικές, βοηθώντας να «ξεμπλοκαριστούν» κάποιες δίκες σε κατώτατα δικαστήρια.

Ομως η εξαγγελία νέων φορολογικών μέτρων, σε συνδυασμό με το κυνήγι των φορολογικών παραβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη (για μη απόδοση ΦΠΑ, πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ.) γεννούν ολοένα και περισσότερες νέες δίκες, που στην πράξη ακύρωναν τις προσπάθειες για εκμηδένιση ή γενναίο περιορισμό των εκκρεμοτήτων. Οι διοικητικοί δικαστές δηλώνουν πρόθυμοι να συνεχίσουν να «βάζουν πλάτη» για να επιτευχθούν και οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, αλλά αξιώνουν να τηρηθεί πλέον ένα πάγιο φορολογικό καθεστώς, να καταργηθούν η πολυνομία και οι πολυδαίδαλες ρυθμίσεις και να δοθεί η δυνατότητα εξωδικαστικών λύσεων στις μικρότερης σημασίας υποθέσεις μέσα από διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες με τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ.

Στην υπερφόρτωση των δικαστηρίων, στην καθυστέρηση άλλων υποθέσεων και στην εμφάνιση της Λερναίας Υδρας, συνέβαλαν πάντως και κάποιες άστοχες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ήταν π.χ. η υπερβολική αύξηση παραβόλων σε χιλιάδες εκκρεμείς δίκες, τα οποία αδυνατούσαν να πληρώσουν οι διάδικοι, με αποτέλεσμα -επειδή υπήρξε και συνταγματική αμφισβήτησή τους- να οδηγηθούν σε αναβολή, αλλά και σε «πάγωμα» χιλιάδες δίκες.

Εκκρεμείς δίκες
Αριθμοί που σοκάρουν

Στα τέλη Ιουνίου στο ΣτΕ εκκρεμούσαν 5.292 φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις, το αντικείμενο των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2-3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε είδους περιεχομένου στο δικαστήριο είναι 31.257. Από τις εκκρεμείς φορολογικές δίκες οι 407 έχουν περιουσιακό αντικείμενο πάνω από μισό εκατ. ευρώ η καθεμία, οι 865 από 100.000 έως 500.000, οι 480 από 50.000 - 100.000, οι 899 από 10.000 - 50.000 ευρώ και οι υπόλοιπες 2.641 έως 10.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή μεταφέρθηκαν 5.663 υποθέσεις από το 2011, ενώ μέσα στο α΄ μόλις τρίμηνο του 2012 υποβλήθηκαν 620 νέες υποθέσεις.

Στα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όπου εκκρεμούσαν αρχικά περίπου 167.000 υποθέσεις, στα τέλη του 2011 οι εκκρεμείς δίκες ήταν 159.837 και στο τέλος του α' τριμήνου του 2012 ήταν 153.738. Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία στα τέλη του 2011 εκκρεμούσαν 142.852 δίκες, που στο α' τρίμηνο «έπεσαν» στις 135.269 μολονότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2012 εισήχθησαν 8.118 νέες φορολογικές υποθέσεις. Στις 4 Απριλίου 2012 παρέμεναν εκκρεμείς και απροσδιόριστες 105.548 φορολογικές υποθέσεις, ενώ μέσα στο α' εξάμηνο του έτους είχαν προσδιοριστεί για εκδίκαση 30.491 υποθέσεις.

Οι εκκρεμείς στα Διοικητικά Εφετεία 11.322 υποθέσεις στα τέλη του 2011 αυξήθηκαν σε 12.186, αφού το α΄ τρίμηνο του 2012 εισήχθησαν 2.861 νέες υποθέσεις. Στις 30 Απριλίου 2012 οι εκκρεμείς απροσδιόριστες υποθέσεις ανέρχονταν σε 5.347, ενώ οι εισαχθείσες υποθέσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι τέλος Απριλίου ανήλθαν σε 5.660. Το α' εξάμηνο του 2012 προσδιορίστηκαν για εκδίκαση 2.769 υποθέσεις.

Χάος στη Δικαιοσύνη

    5.292 φορολογικέ σ' - τελωνειακές υποθέσεις με αντικείμενο 2-3 δισ. εκκρεμούσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τέλη Ιουνίου.
    Οι 407 έχουν περιουσιακό αντικείμενο πάνω από μισό εκατ. ευρώ η καθεμία, οι 865 από 100.000 έως 500.000, οι 480 από 50.000 - 100.000, οι 899 από 10.000 - 50.000 ευρώ και οι υπόλοιπες 2.641 έως 10.000 ευρώ.
    ΣΤα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όπου εκκρεμούσαν αρχικά περίπου 167.000 υποθέσεις, στα τέλη του 2011 οι εκκρεμείς δίκες ήταν 159.837 και στο τέλος του α' τριμήνου του 2012 ήταν 153.738.
    Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία στα τέλη του 2011 εκκρεμούσαν 142.852 δίκες, που στο πρώτο τρίμηνο «έπεσαν» στις 135.269.
    
    Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο