Ειδήσεις Κωδικοποιήσεις νόμων

Σε ιδιώτη η ανάθεση των ελέγχων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

Τέσσερα χρόνια χωρίς ουσιαστική παρακολούθηση, μία αιτία ακρίβειας και φοροαποφυγής

Στους ιδιώτες στρέφεται τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, που αποτελούν παράγοντα συντήρησης της ακρίβειας και φοροαποφυγής.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 3728/2008 και τρία χρόνια μετά την ψήφιση του δεύτερου νόμου, του 3775/2009 με τον οποίο καθορίζονταν οι αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών επί του θέματος, τα αποτελέσματα που έχουν να παρουσιάσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι οικτρά. Μέχρι στιγμής έχει επιβληθεί μόλις ένα πρόστιμο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δείχνουν ότι έπεται συνέχεια το προσεχές διάστημα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, λοιπόν, διενεργεί διαγωνισμό για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο, του έργου της παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς (ΥΠΕΑ) για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Επιπλέον, ο ανάδοχος θα προβεί και σε παρατηρήσεις που μπορεί να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την καταγραφή του επιπέδου δεικτών ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει των τιμών εισροών και της τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών, καθώς και διατύπωση βασικών προτάσεων για την παραγωγή στρατηγικής με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο εμπόριο. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανέρχεται σε 21.771 ευρώ. Το έργο έχει περιληφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί ξανά, αλλά είχε κηρυχθεί άγονος, με συνέπεια στη συνέχεια να τροποποιηθούν κάποιοι από τους όρους του.

Η τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% των εμπορικών συναλλαγών στα ανεπτυγμένα κράτη πραγματοποιείται μεταξύ εταιρειών του ιδίου ομίλου. Ο τρόπος με τον οποίο ένας όμιλος εταιρειών εφαρμόζει την τιμολογιακή του πολιτική καθορίζει και την κατανομή του κόστους, αλλά και του κέρδους στις διάφορες εταιρείες του ομίλου ανά τον κόσμο. Εάν, λοιπόν, χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές στη διαμόρφωση της τιμολογιακής του πολιτικής μπορεί να αυξήσει με τεχνητό τρόπο σε ένα κράτος το κόστος των πωλούμενων προϊόντων. Ετσι, αφενός εμφανίζει ως αναγκαία την αύξηση των τιμών πώλησης προς τον τελικό καταναλωτή, πυροδοτώντας την ακρίβεια, αφετέρου έχοντας εμφανίσει μειωμένο μεικτό κέρδος -μέσω της τεχνητής διόγκωσης του κόστους των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών- φοροαποφεύγει.

Αλλο «κόλπο» που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είναι να δανείζει η μητρική μια θυγατρική της με δυσανάλογα μεγάλα ποσά, μεγαλύτερα της δανειοληπτικής της ικανότητας ή μεγαλύτερα των αναγκών της. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η συγκεκριμένη εταιρεία να εμφανίζει επί σειρά ετών ζημιογόνες χρήσεις στην Ελλάδα, ενώ επιλέγεται ως δανείστρια συνδεδεμένη επιχείρηση που φορολογείται σε κράτος με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης. Συχνά, επίσης, οι μητρικές δανείζουν με πολύ υψηλά επιτόκια τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.

Μια συχνή μέθοδος για την τεχνητή διόγκωση του κόστους που οδηγεί στην υπερτιμολόγηση των προϊόντων είναι η επιβολή από τις μητρικές στις θυγατρικές πολύ υψηλών δικαιωμάτων χρήσης των σημάτων (royalties).

Το ζήτημα της χρήσης αθέμιτων πρακτικών στις ενδοομιλικές συναλλαγές έχει απασχολήσει και την τρόικα, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη για τη διατήρηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση του εργατικού κόστους, καθώς και την υποχώρηση της ζήτησης. Τα προβλήματα, εξάλλου, ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών έχουν αποτελέσει το προηγούμενο διάστημα αντικείμενο συναντήσεων εργασίας μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, της Task Force και ελεγκτών ενδοομιλικών συναλλαγών από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Πολωνία.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Αυγούστου 16, 2012 12:40 μ.μ. | Reply
Τώρα κατάλαβαν οτι είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και δεν μπορούν να κάνουν τα στοιχειώδη;... Τις θεσούλες όμως εκείνων που επωμίστηκαν με το τιτάνιο (χα χα χα) αυτό έργο, τις πληρώνουμε ακόμη ε;;;
image description Απορία | Αυγούστου 16, 2012 7:38 μ.μ. | Reply
Μα ποσά επιτέλους θα πληρώσουμε δίπλα,,,, μήπως τελικά όλα γίνονται για να εισπράττουν τις μίζες τους και απο τις εταιρείες συμβούλων,,,, ορκωτών,,,, εισπράξεων,,,, κλπ όπως τις ονομάσει κανείς, δεν ξέρω τι να πιστέψω πια, κανείς αξιόλογος δημόσιος πια ή τους καλούς κοιτάνε να τους διώξουν τα κουμπαροξαφελφια.....
image description PLAPOUTAS | Αυγούστου 17, 2012 7:19 μ.μ. | Reply
Εχεις απόλυτο δίκαιο φίλε/η μου. Εχουν πρόγραμμα οι "άνθρωποι"... Θα δούμε και άλλα πολλά ακόμη εκτός και αν γίνει κάτι και πάνε στον αγύριστο... Στην Αργεντινή έφυγαν νύχτα με ελικόπτερα....Εδώ δεν ξέρω.....
image description ξενος | Αυγούστου 17, 2012 11:00 π.μ. | Reply
Μιλαμε για ενα απο τα πιο δυσκολα αντικειμενα ελεγχου βεβαι, δεν ειναι σαν να κανεις ενα ελεγχο ΦΠΑ...
image description PLAPOUTAS | Αυγούστου 17, 2012 7:22 μ.μ. | Reply
Με αυτά που γράφεις ένα και μόνο πράγμα δηλώνης. Πράγματι είσαι "ΞΕΝΟΣ" με το αντικείμενο του ελέγχου όταν αναφέρεσαι σε έλεγχο ΦΠΑ... Εχεις ακούσει για κυκλώματα κυκλικής απάτης ΦΠΑ (CAROUSEL)??? Εχεις ακούσει για χρήση ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ??? Πάντως εγώ δεν έχω, στη 30χρονη επαγγελματική μου εμπειρία, διαπιστώσει ποτέ σε έκθεση ορκωτού ή πιστοποιημένου λογιστή ή ΙΔΙΩΤΗ ΕΛΕΓΚΤΗ, να υπάρχει αναφορά για ΕΙΚΟΝΙΚΑ -ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, για Υπερτιμολογήσεις και Υποτιμολογήσεις... Αυτά για να μη γράφουμε ότι θέλουμε και ότι "ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ"....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο