Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για «ευαίσθητες περιοχές»

Tη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για παρεμβάσεις σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης. ..

Tη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για παρεμβάσεις σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης. Με αφορμή την τροπολογία για την ένταξη των απολυμένων των κλωστηρίων της Νάουσας σε καθεστώς ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης, που ψηφίστηκε χθες, ο κ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένα αντικειμενικό θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει χρηματοδότηση ανέργων –ανεξαρτήτως κλάδου– σε περιπτώσεις κοινωνικού αδιεξόδου.

Το μέτρο αυτό –όπως εξήγησε ο υπουργός Απασχόλησης– θα μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, σε κλάδους όπου καταγράφεται κύμα απολύσεων και οι άνεργοι δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, και όταν εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας, ύστερα από προγράμματα κατάρτισης. Η παρέμβαση θα αφορά τη χορήγηση εγγυημένου εισοδήματος, θα καθορίζεται σε ποσοστό επί της σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου ο άνεργος είτε θα επανενταχθεί στην εργασία, είτε θα φθάσει στην ηλικία της οριστικής σύνταξης.

Η αποζημίωση θα καλύπτει επίσης την κάλυψη των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα υπάρχει έλεγχος για τυχόν εισοδήματα από αδήλωτη εργασία. Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέρχεται από μια αναδιάταξη των κοινωνικών δαπανών, χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον εργαζομένους και εργοδότες. Το θεσμικό πλαίσιο –όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης– θα προσδιοριστεί μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί πριν από τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας.

Σχετικά με την τροπολογία για τους απολυμένους των κλωστηρίων της Νάουσας, ο υπουργός Απασχόλησης εξήγησε πως η ειδική εισοδηματική ενίσχυση θα ισούται με το ποσό της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι μία έσχατη λύση που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και αποβλέπει στην αντιμετώπιση ενός επείγοντος προβλήματος. Το ΠΑΣΟΚ μετά τη διάσταση απόψεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών του καταψήφισε τελικά την τροπολογία, θέτοντας ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων την επέκταση της ρύθμισης σε όλους τους ανέργους, ανεξαρτήτως κλάδου, σε νομούς με υψηλή ανεργία.

Η κυβέρνηση κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει σαφή θέση, ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τις φθίνουσες περιοχές. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε ότι «θα μελετήσει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και υποσχέθηκε να αξιοποιήσει τις θετικές προτάσεις».

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο