Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΑΡΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ - Οι νέες ποινές της εφορίας για αύξηση των εσόδων

Ανατρεπτικό σχέδιο, με αλλαγή «δόγματος» για το «ποινολόγιο» της εφορίας ώστε αντί για διώξεις, «τσουχτερές» ποινές και πρόστιμα να γίνει «επίθεση φιλίας» στους οφειλέτες επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα έσοδα και να αποτρέψουν ένα «ναυάγιο» στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό όχημα θα είναι ένα νέο «ποινολόγιο» που θα προβλέπει άρση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και πρόσκληση στους φορολογούμενους να έλθουν σε διακανονισμό με την εφορία για την καταβολή φόρων και χρεών και την αποδοχή «αμαρτιών» του παρελθόντος με αντάλλαγμα διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής των φόρων. Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι οι δόσεις της πληρωμής των φόρων ειδικά για τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με την πορεία του τζίρου τους. Στην αντίπερα όχθη σχεδιάζεται αυστηροποίηση των κυρώσεων για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Από την αρχή του έτους
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο «ποινολόγιο» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους περιλαμβάνει τα εξής:

•Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση. Δεν θα επιβάλλεται η αυτοτελής ποινή που φθάνει σήμερα μέχρι τα 1.150 ευρώ όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά φορολογική παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση υπό την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή. Μεταξύ των περιπτώσεων για κατάργηση των προστίμων είναι η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων εκ παραδρομής, η μη έκδοση στοιχείου για συναλλαγή όπως τιμολόγιο, απόδειξη παροχής, δελτίο αποστολής κ.ά. όταν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στοιχείο, η διαπίστωση τυπικών παραβάσεων που δεν επηρεάζουν έσοδα και έξοδα.

•Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις και για «ψύλλου πήδημα» ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων- εξόδων.

•Διαγραφή μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος, υποβάλλοντας νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

•Το μέτρο αφορά περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις και οι οποίοι θα υποβάλλουν αρχικές, διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις αποδεχόμενοι τον πρόσθετο φόρο που πρέπει να καταβάλλουν για τα παρελθόντα έτη (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.ά.). Το σπάσιμο του φόρου σε δόσεις θα είναι ανάλογο του χρόνου γέννησης της υποχρέωσης, το είδος και το ύψος του φόρου, τις οικονομικές αντοχές του φορολογούμενου και το ιστορικό του.

•Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση) με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Επίσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από το συμβόλαιο με την εφορία θα παρέχεται έκπτωση μέχρι και 30%.

•Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

•Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο ή εξάμηνο) θα επαναπροσδιορίζεται το καταβαλλόμενο ποσό από τον οφειλόμενο φόρο έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων.

•Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος που θα βεβαιώνεται αυτόματα θα κυμαίνεται στο 3%- 5% των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

•Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

•Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.) θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, που φθάνουν μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

•Πέραν των ποινικών και άλλων κυρώσεων στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου που δεν θα μειώνονται ακόμα και αν έρθουν σε συμβιβασμό.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο