Φοροδιαφυγή και διαφθορά οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών

Οικονομικές Ειδήσεις

10 Μάιος 2006
Η πάταξη της φοροδιαφυγής για την εξεύρεση νέων πόρων, που θα κατευθυνθούν στην άσκηση κοινωνικότερης πολιτικής, αλλά και των φαινομένων διαφθοράς ... Taxheaven.gr

Η πάταξη της φοροδιαφυγής για την εξεύρεση νέων πόρων, που θα κατευθυνθούν στην άσκηση κοινωνικότερης πολιτικής, αλλά και των φαινομένων διαφθοράς που παρατηρούνται τόσο στον φορολογικό κλάδο όσο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των δημοσίων εσόδων.


Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, μιλώντας χθες στους νέους εφοριακούς που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδείξει καμία απολύτως ανοχή απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές. Η μείωση της φοροδιαφυγής, υπογράμμισε ο κ. Μπέζας, σημαίνει ταυτόχρονα λιγότερους φόρους για όλους τους πολίτες. Αυτό αποτελεί βασική αρχή της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, επεσήμανε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι στον πόλεμο ελεγκτικών μηχανισμών και φοροφυγάδων δεν χωρούν εκπτώσεις και πισωγυρίσματα.


Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι εφικτός χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, γίνεται μέσω της συγκράτησης των δημοσίων δαπανών και της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Ειδικά για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση το 2004 θα συνεχισθούν με στόχο την ανατροπή ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και μιας δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας. Οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι:


- Η εξυπηρέτηση του πολίτη.
- Η διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης και διαφάνειας, μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και υποκειμενικών εκτιμήσεων.
- Η δημιουργία ενός συστήματος, που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
- Η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων - που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος του προϋπολογισμού και την καθοριστική παράμετρο της δημοσιονομικής εξυγίανσης - μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου.

Πηγή Κέρδος