Διασταυρώσεις των αρχείων όλων των Ταμείων με την βάση της Γ.Γ.Π.Σ. για τον εντοπισμό παράνομων συντάξεων και αδήλωτων εισοδημάτων

Εργατικά - Ασφαλιστικά

1 Αύγουστος 2012
Taxheaven.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2012

Με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης προωθεί τη συγκέντρωση όλων των αρχείων των συνταξιούχων των Ταμείων και τη διασταύρωση όλων αυτών των δεδομένων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να αποκαλυφθεί όλο το φάσμα των παράνομων συντάξεων, να εντοπιστούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια καταβολής, να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα εισοδήματα δηλώνονται και φορολογούνται και εν τέλει να διαπιστωθεί αν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται με νόμιμο τρόπο.

Στο εξής, καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Αυτοί οι δύο μοναδικοί αριθμοί που αφορούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του κάθε πολίτη, αξιοποιούνται πλέον με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τόσο εκτεταμένος και σε βάθος έλεγχος των συνταξιοδοτικών παροχών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα «τυφλό» ασφαλιστικό σύστημα και κανένα ταμείο δεν «έβλεπε» τις παροχές και τις συντάξεις που έδιναν τα άλλα ταμεία στους δικούς του ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι σε παροχές που δεν έπρεπε να δίνονται και σε φόρους ή σε εισφορές που δεν καταβάλλονταν.

Εφικτός στόχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από «μαϊμού» συντάξεις και απώλεια πόρων. Αυτό είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για όλους τους ασφαλισμένους πολίτες.