Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων
Αλλες ειδήσεις

Την πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ζητά η ΕΣΕΕ με προτάσεις της για την μετά Κ.Β.Σ. εποχή

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2012

Την πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ζητά η ΕΣΕΕ με προτάσεις της για την μετά Κ.Β.Σ. εποχή.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ Γιάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, με θέμα την πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καταθέτοντας πλήρεις και στοιχειοθετημένες προτάσεις. Στην επιστολή της αναφέρει ότι ο Κ.Β.Σ. και ο Κ.Φ.Ε. σήμερα αποτελούν ένα γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες αλλά ούτε και στην προσπάθεια των φορολογικών υπηρεσιών για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, το εμπόριο προτείνει την αντικατάστασή του με εύχρηστες, σύγχρονες, λειτουργικές και πρακτικές εφαρμογές και λύσεις, οι οποίες αναλύονται διεξοδικά.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ εκφράζουν την επιθυμία του συνόλου του εμπορικού κόσμου για άμεση και πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στην πολύ κρίσιμη καμπή στην οποία έχει βρεθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα, το εν λόγω πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα ή ποτέ. 

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για την μετά Κ.Β.Σ. εποχή είναι:

1. Ο τρόπος φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων να διεκπεραιώνεται:
• με την μέσω TAXIS διασταύρωση στοιχείων, των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., την υποβολή κατ’ έτος του πρώτου και τελευταίου Ζ της ταμειακής μηχανής (για ηλεκτρονική διασταύρωση και επαλήθευση του κύκλου εργασιών) και των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τιμολογίων. 
• με τον έλεγχο της διακίνησης των αγαθών (αποδείξεις λιανικής-τιμολόγια κλπ.),
• με την αυστηρώς ηλεκτρονική παρακολούθηση κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ,
• να γίνεται τακτικός έλεγχος αν παρατηρείται έστω και μια παράβαση.

2. Αναμόρφωση της συλλογιστικής χαρακτηρισμού των δαπανών ως παραγωγικών. Η καταγραφή των εκπιπτόμενων και μη δαπανών με την πάροδο των ετών έχει δημιουργήσει μια τεράστιου μεγέθους λίστα, άρα επιβάλλεται, σε κάθε περίπτωση, να εξετάζεται η παραγωγικότητα των δαπανών με βάση μιας περιοριστικής καταγραφής και αποσαφήνιση του ορισμού της παραγωγικότητας αυτών. 

3. Καθιέρωση φορολογικού πιστοποιητικού και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν ελέγχονται υποχρεωτικά από Ορκωτούς Λογιστές. Οι πιστοποιημένοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί να αναλάβουν την έκδοσή του με τους όρους και υποχρεώσεις που διέπουν το πιστοποιητικό που εκδίδουν οι Ορκωτοί Λογιστές.

4. Τα κέρδη που πραγματικά επενδύονται να απαλλάσσονται της φορολογίας, ως αφορολόγητο επενδυτικό κεφάλαιο γνωστό και ως «αφορολόγητο αποθεματικό».   

5. Συμβουλευτικός και όχι μόνο κατασταλτικός φορολογικός έλεγχος με περιορισμό προστίμων και προσαυξήσεων καθώς και αναστολή ποινικών διώξεων με αυτόφωρη διαδικασία. 

Η άμεση κατάργηση και αντικατάσταση του Κ.Β.Σ. απαιτεί: 

1. Ένα νέο φορολογικό κώδικα ο οποίος θα καταγράφει με απλότητα και σαφήνεια τις υποχρεώσεις των επιτηδευματιών για την διακίνηση των αγαθών και την περιγραφή του είδους  έτσι ώστε αποφεύγοντας την γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα να απλοποιηθεί η έκδοση τους και να διευκολυνθεί ο έλεγχος. Ο έλεγχος της διακίνησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, περιστολή της φοροδιαφυγής.

2. Ένα πλαίσιο του τρόπου καταγραφής των οικονομικών δεδομένων σε καταστάσεις εσόδων – εξόδων – απογραφών για την φορολογία εισοδήματος και ειδικών καταστάσεων στις οποίες καταχωρούνται οι λοιπές πράξεις που αφορούν λοιπά αντικείμενα φορολογικού ενδιαφέροντος (π.χ. αποσβέσεις, αυξήσεις κεφαλαίου για τον φόρο συγκέντρωσης, αναπροσαρμογή παγίων κ.τ.λ.) 

3. Έναν κανονισμό φορολογικών ελέγχων με τη δημιουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών φορέων οι οποίοι θα διενεργούν τους παρακάτω ελέγχους:

α) Φορολογικός έλεγχος. Όλες οι επιχειρήσεις (εκτός αυτών που τηρούν βιβλία αγορών) θα ελέγχονται ηλεκτρονικά με ένα απλό τρόπο όπως ισχύει για τα βιβλία εσόδων – εξόδων. Δηλαδή θα ελέγχονται οι αγορές, οι δαπάνες και τα έσοδα. Με τον τρόπο αυτό δεν απαιτούνται εξειδικευμένες ελεγκτικές γνώσεις. 

β) Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμών) πραγματοποιούμενος μέσω ΓΕΜΗ δηλαδή ηλεκτρονική διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού για την απεικόνιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης με σκοπό την διασφάλιση των τρίτων έτσι ώστε οι οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.  

γ) Διαχειριστικός έλεγχος. Αυτός να γίνεται από ορκωτούς λογιστές και έχει σχέση με τα συμφέροντα των μετόχων. 

4.Μία ηλεκτρονική διαδικασία συναλλαγών και χρήση ηλεκτρονικού χρήματος μέσω φοροκάρτας. Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών φαίνεται ότι διευκολύνει το κράτος και τις τράπεζες, λόγω έλλειψης μετρητών στην αγορά ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

5.Την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για καταβολή ΦΠΑ και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δηλώσεων, καταθέσεων και κύκλου εργασιών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ALONE^^ | Ιουλίου 31, 2012 8:32 μ.μ. | Reply
Το είχαν ξεχάσει σε κανένα συρτάρι απο πρόπερσι.....ζώα εεε ζώα τι βιβλία αγορών και κατάργηση του Κ.Β.Σ. αυτά δεν γίνονται στην μπανανία μας....
image description Ηλίας | Αυγούστου 1, 2012 1:59 μ.μ. | Reply
Ώρα ήταν να γίνει και μια τέτοια πρόταση.... Μόνο που δεν είναι επί των ημερών.
Άσε που εδώ και 15 χρόνια το ακούω αυτό περί κατάργησης του ΚΒΣ, απλοποίηση της Φορολογίας κτλ.
ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ φτάνει πιά. Πότε θα γίνει έστω και το 1% πράξη;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο