Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Στο «τραπέζι» οι μειώσεις για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα

Στο «τραπέζι» οι μειώσεις για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα

Δραστικές μειώσεις που θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 40% στα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μείωση στο ύψος των προστίμων αποτελεί, μεταξύ άλλων, πρόταση του ΤΕΕ η οποία φαίνεται ότι συνάντησε γόνιμο έδαφος στην νέα κυβέρνηση και κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μια γενναία μείωση του προστίμου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επικοινωνιακά και θα φέρει γρήγορα ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Επίσης, εκτιμάται ότι θα δώσει και πολιτικά οφέλη αφού θα φανεί σαν κίνηση με κοινωνικό προσανατολισμό που θα δώσει «φτηνή» λύση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ειδικά σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο και ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω δραστικές αλλαγές στο νόμο.


Από τα πάνω από ένα εκατ. αυθαίρετα που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλη τη χώρα, στη διαδικασία της τακτοποίησης, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της, έχουν μπει μόλις 370.000 περίπου ιδιοκτησίες. Μια μεγάλη μερίδα αυτών, πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν εισέλθει στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο έχει λαμβάνειν από τις δόσεις όσων ήδη τακτοποιήθηκαν τουλάχιστον επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία για την τακτοποίηση έχει «κολλήσει» αφού μετά και τις πολλές παρατάσεις, τις πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις στο νόμο και κυρίως την ασάφεια που έχει επικρατήσει, οι πολίτες πλέον? δεν βιάζονται. Η νέα παράταση λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου άλλα στο υπουργείο και στο ΤΕΕ το οποίο «τρέχει» την ηλεκτρονική διαδικασία, δεν αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει σοβαρή ανατροπή στην υφιστάμενη εικόνα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ίδιοι οι μηχανικοί δεν προχωρούν τις αιτήσεις καθώς εκκρεμούν ακόμη, όπως αναφέρουν, πολλές διευκρινήσεις. Περιγράφουν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ενώ μπήκαν αρχικά στη διαδικασία, δεν προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων, προτιμώντας να μείνουν στη παρανομία ή να περιμένουν κάποια ενδεχόμενη αλλαγή στο νόμο ή παράταση της διαδικασίας.

Ποινικές κυρώσεις
Πάντως, χαρακτηριστικό του ελλείμματος ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών είναι ότι δυο στα τρία αυθαίρετα που έχουν ήδη τακτοποιηθεί, μπήκαν στη διαδικασία κατά την διάρκεια της πρώτης προθεσμίας που έληγε στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Από την αρχή του τρέχοντος χρόνου και την έναρξη της δεύτερης παράτασης έως και σήμερα (πλέον διανύουμε την τρίτη παράταση της διαδικασίας), τακτοποιήθηκαν λιγότερα από 100.000 αυθαίρετα εκ των 370.000 ακινήτων συνολικά που μπήκαν στη ρύθμιση.


Ένα ακόμη θέμα που προκάλεσε εμπόδια ήταν και η απόφαση του ΣτΕ για την συνυποβολή αεροφωτογραφιών και δημοσίων εγγράφων. Όπως εξηγεί όμως η Ομοσπονδία των κατασκευαστών, η πλειονότητα των αυθαιρέτων δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό, πέντε μήνες μετά εκκρεμεί η διευκρίνιση για όλους όσους είχαν ήδη μπει στη διαδικασία χωρίς δημόσια έγγραφα όπως προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 50.000 αυθαίρετα τα οποία ουσιαστικά τώρα είναι στον αέρα κι ενδεχομένως οι ιδιοκτήτες τους να αντιμετωπίσουν και ποινικές κυρώσεις.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο