Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σκάνδαλο εκατ. ευρώ με πλαστές εγγυητικές επιστολές και μίζες στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σκάνδαλο εκατ. ευρώ με πλαστές εγγυητικές επιστολές και μίζες στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με πλαστές εγγυητικές επιστολές τραπεζών, φέρεται να έχει ανακαλύψει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που εξετάζει το τελευταίο διάστημα παράνομες συναλλαγές υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της διαδικασίας επιδότησης τουριστικών μονάδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», oι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να έχουν αποδεχθεί τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ που τους παρέδωσαν υποψήφιοι «επενδυτές» προκειμένου να επιχορηγηθούν. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση των σχετικών φακέλων, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι «έπεφταν μίζες» για να δίνονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα κοινοτικά κονδύλια στους ιδιώτες.

Αφορμή για την έρευνα του κ. Ρακιτζή στάθηκε η επ' αυτοφώρω σύλληψη, στις αρχές Μαρτίου 2012, δύο υπαλλήλων του αρμοδίου τμήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, κ. Αρη Μάρκου, προκειμένου να του παραδοθούν τα χρήματα της επιχορήγησής του, 10 εκατ. ευρώ. Παρόμοιο κρούσμα υπήρξε και στις αρχές Μαΐου, όταν συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι του Υπουργείου να παίρνουν μίζα 10.000 ευρώ από ξενοδόχο του Ηρακλείου.

Υστερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης του ξενοδόχου από το Ναύπλιο άρχισε έρευνα στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι εξέτασαν τους φακέλους εκατοντάδων επιδοτήσεων κι οι οποίοι φέρεται να έχουν ανακαλύψει σωρεία παρανομιών και παρατυπιών. Ενα από τα «πονηρά» σημεία της σχετικής διαδικασίας είναι οι εγγυητικές επιστολές -από την ίδια μάλιστα τράπεζα- που καταθέτουν οι υποψήφιοι για να λάβουν τις επιχορηγήσεις και τις οποίες βέβαια οφείλουν να ελέγξουν και να διασταυρώσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι πριν προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις εντοπίσθηκαν από τους επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, πλαστές εγγυητικές επιστολές που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι επενδυτές και οι οποίες «περιέργως» δεν ελέγχθηκαν από τους αρμοδίους υπαλλήλους.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PLAPOUTAS | Ιουλίου 25, 2012 11:03 π.μ. | Reply
Μετά και από αυτές τις αποκαλύψεις για τις επιχορηγήσεις με πλαστά δικαιολογητικά, καιρός είναι να ξυπνήσουν από τον λήθαργο επιτέλους οι αρμόδιοι του ΥΠΟΙΚ και να δώσουν εντολή για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους (με ότι έχει απομείνει από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, που με τόση σπουδή διέλυσαν) σε όσους εντάχθηκαν σε αναπτυξιακούς νόμους και έλαβαν επιχορηγήσεις δις ΕΥΡΩ την τελευταία δεκαετία και θα διαπιστώσουν ότι έγινε εκτεταμένη χρήση ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ και τα περισσότερα ποσά από τις επιχορηγήσεις έχουν σταλεί σε τράπεζες του εξωτερικού …..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο