Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προτάσεις της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ. για την φορολόγηση των συναλλαγών, των μερισμάτων και των υπεραξιών

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Προς Καθηγητή Κύριο Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα 

Προς ενημέρωση Κυρίου Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Αθήνα

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Θέμα: Προτάσεις της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ. για την φορολόγηση των συναλλαγών, των μερισμάτων και των υπεραξιών

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλύσετε, θα χρειασθεί να αντιμετωπίσετε και το ως άνω θέμα. Για να εξέλθουμε επιτυχώς από την κρίση, ήρθε η ώρα για το σοβαρότερο επόμενο βήμα που είναι η ανάπτυξη, όπως διακηρύσσετε urbi et orbi από καιρό. Για το σκοπό αυτό, τόσο οι τράπεζες όσο και οι λοιπές εισηγμένες εταιρείες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια. Μια πηγή για αυτά θα πρέπει να είναι και το Χρηματιστήριο. Πλην όμως με το σημερινό φορολογικό καθεστώς αυτό καθίσταται ανέφικτο.  

Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην αγορά. Πρέπει να προσελκύσουμε όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, ξένους και Έλληνες επενδυτές, στις αυξήσεις κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, εξυπακούεται ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για εγχώριους ή αλλοδαπούς επενδυτές, για μεγάλους ή μικρούς, κοκ. Οι φόροι των μερισμάτων είναι σε συνεχή εκκρεμότητα. Ο φόρος υπεραξίας επίσης. Φέτος δεν θα υπάρξουν ούτε κέρδη προς διανομή από μερίσματα ούτε υπεραξίες προς φορολόγηση. Οι δε χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι στο ναδίρ.  

Προτείνουμε λοιπόν:

• Για τα μερίσματα να αναγγελθεί η επαναφορά του παλαιού τρόπου φορολόγησης διανεμόμενων κερδών. Δηλαδή φόρος εισοδήματος στο όνομα της εταιρείας με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης για τον μέτοχο. Έτσι, παραμένει ισοσκελισμένη η φορολογία αλλοδαπών και Ελλήνων.

• Για τον φόρο υπεραξίας πρέπει να αναγγελθεί η οριστική κατάργησή του. Χώρες όπως ενδεικτικά η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελβετία δεν έχουν καθόλου φόρο υπεραξίας. Σε παρόμοιο καθεστώς πρέπει να υπαχθούμε και εμείς. 

• Για τον φόρο επί των συναλλαγών προτείνουμε την πλήρη κατάργησή του. Όταν η Ευρώπη αποφασίσει να υιοθετήσει ένα παν-Ευρωπαϊκό φόρο συναλλαγών [Tobin], τότε να τον επαναφέρουμε και εμείς.

Ελπίζουμε ότι η κρισιμότητα του αναπτυξιακού εγχειρήματος, οι ελπίδες που βασίζονται στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το μηδενικό προσδοκώμενο όφελος από τα μερίσματα και τις υπεραξίες καθώς και το ελάχιστο έσοδο από τις συναλλαγές, θα οδηγήσουν στην αποδοχή των προτάσεών μας προς γενικό όφελος της Ελληνικής οικονομίας.


Με τιμή, 
 
Παναγιώτης Γ. Δράκος
Πρόεδρος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο