Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι σημαίνει για τις καταθέσεις ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από το δανεισμό της ΕΚΤ

Μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες οι ελληνικές τράπεζες, μετά το αποκλεισμό τους από το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) από τις 25 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωσύστημα, από αυτήν την ημερομηνία δεν θα αποδέχεται τους τίτλους εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ.

Αποκλεισμός μέχρι νεωτέρας…

Οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών από τις 25/7 θα ικανοποιούνται μόνο μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι που συνέβη ξανά τον περασμένο Μάιο, λόγω της καθυστέρησης που είχε παρατηρηθεί στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο μηχανισμός αυτός είναι ακριβότερος σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούνται απευθείας από την ΕΚΤ, ενώ για την αύξηση του περιθωρίου χρηματοδότησης απαιτείται η έγκριση του Ευρωσυτήματος.

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της συνέδεσε άμεσα την άρση του αποκλεισμού αυτού με την έκθεση προόδου που θα συντάξει το επόμενο διάστημα η τρόικα για την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης εφαρμογής του μνημονίου.

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει άμεση επίπτωση ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Το Ευρωσύστημα δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτα τα πιστωτικά ιδρύματα και θα συνεχίσει να τους παρέχει όση ρευστότητα χρειάζονται.

Ενδεχομένως, εάν υπάρξουν πιέσεις στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος να αυξηθούν τα επιτόκια στις καταθέσεις, προς όφελος των αποταμιευτών.

Από την άλλη βέβαια, η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει αρνητικά ως προς το δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο.
 
Πηγή Moneyonline.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Ιουλίου 23, 2012 11:35 π.μ. | Reply
Ναι, όντως ανησυχούμε για τις υπέρογκες καταθέσεις μας και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο