Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο - Σε 10 δόσεις οι φόροι για εισοδήματα έως 100.000 ευρώ

Μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θέτει σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.  

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων προς το δημόσιο

Παράλληλα εντός της ερχόμενης εβδομάδος το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει τη ρύθμιση για την καταβολή σε έως 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφλησή του και να εξασφαλισθεί η είσπραξη των εσόδων αυτών στα ταμεία του κράτους.  
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο που έχουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σε έως και 60 δόσεις.

Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των δόσεων σε σχέση με την προηγούμενη ( 24 δόσεις) ενώ τα όρια για την υπαγωγή σ΄ αυτήν αναμένεται να παραμείνουν τα 10.000 ευρώ για οφειλές από φυσικά πρόσωπα και τα 75.000 ευρώ για οφειλές επιχειρήσεων. Η ρύθμιση θα προβλέπει μάλιστα την απαλλαγή ως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής αλλά μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για την καταβολή σε πολλές δόσεις του φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εκτιμάται ότι θα προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής σε αυτήν φορολογούμενων με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό φορολογούμενοι με υψηλότερα εισοδήματα θα εξοφλήσουν κανονικά το φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει το ισχύον καθεστώς.  
 
Τέλος στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών, προωθούν την κατάργηση από φέτος της αποστολής του ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους ιδιοκτήτες τους. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν μέσω τραπέζης τα τέλη κυκλοφορίας και θα διακρατούν την σχετική απόδειξη καταβολής τους.

Πηγή Το Βήμα


Για το ίδιο θέμα η ημερησία γράφει

Ρύθμιση οφειλών και φόρων σε πολλές μηνιαίες δόσεις

Νέα ρύθμιση-πακέτο για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των φόρων σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας το οικονομικό επιτελείο. Το σχέδιο προβλέπει νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις και την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα φετινά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει από τη μια να διευκολύνει τους φορολογούμενους στην καταβολή των «μαζεμένων» και υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά και των χρεών προς το Δημόσιο και από την άλλη να διασώσει από την κατάρρευση τα έσοδα του προϋπολογισμού. Οπως, άλλωστε, σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «χωρίς ευνοϊκή ρύθμιση ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει φέτος και θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα».

Στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις που θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα προβλέπουν τα εξής:

Την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 9 ή 10 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση θα αφορά φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ και στόχος είναι η αποπληρωμή των φόρων για τα εισοδήματα του 2011 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν το μεγαλύτερο μέρος των φοροεπιβαρύνσεων και συγκεκριμένα το 70% να έχει εισπραχθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και το υπόλοιπο 30% από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2013. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω» διευκολύνοντας τους φορολογούμενους στην εξόφληση των υπέρογκων εκκαθαριστικών και από την άλλη να εισπράξει το 70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2013 προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση να επιβάλλεται ένας μικρός τόκος για τις δόσεις των πρόσθετων φόρων που θα εξοφληθούν από τον Μάρτιο και μετά. Το οικονομικό επιτελείο αφού λάβει το «ΟΚ» από την τρόικα θα ενεργοποιήσει αμέσως τη ρύθμιση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα.

Την εφαρμογή νέας ρύθμισης στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Η ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών αυτών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των δόσεων. Δηλαδή όσο πιο πολλές είναι οι δόσεις τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων.

Στη ρύθμιση αυτή, όμως, θα δικαιούνται να ενταχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που «τρέχει» σήμερα και εκπνέει στις 31 Ιουλίου προβλέπει την εξόφληση των χρεών έως σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις η αποπληρωμή των χρεών μπορεί να γίνει σε 60 δόσεις. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε από το 2013 θα αλλάξει το καθεστώς αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμων και μη.

Θα ενοποιηθούν σε μία ρύθμιση όλες οι επιμέρους διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν την τμηματική καταβολή φόρων και χρεών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις και ο επιπλέον φόρος που θα προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές θα μπορεί να εξοφληθεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Προωθείται ειδική ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων και των οφειλών των επιχειρήσεων. Το σχέδιο προβλέπει διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις καθώς επίσης και τμηματική καταβολή των οφειλών σε πολλές δόσεις ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.

Θετικά μηνύματα από τα έσοδα
Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου οι εισπράξεις του Δημοσίου καταγράφουν μικρή αύξηση περίπου 5% στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η «μαύρη τρύπα» στις καθαρές εισπράξεις του προϋπολογισμού άγγιξε το 1 δισ. ευρώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 1976 | Ιουλίου 20, 2012 10:09 π.μ. | Reply
γιατί δεν αναβάζουν το ποσό των οφειλών και το αφήνουν 10.000 και 75.000 δεν μπορώ να καταλάβω... Δεν παν να κάνουν και 100 δόσεις, εάν δεν ανεβεί και το ποσό πάλι τίποτα δεν θα πάρουν!....
image description Dimitris | Ιουλίου 20, 2012 4:50 μ.μ. | Reply
Έχεις απόλυτο δίκιο....άλλη μία αποτυχία αναμένεται!!!
image description bill | Ιουλίου 20, 2012 6:05 μ.μ. | Reply
ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ..ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ >ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΛΥΤΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
image description KONSTANTINOS | Ιουλίου 22, 2012 2:43 μ.μ. | Reply
Φίλες και Φίλοι, Πατριώτισσες και Πατριώτες Ελληνίδες – Έλληνες (για να μην ξεχνιόμαστε). ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι η «ρύθμιση» δεν είναι διαγραφή, όσες δόσεις και να γίνουν, αν δεν υπάρχει χρήμα δεν πρόκειται να εισπραχθεί κανένα πόσο της προκοπής από αυτά που οφείλονται. Γιατί, για τις λεγόμενες ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το δημόσιο, υπάρχουν δυο κύριες κατηγόριες (με πολλές υποκατηγορίες) οφειλετών είναι αυτοί που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ και επομένως ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πληρώσουν, και εκείνοι οι οποίοι ΕΧΟΥΝ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να πληρώσουν. Πολύ φοβάμαι ότι και πάλι στην πρώτη κατηγορία θα πέσει το βάρος αυτών που αποκαλούμε «ρύθμιση» επειδή η δεύτερη κατηγορία πάντα θα βρίσκει το δρόμο προς τον «παράδεισο» αντίθετα με την πρώτη που μόνο το δρόμο για την «κόλαση» γνωρίζει.
image description dgaripis | Ιουλίου 23, 2012 7:05 π.μ. | Reply
νομίζω ότι είναι αδύνατο να εισπράξεις χωρίς άνοδο του ποσού των οφειλών .
Πάλι δεν θα γίνει τίποτα.
Ας σκεφτούν : προσέρχεται η εταιρεία για ρύθμιση και της λένε λυπάμαι χρωστάτε 75.100 ευρω και δεν σας κάνω ρύθμιση.Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με απειλούμενους ελέγχους για επιχειρήσεις που οφείλουν πάνω από 75.000 ευρω θα εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο