Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Ε.Φ.Ε.Ε. του Ν. Κοζάνης σχετικά με την εμπλοκή συναδέλφου λογιστή σε απάτη κατά του ΙΚΑ.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Κοζάνης, σχετικά με το θέμα που ανέκυψε από την διαρροή στον τύπο είδησης για την εμπλοκή συναδέλφου λογιστή - φοροτεχνικού σε υπόθεση απάτης κατά του ΙΚΑ. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα αποκατασταθεί η αλήθεια.   

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Μ. ΑΣΙΑΣ 25 - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 502 00

ΤΗΛ: 24630 81 850 - FAX: 24630 55 060 - Ε - Μail: [email protected]

ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΚΟΖΑΝΗΣ 133/07-04-1994 & ΑΡ. ΚΑΤ. 1647/07-09-1994

Σε μία δύσκολη περίοδο για όλους τους συμπολίτες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που παίρνουν, και άλλοι εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις δημιουργώντας αβίαστα ψευδείς ειδήσεις ή αναπαράγουν αυτές προκαλώντας τεράστιο ηθικό και κατά επέκταση οικονομικό πλήγμα σε συναδέλφους και στις οικογένειές τους.

Ο λόγος για την παραποιημένη και ψευδή είδηση, (ως προς τον αυτουργό), που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 15/7/2012 από τον τηλεοπτικό σταθμό "mega’", αλλά και αναρτήθηκε στον ιστοχώρο από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ‘’express’’ και στην συνέχεια αναδημοσιεύθηκε (χωρίς κανένα δημοσιογραφικό έλεγχο), σχεδόν από το σύνολο το μέσων μαζικής ενημέρωσης Πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Άλλη μια υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε βάρος του ΙΚΑ εξιχνιάσθηκε, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η υπόθεση αφορά ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή, 42χρονος ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Η ζημιά για το ΙΚΑ, σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 40.000 ευρώ.»

Ο σύλλογος λογιστών Ν. Κοζάνης θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια σε όσα γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εμπλοκή μέλους του σε φερόμενη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ, παίρνει θέση στο θέμα τονίζοντας τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 9 του νόμου 3842/2010 ο οποίος αντικατέστησε την παράγραφο 3 του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000, ο λογιστής – φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς την συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία.

Η πραγματικότητα λοιπόν έχει ως εξής:

1. Ο εργολάβος έδωσε τις εντολές σύνταξης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του ΙΚΑ στον συνάδελφό μας.
2. Ο εργολάβος έδωσε τα στοιχεία των οικοδόμων - εργαζόμενων στον συνάδελφό μας.
3. Ο εργολάβος υπέδειξε στον συνάδελφό μας, σε πιο έργο – οικοδομή εργαζόταν ο κάθε υπάλληλός του.
4. Και τέλος ο εργολάβος δεν πλήρωσε τις οφειλές του στο ΙΚΑ.

Από την στιγμή που ο συνάδελφος έκανε έλεγχο στον αριθμό μητρώου του έργου και τον ΑΦΜ της εμπλεκόμενης επιχείρησης καθώς και στους αριθμούς μητρώου και τους ΑΦΜ των εργαζομένων και διαπίστωσε ότι πρόκειται για υπαρκτούς αριθμούς, ορθώς απέστειλε τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ι.Κ.Α. ενεργώντας απολύτως σωστά σε αυτό που του ανέθεσε ο εντολέας του.

Η απαίτηση των ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ είναι ευθύνη του εντολέα και της επιχείρησης η οποία απασχόλησε τους εργαζόμενους και ουδεμία ευθύνη έχει για την καταβολή ή όχι των εισφορών ο λογιστής – φοροτεχνικός ο οποίος εργάστηκε για την σύνταξη των μισθοδοτικών καταστάσεων και απλά μεσολάβησε χρησιμοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή της επιχείρησής του για την αποστολή των στοιχείων που το ίδιο το ΙΚΑ απαιτεί.

Να σημειωθεί πως το ΙΚΑ ουδέποτε κινήθηκε εναντίον του λογιστή, διότι οι ενέργειές του συναδέλφου αφορούν ακριβώς την διαδικασία που ακολουθούν όλοι όσοι αποστέλλουν ηλεκτρονικά Α.Π.Δ.

Τα μέλη του συλλόγου λογιστών Πτολεμαΐδας ως γνώστες της διαδικασίας υποβολής της ΑΠΔ προς το ΙΚΑ καταλαβαίνουν ότι η λέξη "συμμετοχή’" που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο ως εγκληματική πράξη είναι για εμάς μία καθημερινή ρουτίνα που μας υποχρέωσαν να ακολουθούμε για να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, αλλά και κυρίως το δημόσιο, που με αυτό τον τρόπο βεβαιώνει τις οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεν γνωρίζαμε ότι η διεκπεραίωση εργασιών μέσω ηλεκτρονικών υποβολών δηλώσεων μπορεί και να θεωρηθεί εγκληματική πράξη, ούτε γνωρίζαμε ότι ο κάθε τυχάρπαστος δημοσιογράφος μπορεί με μία δημοσίευση να κηλιδώσει έναν επαγγελματία και την οικογένειά του και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, (ακόμη και υγείας), σ’ αυτούς.

Ο σύλλογος λογιστών Πτολεμαΐδας θεωρεί το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν τα μέσα ενημέρωσης είναι να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να αποκαταστήσουν την αλήθεια στο πρόσωπο του συναδέλφου μας και της οικογένειάς του.
Επίσης ζητάμε από την ομοσπονδία μας να επιληφθεί του θέματος και να διαμαρτυρηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μετέδωσαν ή αναμετέδωσαν την παραποιημένη είδηση.

Με τιμή

Το Δ/Σ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description tasos | Ιουλίου 19, 2012 11:36 π.μ. | Reply
ΚΑΝΤΕ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ, ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΤΩΝ...
image description takm2000 | Ιουλίου 19, 2012 11:09 π.μ. | Reply
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΒΟΥΚΙΝΟ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ .ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΓΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ? ΑΥΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ? ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!!!ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ.
image description Thanos | Ιουλίου 19, 2012 1:22 μ.μ. | Reply
ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ
ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ.
ΠΡΩΤΑ ΑΠΌΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΣΟ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΗΣΕ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ.

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ.
ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑΝ ΑΠΟ ΜΑΣ.
ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣ ΕΣΥ.ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΩ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΔ
Ή ΒΑΖΩ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ;

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΙ ΛΕΙ Ο tasos ΚΑΙ Ο takm2000
image description ΜΑΚΗΣ_40 | Ιουλίου 19, 2012 1:32 μ.μ. | Reply
μπράβο στο σύλλογο Λογιστων Κοζάνης.Επιτελους κάτι συναδερφικό.
image description asdas | Ιουλίου 19, 2012 4:50 μ.μ. | Reply
Βρώμικος πόλεμος από το κυβερνητικό κανάλι, όπως πάντα.
Με ποιον θα τα έβαζε με τον εργολάβο; Αφού είναι συνάδελφοι! Παίζει να συνεργάζονται κι όλας με τον μεγαλοεργολάβο του mega.
image description M | Ιουλίου 19, 2012 5:30 μ.μ. | Reply
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ .ΓΙΑΤΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΚΙ ΕΔΩ.ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ; ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ ΤΟ <<ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ >> ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ,ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΑΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ.
image description Thanos | Ιουλίου 20, 2012 10:40 π.μ. | Reply
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΄Μ΄ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΔΕΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ;
ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ.
1]Ο LUIS ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
2]Ο Dgiouz ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ.
3] ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ,ΑΛΛΑ,
ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ -ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ- ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ.ΑΠΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ
ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ 50 ¨Η 100 EURO ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ .
ΕΓΩ πχ.ΠΟΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΩΝ ΑΠΔ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΘΑ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ; Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ή ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.
image description γγ | Ιουλίου 20, 2012 11:20 π.μ. | Reply
Μήνυση γιατί έχει παραγίνει το κακό με τα "ΜΜΕ-δικαστήρια". Λίγος σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
image description Μ | Ιουλίου 20, 2012 3:30 μ.μ. | Reply
Thanos Είπε:
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΙΖΩ.ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΔΩ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο