Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δημιουργούνται Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα στις μεγάλες πόλεις

19 Ιούλιου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Συνάντηση του Υπουργού ΑΝΥΠ Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
Τρεις άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα και να βελτιωθεί το κλίμα ανήγγειλε ο Υπουργός ΑΝΥΠ Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Οι παρεμβάσεις αφορούν το παρεμπόριο, για το οποίο θα υπάρξει συντονισμός με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα (“open malls”) και την προβολή δωρεάν διαφημιστικών μηνυμάτων από τα τηλεοπτικά κανάλια για θέματα αγοράς και καταναλωτή.

«Δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει χρήματα να  μοιράσει, θα πρέπει τουλάχιστον να αξιοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να βοηθήσει την αγορά, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.


Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού και του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη.

Κ.Χατζηδάκης: Συναντηθήκαμε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ και τον πρόεδρό της κ. Βασίλη Κορκίδη. Τους εξήγησα ότι οι εποχές δεν είναι από τις συνηθισμένες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για θαύματα. Αλλά αν δουλέψουμε με εθνική ενότητα, με σχέδιο και με σοβαρότητα μπορούμε ως χώρα να εκπλήξουμε ευχάριστα και να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Η λέξη – κλειδί είναι «αξιοπιστία» από την πλευρά της Ελλάδας για να πετύχουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας που είναι αναγκαίος όρος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά χωρίς προβλήματα.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης καταλαβαίνουμε το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας. Οι τράπεζες επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις αρνητικά τις τράπεζες και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος θα αντιμετωπισθεί μόνο εάν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και με την επιστροφή όπως επιδιώκουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των χρημάτων που οφείλει το Δημόσιο στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουν η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ. Πράγματα για τα οποία έχουμε μιλήσει και τα οποία είναι ζητήματα απόλυτης προτεραιότητος.

Ωστόσο, πέραν αυτού θα προσπαθήσουμε να είμαστε πρακτικοί στη συνεργασία μας με τον εμπορικό κόσμο. Ένα από τα θέματα που μπορούμε να έχουμε τέτοια συνεργασία με αποτελέσματα είναι το παρεμπόριο, όπου δεν απαιτούνται χρήματα κατά βάση από την πλευρά του κράτους, αλλά συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών. Θα εξετάσουμε τις προτάσεις και της ΕΣΕΕ και των επιμελητηρίων και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο συζητήσαμε και στο οποίο επίσης από την πλευρά μας μπορούμε να βοηθήσουμε είναι τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα, τα “open malls”. Υπάρχει ήδη μια προεργασία από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και πιστεύουμε ότι σε πολύ λίγους μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τέτοια υπαίθρια εμπορικά συγκροτήματα τα οποία θα δώσουν μια προστιθέμενη αξία στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Επίσης είπα στους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ ότι σε συνεργασία με τα τηλεοπτικά κανάλια θα κάνουμε μια διαφημιστική καμπάνια δωρεάν και ευχαριστούμε τα κανάλια γι αυτό, στην προσπάθεια να αλλάξουμε το κλίμα στην αγορά. Με διάφορα διαφημιστικά μηνύματα του υπουργείου. Ξέρετε, η ψυχολογία είναι το μισό της προσπάθειας και πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικότερο κλίμα. Δεν λέω ότι πρέπει να ζούμε με ψευδαισθήσεις γιατί οι δυσκολίες είναι πράγματι πρωτοφανείς. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Είναι δικές μας οι δυσκολίες και πρώτοι εμείς πρέπει να κάνουμε από κοινού την προσπάθεια. Πολιτεία, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, οι πάντες. Είναι μια προσπάθεια για την Ελλάδα και η Ελλάδα πρέπει να πετύχει.

 

Β. Κορκίδης: Ο κ. Χατζηδάκης είναι γνώστης της αγοράς. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ξεκινάμε από εκεί που πρέπει να ξεκινήσουμε. Γιατί δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχουν προτάσεις μας και αν θέλετε και μέτρα τα οποία όμως κοστίζουν ακριβά και γνωρίζουμε καλά ότι χρήματα δεν υπάρχουν γι αυτές τις προτάσεις , για άμεση υλοποίηση. Υπάρχουν όμως ενέργειες οι οποίες δεν κοστίζουν τίποτα αλλά σημαίνουν πάρα πολλά για τους μικρομεσαίους της αγοράς. Για τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους της αγοράς. Εμείς λοιπόν αυτό το οποίο ζητάμε με τα 15 σημεία των προτάσεών μας προς τον υπουργό είναι να υλοποιηθούν αυτά τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, να μπορέσουν να δώσουν μια ανάσα στην αγορά, να επαναλειτουργήσει η αγορά, το ελληνικό εμπόριο και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία των λουκέτων που παρουσιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Μαζί με τα 15 σημεία των προτάσεών, με το υπόμνημα που καταθέσαμε, δώσαμε και μια έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε μόλις χθες και η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση η οποία έκανε τζίρο 450.00 ευρώ το 2009, σήμερα μετά βίας μπορεί να κάνει ένα τζίρο 145.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πώς μπορεί αυτή η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί όταν τα λειτουργικά της έξοδα υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσουμε άλλη μια τριετία ανάπτυξης, πρέπει να τρέξουμε για να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τη χαμένη ανάπτυξη για τη χώρα μας, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικά όταν βαδίσουμε όλοι μαζί, βάλουμε πλάτη όλοι, για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η οικονομία, η αγορά και η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.


Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ακόμη τα εξής:

-Για το θέμα του ΕΕΤΗΔΕ η πρότασή η δική μας είναι ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από την ηλεκτροδότηση των επαγγελματικών χώρων και σίγουρα πρέπει να εξαιρεθούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα. Αυτός ο οποίος δεν το χρησιμοποιεί για εκμετάλλευση το ακίνητο, αλλά για την λειτουργία της επιχείρησής του, νομίζω ότι είναι άδικο να επιβαρύνεται με ένα επιπλέον χαράτσι.

-Αυτό για το οποίο μπορούμε να ενεργήσουμε άμεσα είναι το παρεμπόριο. Ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη την επόμενη Τρίτη θα υπάρχει μια σύσκεψη όπου μπορούμε να πιάσουμε το παρεμπόριο στις πύλες εισόδου, στα νησιά, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, χωρίς να δημιουργούμε νέους φορείς και νέα Σώματα κυνηγητού του παρεμπορίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρία στάδια πάταξής του: οι πύλες εισόδου, το χονδρεμπόριο και βεβαίως το πεζοδρόμιο. Και τα τρία στάδια θα προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε. Είναι κάτι που στερεί από τη χώρα μας 20 δις. ετησίως, είναι χρήματα τα οποία πρέπει να περάσουν από τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων, να γίνουν ΦΠΑ και να πληρωθούν φόροι.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης