Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΜΑΧΑΙΡΙ" - Τι θα κοπεί για να βρεθούν τα 11,5 δισ.

Το πλαίσιο των εξεταζόμενων παρεμβάσεων θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

Με δραστικό «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιδιώξει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα.

Ολες οι δαπάνες επανεξετάζονται κωδικό προς κωδικό με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να είχε εχθές αλλεπάλληλα τετ α τετ με τους συναδέλφους στα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης προκειμένου να εξετασθούν οι παρεμβάσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει πως η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στο 2,1 δις ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Το πλαίσιο των εξεταζόμενων παρεμβάσεων θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Οπως γίνεται αντιληπτό για να προκύψουν εξοικονομήσεις τόσο μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να περικοπούν συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα αλλά και να περιοριστεί αισθητά η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με «λουκέτα» σε δεκάδες φορείς, μείωση του αριθμού του προσωπικού (η τρόικα επιμένει σε απολύσεις) και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συντάξεις
Στο μέτωπο των υψηλών συντάξεων το ζήτημα της επιβολής «πλαφόν» παραμένει ανοιχτό και μένει να αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η πρόταση του ΚΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το Κέντρο προτείνει την επιβολή «πλαφόν» 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών για κάθε συνταξιούχο με το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει να καταργηθούν στην συντριπτική τους πλειονότητα και να δίνεται μόνο ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μειώσεις κοινωνικών δαπανών (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα).

Κι αυτό με το σκεπτικό πως οι δαπάνες αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2001 μέχρι το 2011 και από το 3% του ΑΕΠ έχουν φθάσει στο 7,9%.

Η συγκεκριμένη άνοδος αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών σε αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις αυξήθηκε κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και από το 9% του ΑΕΠ το 2001 ανήλθε το 2011 στο 9,8% του ΑΕΠ.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. είναι εύλογο να προκαλέσουν αντιδράσεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες να κοστολογηθούν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη με προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει στις 24 του μήνα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Κοστολόγηση
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί δύο σχέδια περικοπών ένα διετούς διάρκειας (2013 - 2014) και ένα τετραετούς (2013 -2016).

Έτσι σε περίπτωση κατά την οποία γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ θα «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description βασιλης | Ιουλίου 17, 2012 8:59 π.μ. | Reply
Έτσι σε περίπτωση κατά την οποία γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ θα «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.-----------------δηλαδή να μας τον βάλουν σιγά σιγά για να συνηθίσουμε και να μην πονέσουμε και αντιδράσουμε?
image description PLAPOUTAS | Ιουλίου 17, 2012 4:30 μ.μ. | Reply
Έτσι ακριβώς!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description συμμοριτης της δραχμης | Ιουλίου 17, 2012 9:47 π.μ. | Reply
μετα το μεγαλο μαχαιρι, αρχιζει και το μεγαλο φαγοποτι των κατακτητων, μιας κι οσα ειδαμε μεχρι σημερα μαλλον ειναι σταγονα στο ωκεανο, σε σχεση μ αυτα που θα ακολουθησουν !
image description PLAPOUTAS | Ιουλίου 17, 2012 4:03 μ.μ. | Reply
Σωστός !!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description Ναι Σε Ολα | Ιουλίου 17, 2012 12:29 μ.μ. | Reply
ΑΥΤΟΥΣ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΤΕ........
image description PLAPOUTAS | Ιουλίου 17, 2012 4:58 μ.μ. | Reply
Ας πρόσεχαν !!!!!!!!!!! (Πως λέμε προσέχω για να έχω!)
image description APO CHANIA | Ιουλίου 17, 2012 3:31 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ......... ΕΙΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 150.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΕΙΤΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ ΕΝΣΤΟΛΟΥ Ή ΜΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ 1.000 € (Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΞΑΝΑΛΕΩ)...................ΟΟΟΟΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.....ΑΠΛΟ? ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ?....ΕΕΕΤΣΙΙΙΙΙ....ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΑ (ΕΙΠΑΜΕ....ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ....ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ....Ε ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ,,,ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΟΣΣΣΑΑΑ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ).......
image description PLAPOUTAS | Ιουλίου 17, 2012 5:03 μ.μ. | Reply
Προτιμώ να απολυθούν όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι για να μη λειτουργεί το κράτος έτσι όπως το κατάντησαν με την ΤΡΟΪΚΑ. Έτσι θα γλυτώσουμε και από τα μέτρα..............ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ................... Πέθανα στα γέλια...............
image description elezia | Ιουλίου 17, 2012 3:32 μ.μ. | Reply
(Για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει να καταργηθούν στην συντριπτική τους πλειονότητα και να δίνεται μόνο ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.)

κανονικα διπλα στην συγκεκριμενη διαταξη θα πρεπει να προστεθει και ο χαρτης με προορισμο τον ΚΑΙΑΔΑ .........καλο ειναι οικιοθελως ολοι οι ΑΜΕΑ να ετοιμασουν ταξιδι μοναχα για παρτη τους !
Για τους τυφλους καλο ειναι να εχει φωνιτικες οδηγιες.............!

(Ολες οι δαπάνες επανεξετάζονται κωδικό προς κωδικό με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να είχε εχθές αλλεπάλληλα τετ α τετ με τους συναδέλφους στα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης προκειμένου να εξετασθούν οι παρεμβάσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.)

ο ΚΩΔΙΚΟΣ:700 ΨΗΦΟΙ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΕΞΕΤΑΘΗΚΕ?
Ο ΚΩΔΙΚΟΣ:BONUS ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15-16 ΜΙΣΘΟΥ ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΕ?
Ο ΚΩΔΙΚΟΣ :ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΕ?
Ο ΚΩΔΙΚΟΣ:ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΝΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΝΤΟΚΑ ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΕ?

ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ (ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΣΑΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ)!

Ελενη
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο