Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόταση για αναγνώριση όλων των δαπανών των φορολογούμενων

Πρόταση για αναγνώριση όλων των δαπανών των φορολογούμενων

Πρόταση για την εφαρμογή του συστήματος φορολόγησης έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μισθωτούς και συνταξιούχους, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για εισήγηση τεχνοκρατών προς την νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η οποία εφόσον «περάσει», θα αποτελέσει το επαναστατικό βήμα προς την δημιουργία ενός εκ βάθρων νέου φορολογικού συστήματος στη βάση της απλότητας και της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η νέα ηγετική ομάδα της Καραγιώργη Σερβίας δηλώνει θαυμάστρια του αμερικάνικου τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, όπου το σύνολο των  δαπανών του φορολογούμενου αφαιρείται από το εισόδημά του και
  ό,τι απομένει φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα. Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως εξηγούν στο Capital.gr γνώστες των φορολογικών θεμάτων, έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μερικά μειονεκτήματα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ότι ο φορολογούμενος έχει ένα ισχυρότατο κίνητρο για να ζητά αποδείξεις για όλες τις δαπάνες του, από την αγορά τσιγάρων στο περίπτερο μέχρι με τη δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ για τη δεξίωση του γάμου του. Με την έκδοση των αποδείξεων και την καταγραφή των δαπανών αυξάνεται η βεβαίωση ΦΠΑ καθώς και το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων αφού για όλες τις πωλήσεις τους θα εκδίδουν αποδείξεις. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος καθώς όλα αντικαθίστανται από τον απλό κανόνα ότι όλες οι δαπάνες αναγνωρίζονται αρκεί να είναι πραγματικές. Ο φορολογικός έλεγχος απλοποιείται καθώς το μόνο που θα πρέπει να διαπιστώνει είναι αν οι δηλούμενες δαπάνες είναι πραγματικές ή εικονικές. Ας δούμε τώρα τα μειονεκτήματα.

Βασικός πυλώνας του συστήματος είναι κυρίως η είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αν ο φόρος που αντιστοιχεί στις δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι δεν εισπράττεται τότε το σύστημα θα αποτύχει. Είναι βασικό να συνοδευτεί από τρόπους αυτόματης απόδοσης του ΦΠΑ. Επίσης, σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι το νέο σύστημα θα προκαλέσει σοκ στους φορολογούμενους καθώς αποτελεί μια ριζική αλλαγή. Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω των μεγάλων δαπανών που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι και θα αναγνωρίζονται από την εφορία.

Σε κάθε περίπτωση το σύστημα «έσοδα μείον έξοδα» θα αποτελέσει, εφόσον τελικά εγκριθεί και εφαρμοστεί, μια νέα αρχή στη σχέση φορολογούμενου και εφορίας. Μένει να δούμε αν τελικά θα γίνει.

Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description taz | Ιουλίου 16, 2012 7:14 μ.μ. | Reply
kai meta irthe o erotas
image description elezia | Ιουλίου 16, 2012 8:31 μ.μ. | Reply
Εδω μιλαμε για γεροντοερωτα................Δλδ μισο να καταλαβω με το ακατοικητο .........ΘΑ ΚΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΦΠ (ΠΧ. ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΩ ΕΓΩ ΠΗΡΑ ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ 15 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ Π.Ο.Π. ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ 50% ΑΠΟ ΤΑ 15€????????

Ναι νομιζω εχει μια λογικη"Ο φορολογικός έλεγχος απλοποιείται καθώς το μόνο που θα πρέπει να διαπιστώνει είναι αν οι δηλούμενες δαπάνες είναι πραγματικές ή εικονικές. Ας δούμε τώρα τα μειονεκτήματα."

Μεονεκτηματα ???????

"Επίσης, σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι το νέο σύστημα θα προκαλέσει σοκ στους φορολογούμενους καθώς αποτελεί μια ριζική αλλαγή."

Σοκ ?οχι καλε ΔΕΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΣΟΚ ΤΟ ΠΑΘΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΔΕΚΑΣΤΟ.

Ελενη


image description Thanos | Ιουλίου 16, 2012 8:16 μ.μ. | Reply
ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ.
΄΄ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ΄΄
ΑΥΤΟ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ.
ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ Μ ΆΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΜΩΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΠΑΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΟΚ .
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΡΕΥΜΑ+ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΟΚ.
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΙ΄ΑΝ ΤΟ ΠΕΙ.
image description DimitrisD | Ιουλίου 16, 2012 8:00 μ.μ. | Reply
Το ότι ο ένας θα "πέρνει" από τον άλλον έξοδα που δεν τα χρειάζεται, όπως κάνανε πέρυσι και με τις αποδείξεις δεν το έχει σκεφτεί κανείς;;;
image description elezia | Ιουλίου 16, 2012 8:41 μ.μ. | Reply
Να παιρνει κι αν δεν εχει θα του δινω και εγω.......

ΕΓΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΣΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΕΒΑΛΑ ΟΤΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΧΑ ΠΗΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 300ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΑ ΠΙΣΩ 180€ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΧΤΙΣΕΙ.

Ελενη
image description PantelisCh | Ιουλίου 16, 2012 8:52 μ.μ. | Reply
Αν εγώ με ένα φίλο μου εμφανίσουμε τις αποδείξεις μας αθροιστικά στη δήλωση ώστε να πετύχουμε μικρότερο φορολογητέο, υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και στους δυο μας ώστε να αποδειχθεί ότι ο ένας πρόσθεσε στις αποδείξεις του και τις αποδείξεις του άλλου; Και θα καθόμαστε να υπολογίζουμε τα έσοδα-έξοδα ολόκληρης χρονιάς όταν μας φέρνουν τις δηλώσεις λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας;;
image description anonymous | Ιουλίου 16, 2012 9:57 μ.μ. | Reply
Εαν καταργηθει το χρημα και ολα γινονται μεσω καρτων αυτο το μετρο εχει βαση.
image description Thanos | Ιουλίου 16, 2012 9:45 μ.μ. | Reply
ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣΤΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΑΣ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΚ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ; ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ.
ΑΠΟ ΣΟΚ ΣΕ ΣΟΚ ΜΑΣ ΠΑΝΕ.
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ.
ΦΑΝΤΑΖΕΣΘΕ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ P/C ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΓΡΑΦΗΜΕΝΟ;
ΠΩ.ΠΩ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΡΑ.
image description ype | Ιουλίου 16, 2012 10:42 μ.μ. | Reply
Ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος από την δικαιοσύνη ενός τέτοιου μέτρου.
Και πάντα στα πλαίσια του συντάγματος που ορίζει την φορολόγηση με βάση την φοροδοτική ικανότητα.
Δηλαδή:
Αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 και 4μελή οικογένεια, τα βολεύει δύσκολα αλλά φροντίζει να ξοδεύει πχ τα 17000 και να αποταμιεύει 3000 και κάποιος άλλος έχει έσοδα 100,000 ζεί πολυτελώς και ξοδεύει και σε επενδύσεις σε ακίνητα συνολικά έστω 97000 θα θεωρήσουμε ότι έχουν την ίδια φοροδοτική ικανότητα;
3000 απόθεμα ο ένας 3000 κι ο 'αλλος;


image description dim | Ιουλίου 16, 2012 11:07 μ.μ. | Reply
Τα ίδια Παντελάκη μου , τα ίδια Παντελή μου. Καλά , αυτό δεν έγινε (περίπου ) με τις αποδείξεις πέρσι; ΚΑι οι νέοι φωστήρες τι κατάλαβαν από όλο αυτό το νταβαντούρι;
image description logisths2012 | Ιουλίου 17, 2012 1:22 π.μ. | Reply
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ???
ΗΜΑΡΤΟΝ.
ΕΛΕΟΣ,ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.
ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΣΕΡΒΙΑΣ.
image description microvisual | Ιουλίου 17, 2012 11:37 π.μ. | Reply
Αυτό που επιτυγχάνει το μέτρο αυτό είναι η αξιοπιστία πράγμα σημαντικό για την οικονομία σε αυτή τη χρονική στιγμή. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στην φορολογία νομικών προσώπων. Η ψυχολογία οτι φορολογούμαι με ξεκάθαρες διαδικασίες και χωρίς υποκειμενικούς ελέγχους ή αναδρομικές διατάξεις και άλλες παρόμοιες γραφεικρατικές δυσκολίες της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, θα αλλάξει το σκηνικό, πράγμα το οποίο είναι Βασικό και πρωταρχικό για την επανεκίνηση της οικονομίας μας. Δεν χρειάζεται να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές ή άλλα παρόμοια δήθεν μέτρα προς την κατεύθυνση της 'ελάφρυνσης' που σε λίγο καιρό καταργούνται και επανέρχονται στην αρχική τους μορφή. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουν οι επενδυτές και όσοι επιχειρούν είναι το ξεκάθαρο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι στόχοι της οικονομίας, χωρίς περιττούς νόμους και διατάξεις.
image description FOROLOGOS | Ιουλίου 17, 2012 12:34 μ.μ. | Reply
ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΤΡΟ, ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΠΑΝΩΝ
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ε33 ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ

ΝΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΟΙΚΟΓΕΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
lol ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ lol


image description Kereakos | Ιουλίου 17, 2012 6:01 μ.μ. | Reply
αριθμός μητρώου ταμειακής συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό που ανήκει στο αφμ της εταιρίας /εμπόρου /επε/αε κλπ και είσπραξη σε μηνιαία βάση του φπα κατευθείαν από την τράπεζα .Το λογισμικό υπάρχει ήδη (το είχε πει ο τζωρτζάκης στην κοινή συνέτευξη με το ρέπα)ποιός θα πάρει την ευθύνη και ποιές οι κυρώσεις αν δεν υπάρχει ρευστό στον λογαριασμό;πάγωμα συναλλαγών για το αφμ; κλείσιμο ;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο