Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο από το 2013 με επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλους

ΕΠΕΚΤΑΣΗ του «πόθεν έσχες» σε όλους τους φορολογούμενους και ηλεκτρονικό έλεγχο των εσόδων και των δαπανών που θα δηλώνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι προβλέπει το σχέδιο για την καθιέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013,  το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (το οποίο αποτελεί και προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης) προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου με τον κωδικό Ε10. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα αποτυπώνονται τα έσοδα και οι δαπάνες του φορολογουμένου και της συζύγου του ως εξής: στη μια στήλη του εντύπου θα καταχωρούνται τα έσοδα, τα δάνεια του φορολογουμένου και στην άλλη οι δαπάνες, οι αγορές που αποτελούν τεκμήριο και οι αποταμιεύσεις. Το μέτρο αυτό στοχεύει στο να υπάρχει απόλυτος έλεγχος εσόδων και δαπανών. Οι εισηγητές του σχεδίου προτείνουν να επιτρέπεται απόκλιση της τάξεως του 10% - 15% μεταξύ εσόδων και δαπανών. Σε περίπτωση που τα νομίμως κτηθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν το άθροισμα δαπανηθέντων και αποταμιευθέντων κεφαλαίων, ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο προβλέπει την πλήρη αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που κατέχουν, για τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους. Επίσης, θα ανανεώνονται και τα πάσης φύσεως έξοδα διαβίωσης του έτους 2012 (δαπάνες χρήσης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών, ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων), που θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβληθεί το 2013 υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο θα πρέπει να υποβληθούν στη ΓΓΠΣ, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012, για ασφαλιστικές εισφορές, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description GEORGE | July 16, 2012 7:15 AM | Reply
Το γεγονός πως οι εγκέφαλοι του υπουργείου οικονομικών άρχισαν πάλι να σκεύτονται μου φέρνει τρόμο.....
Τι έχουμε να ακούσουμε πάλι....
image description Εξωγήινος | July 16, 2012 8:48 AM | Reply
Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν οι εγκέφαλοι-ιθύνοντες, ότι η κρυμμένη φορολογική ύλη δεν εξευρίσκεται εκ των οικειοθελών δηλώσεων των φορολογουμένων, αλλά ΜΟΝΟΝ με ελέγχους και διασταυρώσεις.
Και οι "τυπικοί" Γερμανοί έχουν γεμίσει την Ελβετία κρυφές καταθέσεις. Άρα μην περιμένουν από τους "τέλειους" πολίτες να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους.
Από μόνοι τους οι πολίτες ίσως κινηθούν, όταν δουν ότι οι έλεγχοι-διασταυρώσεις γίνονται συνεχώς και αποδίδουν. Όσο οι έλεγχοι μένουν σε ανακοινώσεις και ευχολόγια ........
image description GEORGE | July 16, 2012 4:02 PM | Reply
Εγώ πιστεύω πως δεν τους ενδιαφέρει να πιάσουν το παράνομο χρήμα, απλά να γλύψουν λίγο απο το παγωτό που τρέχει.

Γι αυτό και όσοι κλέβουν στο τέλος βγαίνουν κερδισμένοι, όλοι το βλέπουμε καθημερινά στη πράξη, το σύστημα απο μόνο του επιβραβεύει την κλοπή και τιμωρεί τον νόμιμο - τυπικό.
Τα ίδια παντελάκι μου, τα ίδια παντελή μου, αφου αφήνουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες να ψηφίζουν.....ενώ όλοι κάτω των 35 πάνε στις παραλίες, μας αξίζει αυτό που βιώνουμε στο ακέραιο.
image description DimitrisD | July 16, 2012 10:21 AM | Reply
Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι πάλι θα δουλέψουμε τσάμπα οι λογιστές...
image description Thanos | July 16, 2012 12:18 PM | Reply
ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
ΑΣΧΕΤΑ GOLDEN BOYS ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΥΤΑ.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 2012.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕ 400 EURO ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΞΤΡΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑΚΙ,ΝΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΨΙΛΟΔΑΝΙΚΑ ,ΝΑ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠ΄ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑ ΧΑΖΟΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΖΗΣΕΙ. ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΖΗΣΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΄΄ΠΙΑΣΕΙ΄΄ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 400 ΤΟΝ ΜΗΝΑ ;
ΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ- ΤΗΝ ΕΒΑΨΕ.
ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΑΝΟΗΤΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΕΝΩ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΠΙΔ.ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ .
ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ Ή ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ Ή ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ.Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο