Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οπλο κατά της φοροδιαφυγής το περιουσιολόγιο

Σχέδιο για τον ηλεκτρονικό και αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των φορολογουμένων θέτει σε λειτουργία από το 2013 το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλο από το «περιουσιολόγιο», το οποίο -όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης- θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα που θα προσδιορίζει τα εισοδήματα των φορολογουμένων και θα εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες ή διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το σύστημα αυτό θα βασίζεται στην υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των χρηματικών ποσών που διαθέτουν οι φορολογούμενοι για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για καταναλωτικές δαπάνες αλλά και για αποταμίευση. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ποσά που δαπάνησαν ή αποταμίευσαν, τότε ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ θα επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογούμενων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και στους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

Ολοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες». Στη δήλωση αυτή κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράψει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό, τις αποταμιεύσεις του και τη συμμετοχή του σε παντός είδους επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα υποχρεωθεί να δηλώσει:

Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια.

Κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ.

Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ασχετος | Ιουλίου 14, 2012 7:04 μ.μ. | Reply
ε ρε χαρές που θα κάνουν στη Βουλγαρία οι τράπεζες, οι εφορίες κλπ
Να δω που θα βρεθούν Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν σε εταιρείες στην Ελλάδα.
Αλήθεια υπάρχει πόθεν έσχες για συμμετοχή στην Ανώνυμη εταιρεία?γιατί νόμιζα ότι δεν υπήρχε, εκτός αν τη συμμετοχή τώρα τη βαφτίζουν περιουσία και εμμέσως της τραβάνε και ένα φόρο. τι μυαλά ρε τς τς τς
image description no way | Ιουλίου 14, 2012 9:17 μ.μ. | Reply
Το 2013 όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν:

1) πόσα δόντια έχουν
2) Πόσες ερωτικές συντρόφους (τεκμήριο +200% για άνω της μιας)
3) Συχνότητα επαφών (έκτακτη φορολογία για άνω της 1 φοράς ανα ημέρα)
4) κτλ....

έφτασε ο μεγάλος αδελφός...
image description Γιατί όχι; | Ιουλίου 17, 2012 9:01 π.μ. | Reply
Ο Ισοκράτης είπε ότι η δημοκρατία μας (!!!) αυτοκαταστρέφεται γιατί "Η ασυδοσία έχει αρχίσει να θεωρείται δημοκρατία, και ο έλεγχος έχει αρχίσει να θεωρείται τυρανία". Εμείς μπορούμε να απαιτήσουμε διαφάνεια ώστε να τους ελέγχουμε; Τα περί μεγάλου αδελφού τα ακούω βερεσέ αφού η έλλειψή του έκανε "τα 'μα 'σα και τα ΄σα μάσατα"...
image description Υπουργείο Οικονομικών ... | Ιουλίου 14, 2012 10:12 μ.μ. | Reply
.. ... και όλα αυτά και όλα τα άλλα ... θα πρέπει να υποβληθούν απο 01/01/2012 - 10/01/2012 ... και δεν πρόκειται να δωθεί παράταση διότι είμαστε εναντίον αυτής. Γι αυτό θα πρέπει απο τώρα να ειναι ετοιμα για να προλαβετε και να τα στειλετε . Χα χα Σαν υπουργειο σας την φεραμε , δεν θα τα προλαβεται με τιποτα . :))))
image description Ο Απορίας... | Ιουλίου 17, 2012 9:36 π.μ. | Reply
Και τα μετρητά ... και τα μετρητά... στην κινητή περουσία περιλαμβάνονται και τα μετρητά που ο κόσμος έχει στα "στρώματα". Μην ξεχνάμε την επίκληση "ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών". Δεν μπορύμε να καταδικάζουμε όσους έκαναν χρηστή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια... Εγώ δεν τα βάζω σε τράπεζα ακόμα και εάν δώσουν 20% επιτόκιο!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο